19 Ιανουαρίου, 2012

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ


Τουρκικά πολεμικά πλοία έστρεψαν τις κάνες τους πρόσφατα προς το θαλάσσιο διάδρομο μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, όπου το ισραηλινό κοίτασμα αερίου Λεβιάθαν συναντάται με το Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ με τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Η πληροφορία, που δόθηκε από στρατιωτικές πηγές για τη δράση της Τουρκίας στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος Χριστόφιας να προειδοποιήσει την Τουρκία να σταματήσει να στέλνει πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρχικά, ούτε το Ισραήλ, ούτε η Κύπρος κατήγγειλαν την τουρκική πρόκληση στις 21 Δεκεμβρίου. Πρώτος έσπασε τη σιωπή του ο Κύπριος Πρόεδρος όταν στις 23 Δεκεμβρίου προειδοποίησε: «Εάν η Τουρκία δεν αλλάξει την διπλωματία των πολεμικών της πλοίων και δεν σταματήσει να παίζει τον χωροφύλακα στην περιοχή, θα υπάρξουν φυσικά συνέπειες, που δεν θα είναι σίγουρα καλές για την ευρύτερη περιοχή, ούτε για τους Τούρκους και κυρίως για τους Τουρκοκύπριους».

Στις 22 Δεκεμβρίου το Ισραήλ ματαίωσε την αξίας 90 εκατ. δολαρίων πώληση προς την τουρκική Πολεμική Αεροπορία ενός εξελιγμένου φωτογραφικού εποπτικού στρατιωτικού συστήματος (Elbit’s hi-tech LOROP-Long Range Oblique Photography military surveillance system), όπως ανάφεραν στρατιωτικές ισραηλινές πηγές.

Το επιχείρημα ήταν να μην πέσουν σε χέρια εχθρών του Ισραήλ, όπως το Ιράν. Ωστόσο, η ματαίωση ήρθε ως προειδοποίηση προς την Αγκυρα να κάνει πίσω στις παρενοχλήσεις μέσα και γύρω από το ισραηλινό θαλάσσιο οικόπεδο.

Η Ιερουσαλήμ, η Αθήνα και η Λευκωσία συνεργάζονται σε οικονομικό επίπεδο και σε θέματα ασφαλείας για την εξόρυξη και ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ίδια εταιρεία από το Χιούστον Τέξας, «Noble Energy Inc» έχει αναλάβει τις έρευνες και εξορύξεις για αμφότερα τα θαλάσσια κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου. Μετοχές της αμερικανικής εταιρείας κατέχουν τόσο η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας της Κύπρου όσο και η ισραηλινή «Delek Drilling LP and Avner Oil Exploration LLP».

Η πρόσφατη ανακάλυψη ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στην αρχή εκτιμάτο, έθεσε τον πήχη ψηλότερα γύρω τους. Οι τρεις κυβερνήσεις που συμμετέχουν, ανυπομονούν να γίνουν σημαντικοί προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και έτσι να μειωθεί η εξάρτησή της από ρωσικούς και τουρκικούς αγωγούς φυσικού αερίου.

Τελευταία εκτίμηση της Noble Energy, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, αναφέρει ότι προστίθεται ένα ποσοστό 6,3% στο πιθανό κοίτασμα του Λεβιάθαν, που το αυξάνει από 16 στα 20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Και η Λευκωσία σύντομα θα εκδώσει ανακοίνωση για αναθεώρηση προς τα πάνω του ποσοστού κοιτάσματος στο δικό της επίπεδο, πιθανώς στα 10 τρισ. κυβικά πόδια.

Και οι δύο, Ισραήλ και Κύπρος, αναμένουν κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Ετσι προληπτικά η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε αποσταλεί στην Ουάσιγκτον την Τρίτη 19 Δεκέμβρη, για να μιλήσει για την κατάσταση με αξιωματούχους της κυβέρνησης και την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη συνέχιση της επιχείρησης φυσικού αερίου καθώς και τη στάση της Κύπρου έναντι των τουρκικών απειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβουλές της Χίλαρι Κλίντον ήταν να προχωρήσει η Κύπρος και αν αγνοήσει τις τουρκικές παρενοχλήσεις. Αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή δήλωσε ότι οι προοπτικές του φυσικού αερίου έχουν αυξήσει δραματικά τη στρατηγική σημασία της χώρας της.

Σε ομιλία της μάλιστα στο Woodrow Wilson International Center for Scholars, η Κύπρια ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως τον «φόβο της γειτονιάς» την Τουρκία, «της οποίας ο Υπουργός Εξωτερικών αντί να προωθεί μία πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, ακολουθεί πλέον μια πολιτική μόνο με προβλήματα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: