15 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Ώρες έχει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Με δεδομένη την αυξανόμενη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος από όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Αθήνα έχει στη διάθεσή της έως τις 18:00, όταν θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών και να κλείσει την «τρύπα» μερικών εκατομμυρίων που υπολείπονται από το πακέτο μέτρων, που διά πυρός ψηφίστηκε την Κυριακή, προκαλώντας ταραχές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και το αίτημα πολλών στελεχών του κινήματος για επίσπευση των διαδικασιών εκτιμάται πως θα κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιμείνει στην εκλογή αρχηγού στις 18 Μαρτίου. Κατά την ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος -που έχει ταχθεί στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου και είναι ένα από τα στελέχη που ζητούν αλλαγή χρονοδιαγραμμάτων- αναμένεται να παρουσιάσει κείμενο θέσεων με τίτλο «Νέα Ελληνική Ανόρθωση» στο οποίο καταγράφει τις προτάσεις του για το μέλλον του κόμματος.
    
 Σε 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι και για τη 1 το μεσημέρι, προχωρούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι διοργανώνουν τις ώρες αυτές συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.
    
 Υπό κατάληψη βρίσκεται το κτίριο της Νομικής Σχολής του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από φοιτητές που αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην διεξαγωγή -στο πλαίσιο αυτού- των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Λόγω της κατάληψης οι εκλογές αναβλήθηκαν για την Παρασκευή.
    
 Την άποψη ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα για να εφαρμόσει όλα όσα έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης και οι εκλογές τώρα θα ήταν έγκλημα, εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου την Τετάρτη. Πρότεινε να αναλάβουν τους κρίσιμους τομείς έξι υπουργοί -που θα είναι αποφασιμένοι να μην κατέβουν στις επόμενες εκλογές- να προωθήσουν όλα τα μέτρα έως τον Ιούνιο και η Βουλή να ελέγχει την πρόοδο της εφαρμογής του προγράμματος ανά 15 ημέρες.

Κόσμος

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των προεδρικών εκλογών την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ.
     
Ειδικά κουτιά για την εγκατάλειψη βρεφών έκαναν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα σε αρκετές πόλεις της Ρωσίας. Νοσοκομεία της περιοχής δηλώνουν ότι στόχος τους είναι οι γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά τους να μην τα αφήνουν σε σκουπιδοντενεκέδες, αλλά σε έναν ασφαλή χώρο.
    
 Προς ψήφιση τίθεται την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή στην Συρία και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη χώρα. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αν και είναι μη δεσμευτική, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις πιέσεις προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Την άσκηση εντονότερων πιέσεων στη Δαμασκό ζήτησε και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν αποδέχεται την ανάμειξη ξένης στρατιωτικής δύναμης.
     
Η αύξηση-ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων έχει οδηγήσει εκατομμύρια γονείς σε αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν την τροφή που παρέχουν στα παιδιά τους, ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children.
     
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, αρνήθηκε κάθε σχέση της χώρας του με το περιστατικό του τραυματισμού ενός άνδρα στην Μπανγκόκ, ο οποίος μετέφερε εκρηκτικά, και κατηγόρησε το Ισραήλ για τις επιθέσεις. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν νωρίτερα κατηγορήσει το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στην Ταϊλάνδη. Αξιωματούχοι της Ταϊλάνδης δηλώνουν ότι δύο άνδρες που συνελήφθησαν πιστεύεται ότι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά συγκεκριμένων ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι άνδρες είναι Ιρανοί, ενώ οι Αρχές αναζητούν και τρίτο άτομο που φαίνεται πως συνδέεται με τις επιθέσεις.

Οικονομία

Πρόστιμα συνολικού ύψους 3,75 δισ. ευρώ επέβαλε το ΣΔΟΕ σε περίπου 40.000 ελέγχους που έκανε την περασμένη χρονιά, ωστόσο απ' αυτό το ποσό ελάχιστα θα μπουν τελικά στα κρατικά ταμεία, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, στις χρόνιες αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και στη δυνατότητα που έχουν ορισμένοι φορολογούμενοι να καθυστερούν τις πληρωμές τους μέσω της δικαιοσύνης.
     
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποφασίσει να διανείμει στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης οποιαδήποτε κέρδη αντλήσει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, απεκάλυψε το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου Λουκ Κοέν. Σύμφωνα με το Reuters, τα κράτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μετέπειτα τα κεφάλαια αυτά για τη διάσωση της Ελλάδας.
     
Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συζητήσουν το απόγευμα της Τετάρτης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς οι ισχυρές γερμανικές πιέσεις οδήγησαν τελικώς στην αναβολή της συνάντησης των υπουργών. To Eurogroup θα συνεδριάσει, όπως ήταν προγραμματισμένο, την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τότε η ελληνική πλευρά πρέπει να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στα μέτρα, με νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Εντός των ημερών η δημόσια πρόταση για το PSI.

Αθλητισμός

Νόμος του κράτους γίνεται από σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Τις πρώτες πρωινές ώρες εγινε δεκτό επί της αρχής, μετά από μία μαραθώνια εξάωρη συνεδρίαση που άρχισε την Τρίτη 14/2 και στη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα ψηφιστεί κατ' άρθρο.
    
 Δύο παιχνίδια εξ αναβολής για την 7η αγωνιστική διεξάγονται την Τετάρτη (15/2) σε Καυτανζόγλειο και Λιβαδειά, με τα οποία «φουντώνει» η μάχη στην ουρά της βαθμολογίας. Η Δόξα Δράμας υποδέχεται την Κέρκυρα (15:00, Nova 2) και ο Λεβαδειακός τον Παναιτωλικό (17:00, Nova 1).
     
Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση αναχώρησε η αποστολή του Ολυμπιακού από το αεροδρόμιο της Μόσχας. Αρχικά υπήρξε καθυστέρηση επειδή το φορτίο των αποσκευών των Πειραιωτών βρέθηκε υπέρβαρο, ενώ στη συνέχεια το αεροπλάνο δεν ήταν δυνατό να απογειωθεί λόγω του ψύχους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: