21 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, που αποτελείτο από τέσσερα γκαζάκια, τοποθέτησαν άγνωστοι τα ξημερώματα του Σαββάτου στην είσοδο του γραφείου Οικονομικής Διαχείρισης του υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Μετσόβου 33.

Αντιμέτωπη με την σκληρή στάση του ΔΝΤ ήρθε το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς ο Πολ Τόμσεν διατύπωσε την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή ίσως φέρει νέα εμπλοκή στο PSI.

Επτά από τους πρώτους 13 κατηγορούμενους για συμμετοχή σε τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας, εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προφυλακίστηκαν, μετά την απολογία τους ενώπιον του γ' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι έξι, μεταξύ των οποίων δύο δικηγόροι και ένας εφοριακός, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγυήσεων έως 300.000 ευρώ. Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Μετ' εμποδίων πραγματοποιούνται σήμερα, Σάββατο, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φτάνουν τοπικά έως και τα 9 μποφόρ. Από τον Πειραιά και τη Ραφήνα δεν θα εκτελεστούν τα πρωινά δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από τον Αργοσαρωνικό για τη Σαλαμίνα. Στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, πραγματοποιώντας την πρώτη τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, σκληρή στάση τήρησε στη διάρκεια της συνάντησης η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία ζητά άμεσες αλλαγές σε όλα, όπως στα θέματα των μειώσεων των μισθών και των επικουρικών συντάξεων.

Κόσμος

Την ώρα που ο Αραβικός Σύνδεσμος ξεκινά τις συζητήσεις για το αν θα συνεχιστεί η αποστολή του στη Συρία, εν μέσω της κλιμακούμενης βίας, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση Άσαντ χάνει τον έλεγχο της χώρας και η πτώση της είναι πλέον αναπόφευκτη. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συνέρχονται την Κυριακή στο Κάιρο και εάν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται να προστεθούν πολλοί περισσότεροι παρατηρητές.

Σε αναμέτρηση κυρίως μεταξύ δύο υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων έχουν μετατραπεί οι προκριματικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, Σάββατο, στη Νότια Καρολίνα, με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ να έχει να αντιμετωπίσει κυρίως τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιούτ Γκίνγκριτς. Ο νικητής αυτών των εκλογών πιθανότατα θα κρίνει ποιος θα λάβει το χρίσμα και θα αναμετρηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πολλαπλές εκρήξεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον επτά άτομα και τραυμάτισαν δεκάδες στην πόλη Κάνο της βόρειας Νιγηρίας σε μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων που οι Αρχές θεωρούν ότι ήταν συντονισμένες. Ανάμεσα στους στόχους ήταν τέσσερα αστυνομικά τμήματα, η έδρα της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας, καθώς και τα γραφεία διαβατηρίου και μετανάστευσης. Οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, ενώ υπό το φόβο νέων επιθέσεων αναβλήθηκαν οι διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, Σάββατο στο Λάγος. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ με ανακοίνωσή της.

Ο χρόνος εξαντλείται για την αποφυγή μίας καταστροφικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν που θα έσπερνε πόλεμο και χάος στη Μέση Ανατολή, δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και καλεί τη Ρωσία και την Κίνα να στηρίξουν την επιβολή νέων κυρώσεων για να αναγκαστεί η Τεχεράνη να διαπραγματευτεί επί του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος. Η δήλωση-προειδοποίηση του Νικολά Σαρκοζί ήρθε λίγο πριν από την ανακοίνωση της «Ομάδας των Έξι», όπου γίνεται λόγος για την επανάληψη των «παγωμένων» διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Η μαζική διαμαρτυρία την εβδομάδα που πέρασε κατά των νόμων SOPA και PIPA οι οποίοι απειλούν την ακεραιότητα του Ίντερνετ φαίνεται ότι έφερε τελικά αποτέλεσμα με την απόσυρση του νόμου PIPA από την αμερικανική Γερουσία. Ωστόσο την ίδια ώρα το κλείσιμο της ιστοσελίδας ανταλλαγής αρχείων Megaupload έχει επισύρει την οργή εκατομμυρίων χρηστών και οδήγησε τους Anonymous σε κυβερνοπόλεμο κατά δεκάδων ιστοσελίδων.

Οικονομία

H συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων, με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου το IIF, το οποίο καλεί όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, Σάββατο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση οι δυσοίωνες προβλέψεις που διατυπώθηκαν από το ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Μαραθώνια συνάντηση είχε ο επικεφαλής του IIF με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με μικρές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίσουν την άνοδο των προηγούμενων συνεδριάσεων και τις τεχνολογικές να καταγράφουν κέρδη μετά τις - ανάμεικτες - εταιρικές ειδήσεις της ημέρας. Υποχώρηση από τα υψηλά πενταμήνου για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αθλητισμός

Στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα ανέβηκε η Γκλάντμπαχ, που επικράτησε της πρωτοπόρου Μπάγερν Μονάχου με 3-1 σε αναμέτρηση για την 18η ημέρα της bundesliga, που είναι και η πρώτη αγωνιστική μετά τη χειμερινή διακοπή.

Με γκολ του Σύρου από το πρώτο μόλις λεπτό της συνάντησης, ο Θρασύβουλος νίκησε στη Φυλή το Βύζαντα Μεγάρων με 1-0, στην αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία της 12ης αγωνιστικής στη Β΄ Εθνική κατηγορία.

Η premier league επανέρχεται δριμύτερη με δύο σούπερ ντέρμπι στην αγωνιστική του επόμενου τριημέρου. Αρσεναλ-Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι-Τότεναμ διασταυρώνουν τα ξίφη τους, την ώρα που Ρεάλ και Μπαρτσελόνα επιστρέφουν το βλέμμα τους στην primera division μέχρι τη μεταξύ τους ρεβάνς για το Κύπελλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: