03 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Αποκλεισμένο από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής το κτήριο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην οδό Πειραιώς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην ανάκληση της λειτουργίας των εταιρειών Energa και Hellas Power. Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ Γιώργος Μπίτζας έκανε λόγο για «αεριτζήδες που λυμαίνονται τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις», ενώ στράφηκε και κατά της διοίκησης της ΔΕΗ, καταγγέλλοντας ότι ακόμα και τώρα δεν έχει διαταχθεί ΕΔΕ για την υπόθεση.

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται από τα ξημερώματα της Παρασκευής η επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, έπειτα από χτύπημα των «χακτιβιστών» Anonymous. «Η δικαιοσύνη έρχεται» έγραψαν στην πρώτη σελίδα του site, ενώ ανέβασαν ηχογραφημένο μήνυμα στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφεραν: «Αυτό που συμβαίνει τώρα στη χώρα σας είναι απαράδεκτο. Ανεβήκατε στην εξουσία για να εκφράσετε τις επιθυμίες και του λαού σας και έχετε αποτύχει ολοκληρωτικά. Σκοτώσατε το πιο ιερό πράγμα της χώρας σας που είναι η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία γεννήθηκε στη χώρα σας και εσείς τη σκοτώσατε».

Το «μαχαίρι» έχει μπει βαθιά σε μισθούς και συντάξεις, αλλά όχι και στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες. Ένα επιπλέον στοιχείο που δημιούργησε αίσθηση τα τελευταία 24ωρα είναι η επίσημη επιβεβαίωση, από στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι η Ελληνίδα νοικοκυρά έχει ένα από τα ακριβότερα καλάθια στην Ευρώπη.

Την επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας, αλλά και αυτοκριτική από τα κορυφαία στελέχη ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας το λόγο κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το απόγευμα της Πέμπτης. Δεν δίνω λευκή επιταγή στους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ο Χ.Καστανίδης, δεν θα αποδεχθώ να επικρατήσουν οι παρέες στο ΠΑΣΟΚ, είπε η Λούκα Κατσέλη.

Στο ακροατήριο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Θόδωρου Τσουκάτου, καθώς ξεκίνησε η εκδίκαση των αγωγών που έχουν ανταλλάξει οι δύο άνδρες, μετά την εμπλοκή του ονόματος του Θ. Τσουκάτου στην υπόθεση της Siemens.

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί περιοχές της βόρειας Νέας Νότιας Ουαλίας και του νότιου Κουίνσλαντ, που πλήττονται τα τελευταία 24ωρα πλήττονται από σφοδρές βροχοπτώσεις, που αναβιώνουν τον περυσινό εφιάλτη των πολύνεκρων πλημμυρών.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι τερματίστηκε η κατάσταση λιμού στη Σομαλία, που είχε κηρυχθεί πριν από έξι μήνες, προειδοποίησαν όμως πως η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 164 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες - από την Ουκρανία μέχρι την Ιταλία- έρχονται αντιμέτωπες με πτώση θερμοκρασίας ρεκόρ και προβλέψεις για συνέχιση του χιονιά. Χιλιάδες Σέρβοι έχουν αποκλειστεί σε χωριά σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Κάινγκ Γκουέκ Εάβ, γνωστός ως «Ντουκ», διευθυντής της φυλακής της Πνομ Πενχ υπό το καθεστώς των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη. Το δικαστήριο που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απέρριψε την έφεση του Ντουκ και αύξησε την ποινή του σε ισόβια.

Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε δύο ανθρώπους στο Σουέζ την Παρασκευή, στη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν όταν εκατοντάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για την τραγωδία στο Πορτ Σάιντ που στοίχισε τη ζωή σε 74 άτομα. Περίπου 400 άτομα τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Οικονομία

Την εκτίμηση ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική επηρεάζει αρνητικά το οικονομικό κλίμα στη χώρα διατυπώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα. Όπως τονίζει η Alpha Bank, παρά τη σημαντική βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο 2011, η νέα πρόβλεψη για εμβάθυνση της ύφεσης από 3% του ΑΕΠ στο 3,9% του ΑΕΠ το 2012 και από 0,3% σε -0,5% του ΑΕΠ το 2013, σε συνδυασμό με τον θόρυβο περί άτακτης χρεοκοπίας της χώρας και με την καθήλωση των δημοσίων επενδύσεων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και στο δεύτερο εξάμηνο 2011, ανέτρεψαν την πορεία βελτίωσης της οικονομίας και επιδείνωσαν και πάλι τα βασικά οικονομικά μεγέθη.

Επιστολή στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου και στους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ απέστειλαν οι κοινωνικοί φορείς την Παρασκευή. Πρόκειται για κοινή επιστολή που συνυπογράφεται από ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και στην οποία αποτυπώνονται τα αποτελέσματα του διαλόγου μετά και τη συνάντηση της Πέμπτης για τη διατήρηση του κατώτατου και του 13ου-14ου μισθού, καθώς και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σκληρές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για τους όρους στήριξης των τραπεζών, στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησης για τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις ζημίες του PSI και την έρευνα της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια. Η τρόικα προτείνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών να γίνει με κοινές μετοχές άνευ ψήφου, ενώ κερδίζει έδαφος η επιλογή των μετατρέψιμων ομολόγων.

Αθλητισμός

Η Κιέβο νίκησε 2-1 τη Νοβάρα μέσα στο «Σίλβιο Πιόλα» και «έπιασε» τη Τζένοα στην 9η θέση του Campionato. Με τέρματα των Σέρτζο Πελισιέρ στο 33' και Σιρίλ Τερό στο 78' η ομάδα του Στέφανο Σορεντίνο προηγήθηκε 2-0, ενώ οι γηπεδούχοι απλά μείωσαν στο 79' με τον Τζουζέπε Μασκάρα. Οι γηπεδούχοι μετά από αυτό το αποτέλεσμα παραμένουν στον... βυθό της βαθμολογίας και τα πράγματα στην προσπάθεια για τη σωτηρία γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Επαφές με τρεις υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό έχει η ΠΑΕ ΑΕΚ και σύντομα αναμένεται κάποια επίσημη πρόταση, όπως αποκάλυψε το βράδυ της Πέμπτης ο Μάκης Κασνακίδης στην πρώτη ανοικτή συνεδρίαση του ΔΣ των Supporters. Επίσης, τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο έχει σταλεί έγγραφο από την εφορία για χρέη ύψους 5 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν δημιουργηθεί πριν από την υπαγωγή της «Ένωσης» στο άρθρο 44, το 2004. Παράλληλα, έκανε γνωστό προς τον κόσμο της «Ένωσης» ότι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ θα είναι ο Ανδρέας Δημητρέλος. Μια πρόταση την οποία στηρίζουν όχι μόνοι οι Supporters και ο Αδαμίδης, αλλά και οι μέτοχοι.

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη προσπάθεια των μετόχων του 2004 της ΑΕΚ για την εξεύρεση λύσης στο οικονομικό θέμα της ομάδας. Ντέμης Νικολαΐδης, Πέτρος Παππάς, Τάκης Κανελλόπουλος και Νίκος Κουλής, συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης παρουσία ορκωτού λογιστή και σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν σε συμφωνία για την καταβολή ποσού που θα βοηθηθεί την ομάδα στην παρούσα φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: