22 Ιανουαρίου, 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μετά το πέρας της τελετής βράβευσης του επιχειρηματία κ. Βάσου Χατζηθεοδοσίου, στις 20 Ιανουαρίου 2012, που έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών της Ι.Α.Κύπρου  εξερχόμενος ο Μακαριώτατος του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου  ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε, στους Δημοσιογράφους που τον ανέμεναν «χρόνια πολλά και ευλογημένα και ιδιαίτερα ένα έτος ευλογημένο. Έτος που με τη βοήθεια του Θεού θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες». Στη συνέχεια, εξέφρασε τις ευχαριστίες του «προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, τις Ιερείς Μητροπόλεις και τους ευλαβείς κληρικούς, αλλά και όλους τους αγαπητούς Κυπρίους, οι οποίοι με αγάπη μας αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό». «Υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και κυρίως στις μεγαλουπόλεις», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Η Εκκλησία της Κύπρου με τους εργάτες της θέλησε να μας συμπαρασταθεί και στέλνει διάφορες βοήθειες, τις οποίες τις αξιοποιούμε και τις χρειαζόμαστε.  Ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας θυμούνται και ιδιαίτερα θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ για τη σημερινή αυτή εκδήλωση, δηλαδή τις ευχαριστίες και της εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς τον κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος συντελεί με τον κόπο των εργασιών του, ώστε αυτά τα αγαθά από εδώ να φτάσουν στην Αθήνα και γίνεται κατά κάποιο τρόπο αυτός μια γέφυρα αγάπης από την Κύπρο προς την πατρίδα μας, την Ελλάδα», πρόσθεσε. Απαντώντας στην ερώτηση για το ποιες είναι οι ανάγκες του ελληνισμού σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι «το δύσκολο είναι πώς μπορούμε να βγούμε από αυτές τις ανάγκες. Είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί ούτε να το προβλέψει ούτε να πει τίποτε. Απλώς, ελπίζοντας και πιστεύοντας στη δύναμη του ελληνισμού, είμαι σίγουρος και το υπογραμμίζω ότι θα ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία και θα ξαναβρούμε πάλι τον εαυτό μας για να προχωρήσουμε μπροστά με προκοπή».

«Σήμερα στην Αθήνα υπάρχει φτώχεια, υπάρχει ανεργία, υπάρχει μία ανασφάλεια και υπάρχει ένα ερωτηματικό προς τα που πηγαίνουμε. Είναι κάτι που απασχολεί όλους μας και τον καθένα χωριστά και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν τις ευθύνες στα χέρια τους για την πορεία αυτού του τόπου, αυτού του λαού. Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός, βέβαια, αλλά πρέπει με ψυχραιμία, με μεθοδικότητα και με εργασία όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», συμπλήρωσε. Σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου για τα θέματα της φορολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε: «λυπάμαι που το ακούω από κατοίκους της Κύπρου. Αυτό είναι ένα σύνθημα που το έχουνε ειδικά εξαπολύσει διάφοροι χώροι, για τις δικές τους σκοπιμότητες. Η Εκκλησία της Ελλάδος», ανέφερε, «πληρώνει περισσότερο φόρο απ' ότι οι πολίτες στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το ξέρετε». Στη συνέχεια, παρουσίασε ως παράδειγμα τα έσοδα του 2010 του Κεντρικού Οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, λέγοντας ότι «ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα 16 εκατομμύρια.

Επομένως, έχουμε χρεωστικό υπόλοιπο από τον περασμένο χρόνο 5 εκατομμύρια. Στα 11 εκατομμύρια σημειώστε ότι οι φόροι προς το κράτος είναι δύο εκατομμύρια εφτακόσιες χιλιάδες, δηλαδή το εν τρίτο. Δεν ξέρω ποιος πολίτης σε ποια χώρα, ποιος οργανισμός, σε ποια χώρα, θρησκευτικός πληρώνει τόσα όσα πληρώνει η Εκκλησία στο κράτος. Το 2010 στα 11 εκατομμύρια έσοδα πλήρωσε δύο εκατομμύρια εφτακόσιες χιλιάδες. Επομένως, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού που λέγονται, διότι υπάρχουν τέτοιες διαθέσεις, δυστυχώς πολλές και αυτό κι αν είναι ένα πρόβλημα του ελληνισμού σήμερα», σημείωσε. Κληθής, τέλος, να απαντήσει σε ερώτηση για το θέμα του Ηγούμενου Εφραίμ, ο Μακαριώτατος είπε ότι «είναι ένα θέμα πάρα πολύ λεπτό. Αφού ασχολείται με αυτό η δικαιοσύνη, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε, αλλά όμως σαν Εκκλησία επειδή γνωρίσαμε και γνωρίζουμε τον άνθρωπο, συμπάσχουμε και είμαστε στο πλευρό του».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ήταν ξεκάθαρος και στην ερώτηση κατά πόσο γίνονται ενέργειες για να τερματιστεί αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι «ενέργειες οι οποίες μπορούν να εκληφθούν ως παρέμβαση δικαιοσύνης όχι, αλλά συμπαράσταση ανθρώπινη σε ώρες δύσκολες υπάρχει».




Δεν υπάρχουν σχόλια: