11 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους από σήμερα, Τετάρτη, έως την Παρασκευή αποφάσισε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά τη συνεδρίασή του. Οι δικηγορικοί σύλλογοι της περιφέρειας είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα προχωρήσουν στην παραπάνω κινητοποίηση, αντιδρώντας στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Απαγορεύτηκε το πρωί της Τετάρτης ο απόπλους των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων που φθάνουν τοπικά τα 8 έως 9 μποφόρ. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η χιονόπτωση στην Πάρνηθα και την Πεντέλη και το κρύο είναι τσουχτερό. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο μετά το τελεφερίκ της Πάρνηθας και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς Αγιο Πέτρο.

Έντονες είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εν όψει της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή και προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική πρόταση που θα τεθεί προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο το Σαββατοκύριακο. Την ίδια στιγμή, άλλα δύο στελέχη του κινήματος, οι πρώην υπουργοί Χάρης Καστανίδης και Στέφανος Τζουμάκας, εμφανίζονται έτοιμοι να διεκδικήσουν την προεδρία.

Τελεσίγραφο απευθύνει το Μέγαρο Μαξίμου προς τους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μειώσεις στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Όπως ξεκαθαρίζεται πλέον, η κυβέρνηση θα υπογράψει πράξη νομοθετικού περιεχομένου εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Πάντως, η ΓΣΕΕ λέει «όχι» στις μειώσεις των αποδοχών και συζητά μόνο το μη μισθολογικό κόστος, προειδοποιώντας για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται το βράδυ της Τρίτης η κίνηση στη λεωφόρο Διονύσου, από Διόνυσο προς νέα Μάκρη, καθώς και στη λεωφόρο Πεντέλης, από Πεντέλη προς Αγιο Πέτρο, λόγω χιονοπτώσεων. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο δρόμο από Αγιο Στέφανο προς Μαραθώνα, ενώ από το πρωί κλειστός είναι ο δρόμος στη λεωφόρο Πάρνηθας, μετά το τελεφερίκ.

Κόσμος

Συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, έχει την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στη λύση των ευρωομόλογων και στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στις θυσίες των Ιταλών» δήλωσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου και πυρηνικός επιστήμονας σκοτώθηκε, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του από οδηγό μοτοσικλέτας στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Η επίθεση θυμίζει αρκετά τις επιθέσεις κατά πυρηνικών επιστημόνων στο Ιράν πριν από ένα περίπου χρόνο. Το Ισραήλ κατηγορεί η Τεχεράνη για τη νέα επίθεση.

Ένα λεπτό πιο κοντά στα μεσάνυχτα κινήθηκε ο δείκτης του συμβολικού «Ρολογιού της Καταστροφής», εξαιτίας της «ανεπαρκούς προόδου» στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της αποπυρηνικοποίησης.

Εύκολη νίκη εξασφάλισε ο Μιτ Ρόμνεϊ στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου που θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα σε Νότια Καρολίνα και Φλόριντα, δύο μεγάλες Πολιτείες που θα κρίνουν πολλά σε εσωκομματικό και εθνικό επίπεδο.

Δεύτερη νίκη στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να εξασφαλίσει ο Μιτ Ρόμνεϊ στο Νιου Χαμσάιρ κάτι που σε συνδυασμό με το δημοσκοπικό του προβάδισμα θα του δώσει σημαντική ώθηση στην κούρσα της διεκδίκησης του Λευκού Οίκου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η ψαλίδα με τους άλλους υποψήφιους έκλεισε ελαφρά, καθώς οι αντίπαλοι του Ρόμνεϊ έστρεψαν στο ντιμπέιτ τα πυρά τους κατά του συνυποψήφιού τους.

Οικονομία

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το λόμπι των τραπεζιτών (IIF) για το PSI και όπως όλα δείχνουν πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση των 100+30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι ορισμένοι ομολογιούχοι και κυρίως τα hedge funds δεν θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά στην αναδιάρθρωση, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, η ενδεχόμενη εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS.

Κατάλογο με τους 47 φορολογικούς παραδείσους που δεν έχουν συνάψει σύμβαση διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα με την Ελλάδα δημοσιοποίησε σήμερα, Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που ζητούν να απαλλαγούν από το τέλος ακινήτων, καθώς τα αρμόδια γραφεία σε Δήμους και Εφορίες είναι υποστελεχωμένα. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν από μόνοι τους την ηλεκτρονική αίτηση, καταφεύγουν στις Εφορίες προκειμένου να την υποβάλουν χειρόγραφα, ενώ πλήθος κόσμου επισκέπτεται τους Δήμους προκειμένου να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο, μεγάλη είναι η ταλαιπωρία και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία διόρθωσης των λαθών εκπνέει στις 20 Ιανουαρίου.

Αθλητισμός

Το σίριαλ που ακούσει στο όνομα Βασίλης Ξενιάδης συνεχίζεται. Ο υποψήφιος λοιπόν αγοραστής της ΠΑΕ ΑΕΚ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, δεν αφέθηκε ποτέ ελεύθερος, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει χθες Τρίτη, μετά τη σύλληψη του για οφειλές προς στο Δημόσιο (ύψους 3.300 ευρώ).

Τέσσερις αναμετρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης… δόσης για το δεύτερο τη τάξει θεσμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό (21:00) ξεχωρίζει στην πρώτη… μέρα της 5ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, σήμερα, Τετάρτη. Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί (19:00) τον Θρασύβουλο και Κέρκυρα-Δόξα, ΠΑΣ-Αστέρας Τρίπολης.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ύστερα από τον... ηχηρό απόηχο της ισοπαλίας του Ολυμπιακού στη Δράμα προσπαθεί να αλλάξει σελίδα για εκείνον και τους παίκτες του. «Αποτύχαμε. Δεν είναι πυρηνική καταστροφή, αλλά είναι πισωγύρισμα» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ομάδα του θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: