19 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Έτοιμος να επισκεφθεί την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο δηλώνει ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τις χωριστές, διαδοχικές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους των δύο χωρών. Οι επισκέψεις του σε Αθήνα και Σκόπια θα γίνουν εφόσον πρώτα υπάρξει συμφωνία για τις ημερομηνίες των επαφών του με τις δύο κυβερνήσεις.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για δεύτερη ημέρα οι κάτοικοι της Σάμου, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νομού σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες και την παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους με την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών.

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το PSI βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Την Πέμπτη στις 13:00 ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά -σε συνέχεια των κατ' ιδίαν συναντήσεων που είχε χθες, Τετάρτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη- και το απόγευμα θα έχει νέα κοινή σύσκεψη με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ο πρωθυπουργός θα έχει και νέα συνάντηση μαζί του στις 19:00 την Πέμπτη.

Υποχωρεί τις επόμενες ημέρες το τσουχτερό κρύο που επικρατεί στη χώρα μας, καθώς αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας από την Παρασκευή. Ωστόσο, οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ισχυροί, φτάνοντας μέχρι και τα 9 μποφόρ το Σάββατο, με αποτέλεσμα πιθανότατα να παρουσιαστούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των περισσότερων υπουργών, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης για το πολυνομοσχέδιο - σκούπα, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, Πέμπτη, με κατ' άρθρων ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός έχει προβληματιστεί από τις αντιρρήσεις που έχουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ή μεμονωμένοι βουλευτές για επι μέρους άρθρα του νομοσχεδίου και ζητά ομοφωνία και υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Κόσμος

Σαν σενάριο ταινίας τρόμου ακούγονται τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στο Λος Άντζελες. Η αστυνομία προσπαθεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός άνδρα, περίπου 40 χρόνων, το πτώμα του οποίου βρέθηκε διαμελισμένο στο μονοπάτι που οδηγεί στην τεράστια επιγραφή «H.O.L.L.Y.W.O.O.D»...

Ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα Πέμπτη οι έρευνες για επιζώντες στο εσωτερικό του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, που ναυάγησε ανοιχτά της Τοσκάνης, ενώ επιταχύνονται οι προετοιμασίες για την άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του. Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων διεκόπησαν την Τετάρτη για λόγους ασφαλείας, όταν διαπιστώθηκε μικρή μετακίνηση του πλοίου. Ο μέχρι τώρα απολογισμός αναφέρει ότι 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 20. Ο πλοίαρχος, ο οποίος αποφυλακίστηκε και παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό, φέρεται να δήλωσε ότι δεν εγκατέλειψε το πλοίο, απλώς ...έπεσε κατά λάθος σε σωστική λέμβο και μετά δεν μπορούσε να επιστρέψει.

Με 387 ψήφους ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα προεδρεύσει για δυόμισι χρόνια μέχρι την έναρξη της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου τον Ιούλιο του 2014. Σε σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος Σουλτς προειδοποίησε ότι «για πρώτη φορά από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακούγεται ένα ρεαλιστικό σενάριο αποτυχίας της». Δύο αντιπροέδρους στην Ευρωβουλή εξέλεξε η Ελλάδα. Πρόκειται για την Άννυ Ποδηματά και τον Γιώργο Παπαστάμκο.

Με πυροσβεστική διάθεση εμφανίστηκε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Βουδαπέστης-Βρυξελλών για τις αμφιλεγόμενες συνταγματικές αλλαγές που προωθεί.

To δικαστήριο του Σίτι του Λονδίνου κάλεσε τους κατασκηνωτές του Κινήματος Occupy London να εγκαταλείψουν τον περίβολο του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου, θεωρώντας ότι η παρουσία τους εκεί είχε ήδη μεγάλη διάρκεια, ενώ προκαλείται ενόχληση στους προσκυνητές και επισκέπτες του διάσημου και εμβληματικού Καθεδρικού της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οικονομία

Θετικό κλίμα επικρατεί στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον γενικό δείκτη να κινείται πάνω από τις 680 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές τοποθετήσεις στις τραπεζικές μετοχές, με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το IIF για το PSI.

Μειωμένες έως και 30% θα είναι το 2012 οι αμοιβές των συμβολαιογράφων, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, έπειτα από την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης για τα «δικαιώματα των συμβολαιογράφων».

Συνεχίζονται σήμερα, Πέμπτη, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το IIF μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ. 

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία για το PSI+ και το θέμα που κυριαρχεί στις επαφές είναι κυρίως το ύψος του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα. Την ίδια ώρα, εντείνεται η φημολογία ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναδρομική εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης, προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα και να καταστεί εφικτός ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Ο θρίαμβος της Μπαρτσελόνα μέσα στο Μπερναμπέου φυσικά μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα ισπανικά Μέσα. Δεν έλλειψαν και οι προκλητικοί τίτλοι όπως «Τα  αφεντικά του Μπερναμπέου» από την καταλανική Sport αλλά και αυτός της Mundo Deportivo «Ήρωες και παλιάνθρωποι» αναφερόμενος κυρίος στον Πέπε, και την απαράδεκτη πράξη του να πατήσει το χέρι του Μέσι. Από την κριτική δεν λείπει φυσικά και ο Μουρίνιο...

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που αποφάσισε να παραμείνει στις ΗΠΑ και να αρνηθεί την πρόταση 800.000 ευρώ για κάθε μήνα συμβολαίου με την Παρί Σεν Ζερμέν, προκειμένου τα παιδιά και η σύζυγος του, Βικτόρια, να μην αλλάξουν περιβάλλον.

Τη λύση της συνεργασίας της με τον Σάββα Γκέντσογλου ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο νεαρός μεσοαμυντικός θα συνεχίσει την καριέρα του στη Σαμπντόρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: