20 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μετά τις 12 το μεσημέρι θα αρχίσουν οι απολογίες ενώπιον του γ' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης των 53 συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας, εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι αυτές της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της εκβίασης κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της κατάχρησης εξουσίας, της αρπαγής και της οπλοκατοχής. Η δικογραφία είναι ογκώδης και εκτείνεται σε 15.000 σελίδες.

Απαισιοδοξία για τις προοπτικές επιτυχούς έκβασης της συνάντησης του Green Tree, εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κατήγγειλε την αδιάλλακτη στάση του Ντερβίς Έρογλου στα θέματα του περιουσιακού, του εδαφικού και των εποίκων. Ο κ. Χριστόφιας μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη, όπου οι συνομιλίες θα αρχίσουν την Κυριακή και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη.

Ένα βιντεοπαιχνίδι που επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη ενάντια στη θανατική ποινή δημιούργησαν αφιλοκερδώς για τη Διεθνή Αμνηστία 18 Έλληνες προγραμματιστές, μουσικοί, γραφίστες, σχεδιαστές και κειμενογράφοι, μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας. Στόχος του «Amnesty-The Game» είναι να στηρίξει την παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Στο ύψος τους παραμένουν οι τιμές στην Ελλάδα, παρά τη μείωση του εργατικού κόστους, λόγω της μηδαμινής προόδου στις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού· ως αποτέλεσμα, η μείωση των μισθών απορροφάται από τα περιθώρια κέρδους και επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, επισήμανε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ Νίκος Ζόνζηλος, μιλώντας σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τον Ιούνιο αναμένεται να διεξαχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς, που θα στελεχώσουν σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Ο διαγωνισμός θα αφορά 500 θέσεις νηπιαγωγών και οι τοποθετήσεις θα γίνουν τα επομενα δύο χρόνια.

Κόσμος

Μοιρασμένες είναι οι δημοσκοπήσεις στη Ρωσία εν όψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου. Έρευνα του ινστιτούτου Vtsiom δίνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν την προεδρία από τον πρώτο κιόλας γύρο, με ποσοστό 52%, ενώ δημοσκόπηση του Ιδρύματος Κοινής Γνώμης (FOM) δείχνει ότι θα χρειαστεί και δεύτερη αναμέτρηση, καθώς ο Ρώσος πρωθυπουργός φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 45%.

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Νότια Καρολίνα, το Σάββατο, που πιθανότατα θα κρίνει ποιος θα λάβει το χρίσμα και θα αναμετρηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι έχουν επιδοθεί σε σειρά καταγγελιών εναντίον αλλήλων, ενώ ο Νιούτ Γκίνγκριτς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Τζον Κινγκ ο οποίος συντόνιζε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ του CNN.

Ένας Κουβανός πολιτικός κρατούμενος, ο Βίλμαρ Βιγιάρ, ηλικίας 31 ετών, πέθανε την Πέμπτη σε νοσοκομείο του Σαντιάγο ντε Κούμπα, στην ανατολική Κούβα, έπειτα από απεργία πείνας 50 ημερών. Το γεγονός καταδίκασε ο επικεφαλής της Κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης (CCDHRN), Ελισάρντο Σάντσες, καταγγέλλοντας ότι «η ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη για το θάνατο του Βίλμαρ ανήκει στην κουβανική κυβέρνηση».

Μαζική ήταν η συμμετοχή των Τούρκων σε πορεία διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη κατά την επέτειο θανάτου του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, η υπόθεση του οποίου ουσιαστικά μένει ανοιχτή μετά τη δολοφονία του. Η πορεία στη μνήμη του δημοσιογράφου έρχεται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση άλλης μίας απόφασης του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία μόνο ένα άτομο, ο Γιασίν Χαγιάλ, καταδικάζεται για την δολοφονία του δημοσιογράφου και 17 απαλλάσσονται.

Η απομάκρυνση του μισοβυθισμένου ναυαγίου του Costa Concordia δίπλα στις ακτές του νησιού Τζίλιο θέτει ένα δύσκολο μηχανικό πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσουν οι ιταλικές Αρχές αλλά και οι εξειδικευμένες εταιρείες το προσεχές διάστημα. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπάρχει ανάλογη περίπτωση ανέλκυσης κρουαζιερόπλοιου με τόσο μεγάλο βάρος (114.500 τόνοι) μήκος 290 μέτρων και ύψους που ξεπερνά τα 60 μέτρα.

Οικονομία

Νευρικότητα επικρατεί στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, με τους επενδυτές να περιμένουν νεότερα από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το IIF για το PSI+, εν μέσω ελπίδων ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι προ των πυλών.

Μετά την πρόοδο που σημειώθηκε την Πέμπτη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές που εκπροσωπεί το ΙIF, οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή, με νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον Τσαρλς Νταλάρα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, το απόγευμα της Παρασκευής, διεξάγεται τηλεδιάσκεψη για το PSI με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία, καθώς υπάρχει προσέγγιση σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων που αναμένεται να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα κοντά στο 4%.

«Είναι καθοριστικής σημασίας τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να επικοινωνήσουν με τα συγγενή πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για να πείσουν τους αρχηγούς τους να δεσμευθούν στην εφαρμογή του πακέτου βοήθειας της ΕΕ», τόνισε την Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το πρόγραμμα στήριξης «μπορεί να αποτύχει». Σε ό,τι αφοράτος διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Ρεν υποστηρίζει ότι «ότι είναι καλύτερο οι σκληρές μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται με ταχύτητα, παρά να πρέπει να πληρώνεις για τα λάθη του παρελθόντος για μεγάλο διάστημα».

Αθλητισμός

Ακόμα πιο δυσάρεστες εξελίξεις φαίνεται ότι έρχονται στο «στρατόπεδο» της ΑΕΚ, καθώς όπως όλα δείχνουν μετά τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο, έρχεται η αποδυνάμωση του ρόστερ, κάτι που ήταν αναμενόμενο εφόσον η ομάδα ξέμενε από στόχους, ενώ υπάρχει πάντα η απειλή της UEFA. Μετά τους Γκέντσογλου, Μπερνς και ο Καράμπελας ζήτησε να φύγει, ενώ ακολουθούν Μανωλάς, Λεονάρντο και Μάκος! Οι τελευταίες εξελίξεις και τα όσα ακούγονται μέσα στα αποδυτήρια, έχουν τρομάξει ακόμα και τον Νίκο Κωστένογλου, αφού βλέπει ένα κύμα προσφυγών να έρχεται και να μην μπορεί να αντιδράσει.

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του συλλόγου και ο Δημήτρης Γόντικας, μη έχοντας άλλη λύση αποφάσισε να στείλει την περιβόητη επιστολή εράνου στους κατόχους των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» η κατάσταση κινδυνεύει να διαμορφωθεί ως μη αναστρέψιμη, εφόσον δεν υπάρξει άμεσα εισροή χρημάτων, είτε από τους μετόχους είτε από νέους επενδυτές.

Η Βαλένθια «σκόρπισε» τη Λεβάντε με 4-1 στο «Μεστάγια» στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα των προημιτελικών του Κυπέλλου Ισπανίας και απέκτησε τεράστιο προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Ζόνας στο 24' και ο Σολδάδο στο 31' έδωσαν προβάδισμα με 2-0 στους γηπεδούχους, αλλά ο Αρουνά Κονέ μείωσε στο 37'. Η Βαλένθια ανέβασε τον δείκτη του σκορ με τον Πάμπλο Πιάτι να κάνει το 3-1 στο 45', ενώ το σκορ διαμόρφωσε ο Τίνο Κόστα στο 94'.


Δεν υπάρχουν σχόλια: