02 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Από 21 μέχρι 25 Ιανουαρίου 2012 ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέβη, με την ευλογία και άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου, στην Αρχιερατική Περιφέρεια της Monza, ως προσκεκλημένος του γνωστού φιλορθόδοξου και φιλέλληνα κληρικού της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής του Μιλάνου π. Ριχάρδου Pontani.

Εκεί είχε την ευκαιρία να ομιλήσει σε Ιταλικό κοινό για το νόημα και τη σημασία της Χριστιανικής ενότητας στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης, που ευνοεί τη συνάντηση και το διάλογο των Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών ως παράγοντες κοινωνικής συνοχής, η οποία διαταράχθηκε με τα Σχίσματα των Εκκλησιών και τις εχθροπραξίες μεταξύ των Χριστιανών κατά τον ρου της Ιστορίας.

Επίσης συναντήθηκε με ομάδα εφήβων της ενορίας Πέτρου και Παύλου του Muggiò και τους μίλησε για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πίστη σε μια εποχή που διεξάγεται επίσημος θεολογικός διάλογος μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών. Στο τέλος της ομιλίας τέθηκαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και δόθηκαν οι αρμόζουσες απαντήσεις.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην πόλη του Muggiò, ο π. Ιγνάτιος έγινε δεκτός στο υπό ανακαίνιση Δημαρχείο της πόλης από τον Εντιμολογιώτατο Δήμαρχό της κ. Pietro Stefano Zanantoni, με τον οποίο αντάλλαξε ενδιαφέρουσες απόψεις για την οικονομική, πνευματική και πολιτιστική κρίση Ελλάδας, Ιταλίας και, γενικότερα, της Ευρώπης.

Ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου επίσης πραγματοποιήθηκε στην ενορία της Αγίας Ιουστίνης στο προάστειο Affori του Μιλάνου, όπου έγινε αναφορά στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και, ιδιαίτερα, στην οικονομική και πνευματική κρίση που μαστίζει τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες που αναζητούν στη Χριστιανική Πίστη τις αξίες και τις αρχές για την οικοδόμηση της αυριανής Ευρώπης, της Ευρώπης της σημερινής ανήσυχης νεολαίας. Ο ναός της Αγίας Ιουστίνης είναι γνωστός στον κόσμο της Τέχνης, γιατί εκεί φυλάσσεται με περηφάνια αντίγραφο της περίφημης «Παναγίας των Βράχων» του Leonardo da Vinci, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Κατά τη μετάβασή του στην πόλη του Μιλάνου, ο π. Ιγνάτιος ξεναγήθηκε στην περίπυστη Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη από το φιλέλληνα και φιλορθόδοξο κληρικό Επιμελητή της Δρα Αλβέρτο Rocca και με συγκίνηση περιεργάστηκε περγαμηνούς κώδικες και εικονογραφημένα χειρόγραφα της Ελληνικής αρχαιότητας και της ύστερης βυζαντινής περιόδου. Επίσης είχε την ευκαιρία να θαυμάσει το φημισμένο πίνακα του Sandro Botticelli “Μυστική Γέννηση» με την ελληνική επιγραφή, που αυτό τον καιρό εκτίθεται στην πλούσια Πινακοθήκη της Αμβροσιανής Βιβλιοθήκης κατόπιν ευγενικής παραχώρησης της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

Τέλος, στις 24 Ιανουαρίου, αφού η νεανική χορωδία της Ρουμανικής ενορίας της πόλης της Monza έψαλε τον Ακάθιστο Ύμνο στα ιταλικά μέσα στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, όπου φυλάσσεται το ιστορικό στέμμα του Ιταλικού Βασιλείου, με ενσωματωμένο ένα από τα καρφιά του Τιμίου Σταυρού, ο π. Ιγνάτιος είχε τη μεγάλη τιμή να ομιλήσει με θέμα: «Παρελθόν και Μέλλον της Ευρώπης υπό το φως του Ευαγγελίου”. Στην ομιλία του ο Πανοσιολογιώτατος αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ιστορία ως πηγή γνώσης της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, που ένωσε αλλά και διαίρεσε τους χριστιανικούς λαούς της Γηραιάς Ηπείρου, κι έκανε έκκληση για μια πνευματική ένωση της Ευρώπης μέσα στο πνεύμα του Ευαγγελίου, σύμφωνα με την εσωτερική συνεχή μεταμόρφωση που μόνο ο Ιησούς Χριστός δύναται να επιφέρει.

Πριν αναχωρήσει από την Ιταλία, ο π. Ιγνάτιος επισκέφθηκε την ιστορική  μονή του Αγίου Βενεδίκτου του Seregno, της οποίας ο λόγιος και φιλόξενος νέος ηγούμενος, π. Λέων Κισκίνης, τυγχάνει Έλληνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: