06 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μετά την Ηλεία, τις πληγές της από την έντονη νεροποντή της Κυριακής και τις κατολισθήσεις που αυτή προκάλεσε μετρά και η Ξάνθη. Ειδικά συνεργεία ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας την καταγραφή των ζημιών στις πεδινές περιοχές που επλήγησαν από τη βροχόπτωση. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και σχολεία κυρίως στην περιοχή του Δήμου Αβδήρων.

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Δευτέρας η καταγραφή των ζημιών στον Πύργο Ηλείας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές από το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής. «Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες, διατηρούμε την ψυχραιμία μας» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Πύργου Μ.Παρασκευόπουλος, ενώ ο γγ Πολιτικής Προστασίας Θ.Μπούφης δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέο κύμα κακοκαιρίας από το απόγευμα.

Mε συμφωνία επί των βασικών θεμάτων ολοκληρώθηκε η πεντάωρη συνεδρίαση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο το βράδυ της Κυριακής. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις επί του σχεδίου συμφωνίας με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα χέρια των πολιτικών αρχηγών. Σε περίπτωση που όλα συμφωνηθούν, τότε η ελληνική πλευρά θα συντάξει ένα μίνι Μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί και από τους τρεις αρχηγούς, το οποίο θα παρουσιάσει ο Ευ.Βενιζέλος στο Eurogroup της Τετάρτης.

Σε 24ωρη γενική απεργία την Τρίτη προσανατολίζονται η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μετά την συμφωνία που φαίνεται ότι επιτυγχάνεται μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας για τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 20%, παρά την αντίθετη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι κοινωνικοί εταίροι. Για έγκλημα μίλησε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Β.Μουτάφης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας. Συγκεντρώσεις στις 18:00 του ΚΚΕ στην Ομόνοια και του ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια.

«Βρισκόμαστε στη μέση μίας μεγάλης μάχης. Μέχρι στιγμής, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά» δήλωσε ο Γ.Καρατζαφέρης αμέσως μετά το τέλος της έκτακτης συνάντησης που είχε με στελέχη του ΛΑΟΣ που μετέχουν στην κυβέρνηση. «Η πολιτική των ισοδύναμων που προτείναμε, φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση. Πιστεύω ότι τελικά, θα απαλείψουμε την εμμονή της τρόικα για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού» σημείωσε. Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως «δίνουμε μάχη» και ότι «το κεφάλαιο δεν έχει κλείσει».

Κόσμος

Ένα τριώροφο εργοστάσιο κατέρρευσε τη Δευτέρα στην πόλη Λαχόρη του Πακιστάν, ύστερα από έκρηξη φυσικού αερίου. Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι έχουν παγιδευτεί μέσα σε αυτό.

Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν, 29 αγνοούνται και δεκάδες σπίτια κατέρρευσαν από σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών που σημειώθηκε στις Φιλιππίνες, βορειοανατολικά του Ντουμαγκουέτε, στη νήσο Νέγκρος. Ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις που έθαψαν δεκάδες σπίτια, παγιδεύοντας στο εσωτερικό τους αρκετούς ανθρώπους.

Τον αποκαλούσε πάντα «κύριο πρόεδρο» και ποτέ Τζακ. Όταν έκαναν έρωτα, εκείνος αρνιόταν πεισματικά να τη φιλήσει στα χείλη. Αλλά η Μίμι Άλφορντ, μαθητευόμενη στον Λευκό Οίκο το 1962, ήταν πολύ ερωτευμένη. Αντικείμενο του πόθου της ο τότε πρόεδρος Τζον Κένεντι. Σε μία νέα αυτοβιογραφία, η Μίμι Άλφορντ αποκαλύπτει προσωπικά και πολιτικά μυστικά του Τζον Κένεντι, με τον οποίο διατηρούσε σχέση επί 18 μήνες. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ιστορίες για χρήση ναρκωτικών ουσιών, για ερωτικά παιχνίδια και για τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα προεδρεύσουν την Δευτέρα στο Παρίσι στο 14ο γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών, το οποίο θα επικεντρωθεί στη χρηματοοικονομική κρίση στη ζώνη του ευρώ και τις οικονομικές συνέπειές της. Το κοινό συμβούλιο αρχίζει στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Το φονικό κύμα ψύχους που κατέλαβε την Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα προκάλεσε χάος και την Κυριακή, καθηλώνοντας αεροσκάφη στο έδαφος και ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 300. Αισιόδοξο μήνυμα από την Κροατία, όπου σε ένα αποκλεισμένο από τη χιονοθύελλα χωριό μία γυναίκα γέννησε ένα κοριτσάκι με τη βοήθεια γειτόνων της. Το κοριτσάκι το ονόμασε... Χιονάτη.

Οικονομία

Τα hedge funds που προσπαθούν να βγάλουν μεγάλα κέρδη από την αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους ίσως υποτιμούν τη βούληση των Ευρωπαίων ηγετών να επιβάλουν ζημίες σε αυτά, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να έχουν πολλές ελπίδες στην περίπτωση που αποφασίσουν να προχωρούν σε δικαστικές προσφυγές ενάντια στην πολύ πιθανή εισαγωγή και ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, όπως επισημαίνουν στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων, ακόμα και hedge funds, δικηγόροι και αναλυτές της αγοράς.

«Οι κόκκινες γραμμές κατέληξαν κόκκινες κορδέλες», δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των πολιτικών αρχηγών με την κυβέρνηση. «Ως κοινωνικοί εταίροι νοιώθουμε ηττημένοι, αφού οι κόκκινες γραμμές κατέληξαν κόκκινες κορδέλες. Η μείωση του κατώτατου μισθού ισοδυναμεί με κούρεμα 13ου και 14ου μισθού, ενώ κρύβει παγίδες για το σύνολο των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα. Ως εκπρόσωποι του εμπορίου δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη των επιχειρήσεών μας και για το επίπεδο διαβίωσης του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Σε συμφωνία επί βασικών θεμάτων που ζητά μετ' επιτάσεως η τρόικα κατέληξαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατώτερος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθεί περίπου στα 570 ευρώ, ενώ διασώζονται - μερικώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - ο 13ος και ο 14ος μισθός. Παράλληλα, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετά ψήφου μετοχές, αλλά με περιορισμούς ως προς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Ανοιχτό το θέμα μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Αθλητισμός

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση των μελών της ομάδας του 2004 για το πώς θα καλύψουν μέρος των χρεών της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και πώς προτίθενται να πορευτούν στο εξής για τη χρηματοδότηση της ομάδας.

Τα χαμόγελα επέστρεψαν στον Πειραιά, μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, η οποία σε συνδυασμό με την ήττα του Παναθηναϊκού στη Λιβαδειά, έφερε τον Ολυμπιακό σε απόσταση δύο βαθμών από τους «πράσινους». Ωστόσο το δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς...

Έβαλε τα χεράκια της και έβγαλε τα ματάκια της η Μαρσέιγ. Η ομάδα της Μασσαλίας αρκέστηκε στην ισοπαλία 2-2 με την Λιόν στο «Βελοντρόμ», μολονότι είχε προηγηθεί 2-0 με τέρματα των Μπενουά Σεϊρού και Μπραντάο. Ο Γκομίς στο 36' μείωσε σε 2-1 για τους «λιονέ» και ήρθε το αυτογκόλ του Ντιαβαρά στο 45' για να δώσει στην Λιόν την ισοπαλία που τη διατηρεί στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με έναν βαθμό περισσότερο από την Μαρσέιγ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: