09 Φεβρουαρίου, 2012

ΧΑΝΕΣ ΣΒΟΜΠΟΝΤΑ: «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»


Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά χρειάζεται ενίσχυση της ανάπτυξης. Δεν μπορεί όλο το παιχνίδι να εξαντλείται στον εκβιασμό «σας δίνουμε λεφτά με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις», τονίζει. Καταστροφικό το δίδυμο Μέρκελ – Σαρκοζί. Αντίβαρο στη Γερμανίδα καγκελάριο ενδεχόμενη εκλογή του Ολάντ.

«Κόκκινη γραμμή» αποτελεί για τον Χάνες Σβόμποντα η αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών. Μιλώντας ο νεοεκλεγείς επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών -ο οποίος επισκέφτηκε χθες την Αθήνα- χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις απαιτήσεις της τρόικας και κάλεσε την ΕΕ να βάλει το χέρι στην τσέπη για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Αποτελεί το PSI απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα και στη φημολογία για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;

Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Το αντίθετο θα ήταν καταστροφή. Σε ό,τι αφορά το PSI, πιστεύω ότι αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση της κρίσης αλλά από μόνο του δεν αρκεί.

Γιατί το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας φαίνεται να μην αποδίδει;

Επειδή δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη στρατηγική, παρά μόνο μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα για την εκπλήρωση βραχυπρόθεσμων στόχων. Θα πρέπει να εφαρμοστούν «λογικές μεταρρυθμίσεις», που θα συμπληρώνουν μια στρατηγική μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Γιατί η ΕΕ δεν αλλάζει τη «συνταγή» προς όφελος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εξόδου από την κρίση;

Δεν φταίει ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν σχέδιο για την Ελλάδα, αλλά ότι δεν έχουν σχέδιο γενικώς. Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, χαμηλότερα επιτόκια και ενίσχυση της ανάπτυξης. Δεν μπορεί όλο το παιχνίδι να εξαντλείται στον εκβιασμό «σας δίνουμε λεφτά με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις».

Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες για να ασκήσουν πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση;

Θέλουμε να πείσουμε τους ηγέτες της ΕΕ ότι οι οικονομίες μας δεν πρέπει να έχουν μοναδικό «οδηγό» τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οσο για την Ελλάδα, ζητούμε το τέλος της υπερβολής στις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ένα όριο σε όλα αυτά και αυτό βρίσκεται εκεί που αρχίζει να θίγεται η αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Δεν μπορείς να ζητάς περαιτέρω περικοπές μισθών σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση, πόσω μάλλον όταν αυτές δεν βοηθούν σε τίποτα απολύτως. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν πως δεν είναι προς το συμφέρον τους η οικονομική εξόντωση των Ελλήνων. Οσο πιο υψηλά επιτόκια επιβάλλουν, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να χάσουν τα χρήματά τους. Ενας πρωτοετής οικονομολόγος το καταλαβαίνει.

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν το καταλαβαίνει;

Η Μέρκελ δεν έχει ευρωπαϊκό όραμα. Επειτα, η Μπούντεσμπανκ υπήρξε πάντα το κέντρο την οικονομικής φιλελεύθερης «ορθοδοξίας», ενώ η καγκελάριος έχει έναν κυβερνητικό εταίρο ακόμη πιο ακραίο από αυτήν. Ούτε ο Νικολά Σαρκοζί έχει ευρωπαϊκό όραμα. Αυτό το δίδυμο είναι καταστροφικό.

Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τη Γαλλία σε ρόλο «ακολούθου» στη διεθνή σκηνή. Γιατί ο Σαρκοζί επέλεξε να γαντζωθεί τόσο εμφανώς στη Μέρκελ;

Στην αρχή, ο Σαρκοζί παρουσίαζε τον εαυτό του ως «αναμορφωτή» της γαλλικής οικονομίας και επικριτή των αγορών. Ομως δεν υλοποίησε καμία δέσμευσή του και οι αγορές στράφηκαν κατά της Γαλλίας. Ετσι η δημόσια εικόνα του κατέρρευσε. Επειδή το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να κρατηθεί στην εξουσία, στράφηκε στη Μέρκελ και εκεί τα έχασε όλα, αφού όλοι βλέπουν πως η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αυτή που αποφασίζει και όχι αυτός.

Εάν κερδίσει ο Φρανσουά Ολάντ στις γαλλικές εκλογές, θα σπάσει ο γαλλογερμανικός άξονας;

Σίγουρα. Θα δημιουργηθεί ένα «μπλοκ» που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στη Μέρκελ. Θα έχεις τον Μάριο Μόντι -ο οποίος, αν μη τι άλλο, είναι λογικός άνθρωπος- και τον Φρανσουά Ολάντ, έναν πραγματιστή σοσιαλιστή. Η Μέρκελ θα αποδυναμωθεί σημαντικά.

Το κράτος πρόνοιας δέχεται επίθεση. Οι σοσιαλδημοκράτες όμως φαίνονται ανήμποροι να το υπερασπίσουν. Τι έχει συμβεί;

Το πρόβλημα ξεκίνησε, όταν κάποιοι ηγέτες, όπως οι Τόνι Μπλερ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, κήρυξαν «πόλεμο» στην άκρα Αριστερά, η οποία ήταν αντίθετη σε οποιασδήποτε μορφής οικονομική απελευθέρωση.

Οι ίδιοι, όμως, δεν κατάλαβαν πού πρέπει να τραβήξουν «κόκκινες γραμμές» και παρέσυραν τους σοσιαλδημοκράτες σε ένα «οικονομικό μοντέλο», το οποίο δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν. Οι καιροί επιτάσσουν την αναδιοργάνωση της Αριστεράς και τη διαμόρφωση κοινών λύσεων μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο.

 Οι εκλογές

Οι Ελληνες δεν ρωτήθηκαν για τα μνημόνια. Η ΕΕ απορρίπτει εκλογές και δημοψηφίσματα. Είναι αυτό δημοκρατικό;

 Οχι. Πιστεύω πως οι εκλογές θα ήταν λάθος, θα διέκοπταν τις μεταρρυθμίσεις. Ομως η ιδέα του δημοψηφίσματος ήταν επί της αρχής σωστή. Αιφνιδιαστήκαμε και δεν την υπερασπιστήκαμε. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των πολιτών. Εάν όλα επιβάλλονται διά της βίας -ή προτείνεται «επίτροπος» για την Ελλάδα- η κατάσταση μπορεί να εκτραπεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: