22 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι οι αγρότες, ξεκινώντας κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 4 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα.

Το οριστικό του διαζύγιο με τη ΝΔ και τις προθέσεις του για δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα προαναγγέλλει ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος, μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρει, να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, Κυριακή, με τη θερμοκρασία στην Αθήνα να φτάνει τους 14 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη τους 8 βαθμούς Κελσίου. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά και τη Ραφήνα, καθώς οι άνεμοι έχουν εξασθενίσει. Τη Δευτέρα προβλέπονται βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ μικρή άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει ο υδράργυρος.

Οκτώ από τους πρώτους 16 κατηγορούμενους για συμμετοχή σε τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας, εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προφυλακίστηκαν, μετά την απολογία τους ενώπιον του γ' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί και την Κυριακή, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Γεωργιανός κακοποιός, ο οποίος καταζητείτο ως αρχηγός διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με πλοκάμια σε χώρες της δυτικής και νότιας Ευρώπης, συνελήφθη μαζί με τον 36χρονο σωματοφύλακα του. Προηγήθηκε επιχείρηση των ανδρών της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, που τον εντόπισαν στη Βουλιαγμένη.

Κόσμος

Στις κάλπες προσέχονται την Κυριακή οι Φινλανδοί για την εκλογή νέου προέδρου με τους φιλοευρωπαίους υποψήφιους να προηγούνται, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, και τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση της χώρας με την ΕΕ να κυριαρχούν στην προεκλογική διαμάχη. Κανένας από τους υποψήφιους δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία και για αυτό ο διάδοχος της πολύ δημοφιλούς Τάρια Χάλονεν, η οποία ολοκλήρωσε δύο διαδοχικές εξαετείς θητείες, μάλλον θα εκλεγεί στις 5 Φεβρουαρίου.

Ο Νιουτ Γκίνγκριτς κέρδισε με άνεση τις εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στη Νότια Καρολίνα έναντι του βασικού του αντιπάλου και επικρατέστερου στις μέχρι σήμερα αναμετρήσεις, Μιτ Ρόμνεϊ. Η νίκη δίνει στον συντηρητικό και αμφιλεγόμενο σε κάποιες από τις απόψεις του Γκίνγκριτς ώθηση στον εσωκομματικό αγώνα αλλά η εκστρατεία είναι ακόμα στα πρώτα βήματα της. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων έλαβε το 40%. Ο Ρόμνεϊ ακολουθεί με 28% ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Ρικ Σαντόρουμ και ο Ρον Πολ περιορίστηκαν σε χαμηλότερα ποσοστά, 17% και 13% αντίστοιχα.

Για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ψηφίζουν την Κυριακή οι Κροάτες. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις 9 το βράδυ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «ναι» στην ΕΕ συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ του 55% και του 60%, ενώ το «όχι» ποσοστό γύρω στο 30%. Η Κροατία θα γίνει το 2013 το 28ο μέλος της Ένωσης, εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν.

Ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου η αποφασιστικής σημασίας ψηφοφορία στη Νότιο Καρολίνα από την οποία αναμένεται να σχηματιστεί πιο καθαρή εικόνα για τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο που βρίσκεται πιο κοντά στο προεδρικό χρίσμα. Η ιστορία μάλιστα διδάσκει ότι όποιος επικράτησε στη συγκεκριμένη Πολιτεία, τελικά βρέθηκε απέναντι από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Περίπου 14.500 χιλιάδες Τούρκοι που ζουν στη Γαλλία και το Βέλγιο συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, διαδηλώνοντας κατά του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η γερουσία αναμένεται να τον επικυρώσει τη Δευτέρα, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση.

Οικονομία

«Η αναχώρηση των επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, το πρωί του Σαββάτου, από την Αθήνα για το Παρίσι δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις για το PSI, οι οποίες συνεχίζονται» τονίζει σε ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βογκλ. Όπως επισημαίνει, οι δύο άνδρες εφόσον είναι απαραίτητο θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ στην Αθήνα παραμένει μία ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου και εργάζεται με κυβερνητικούς αξιωματούχος σε αρκετές πτυχές του PSI.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, συζήτησαν θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και την απασχόλησης στην Ευρώπη, αλλά και την πορεία του Μεσανατολικού μετά τις επισκέψεις του Παλαιστίνου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε Λονδίνο και Βερολίνο.

Αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων καταγράφεται τους τελευταίους μήνες -και μετά τη ψήφιση του επίμαχου άρθρου 37 - με τις περισσότερες να έχουν συναφθεί στην περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, από τις 52 τέτοιες συμβάσεις που υπογράφηκαν, οι 20 συνήφθησαν στην Αττική. Οι μέχρι σήμερα υπογραφείσες επιχειρησιακές προβλέπουν αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές σε ποσοστό από 5% έως και 40% και αφορούν 17.500 εργαζόμενους. Οι 39 έχουν υπογραφεί με ενώσεις προσώπων και οι 13 με επιχειρησιακά σωματεία. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν και στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Αθλητισμός

Η Ατλέτικο Μαδρίτης διατήρησε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι απαραβίαστη την εστία τους και με χατ-τρικ του Φαλκάο πέρασαν «δια περιπάτου» από το «Ανοέτα», συντρίβοντας με 4-0 τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Νίκη για την Εσπανιόλ επί της Σανταντέρ του Τζιόλη.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Λάσλο Μπόλονι έδειξε τη ψυχολογία του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Πανιωνίου. «Μπορώ να κάνω απεργία σήμερα; Έχω πολλούς λόγους να κάνω απεργία, αλλά δεν είναι του παρόντος» είπε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος τεχνικός, ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Καταιγιστική η Ρόμα, συνέτριψε στο «Ολίμπικο» 5-1 την Τσεζένα με τον Φραντσέσκο Τότι να γράφει ιστορία. Με τα δύο γκολ που πέτυχε στο πρώτο οκτάλεπτο της αναμέτρησης (το πρώτο μόλις στο 34ο δευτερόλεπτο), ο αρχηγός των Ρωμαίων έφτασε τα 211 στο πρωτάθλημα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για παίκτη που έχει αγωνιστεί μόνο σε μία ομάδα του καμπιονάτο

Δεν υπάρχουν σχόλια: