30 Ιανουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η Ελλάδα, εν όψει της επίτευξης συμφωνίας με τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ομολόγων και της συμφωνίας για το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εξουσιοδοτημένος από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στη βάση των «κόκκινων γραμμών» που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση της Κυριακής.

«Έχουμε ψηφίσει επώδυνα μέτρα και θα ψηφίσουμε κι άλλα επώδυνα μέτρα. Το θέμα είναι τα μέτρα αυτά να έχουν αποτέλεσμα. Δυστυχώς, μέχρι τώρα πάμε από το κακό στο χειρότερο» δήλωσε στον Βήμα 99,5 η Β.Παπανδρέου, τη στιγμή που φουντώνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις για τις απαιτήσεις της τρόικας προκειμένου να λάβει η Ελλάδα το δεύτερο πακέτο ενίσχυσης. Η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι, αν και «προετοιμάζεται η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ», στην παρούσα φάση η χώρα δεν κινδυνεύει να αποβληθεί από την Ευρωζώνη. Επίσης, είπε ότι εάν είχαν ληφθεί περιοριστικά μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, τότε ίσως να μην είχε αναγκαστεί η χώρα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τις πιο κρύες ημέρες του φετινού χειμώνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την εβδομάδα που ξεκινά. Οι χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι την Αθήνα, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές της χώρας να «κολλάει» υπό το μηδέν. Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο νόμό Ευρτανίας, ενώ έντονη χιονόπτωση σημειώνεται σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Αμφισσα. Οι άνεμοι στα πελάγη φθάνουν τη Δευτέρα έως και τα 9 μποφόρ. Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου - Καβάλα.

Εισηγήσεις να μην μεταβεί αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ, όπου έχει προσκληθεί από το Ισραηλινό Ινστιτούτο, δέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με Τα Νέα, αρκετά στελέχη του κόμματος πρότειναν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στην Αθήνα και να αναλάβει πρωτοβουλίες, κρίνοντας ότι, εν όψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μεσούσης μιας από τις κρισιμότερες περιόδους για το μέλλον της χώρας, το κόμμα πρέπει να έχει παρόντα αρχηγό. Πάντως, μιλώντας στον Βήμα 99,5, η Βάσω Παπανδρέου επανέλαβε ότι «ο Γ.Παπανδρέου θα έπρεπε ήδη να έχει φύγει».

Την κατάργηση τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα του υπόδειγμα για την Ελλάδα στην πολιτική περιορισμού του χρέους. Σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των Financial Times ο Πλεβνέλιεφ εκφράζει το θαυμασμό του για την «κουλτούρα σταθερότητας» της Άνγκελα Μέρκελ και ζητεί αυτή η κουλτούρα να βρει εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κόσμος

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Ίκα, στα παράλια του νοτιο-κεντρικού Περού. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. Από τη σεισμική δόνηση προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες στην περιοχή, αλλά οι βλάβες αποκαταστάθηκαν γρήγορα.

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε προάστια της Δαμασκού από δυνάμεις ανταρτών, αναφέρουν ακτιβιστές, λέγοντας ότι η Σάκμπα βομβαρδίζεται ακόμα. Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων και βομβαρδισμών το Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για τις σφοδρότερες μάχες γύρω από την συριακή πρωτεύουσα από την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

 Ένοπλοι σκότωσαν περισσότερους από 40 ανθρώπους στο Νότιο Σουδάν, σε μια νέα επίθεση ανάμεσα σε μέλη διαφορετικών φυλών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Νοτίου Σουδάν. Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την κυβέρνηση του Σουδάν στο Χαρτούμ ότι εξοπλίζει αντάρτες στο έδαφος του Νοτίου Σουδάν. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε μια νέα ανταγωνιστική οικονομία στη Ρωσία, η οποία -όπως παραδέχτηκε σε άρθρο του σε ρωσική εφημερίδα- πλήττεται από τη διαφθορά και είναι λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του πολικού ψύχους στα κεντρικά Βαλκάνια. Οι θερμοκρασίες στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έπεσαν μέχρι και τους -22 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο, μετά από τη διήμερη χιονοθύελλα αποτέλεσμα της οποίας ήταν το χιόνι να φτάσει ακόμη και τα τρία μέτρα σε ορισμένες περιοχές.

Οικονομία

Με ανακοίνωση της στο Χρηματιστήριο την Δευτέρα, η Alpha Bank αναφέρει ότι λόγω των τρεχουσών εξελίξεων και ειδικότερα των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, που έχουν άμεσες επιπτώσεις για τον τραπεζικό τομέα, δεν μπορεί προς το παρόν να παρέχει ακριβής ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και γενικά την εξέλιξη της διαδικασίας συγχώνευσης με την Eurobank. Η τελευταία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησης της συγχώνευσης.

Έπειτα από την ανακοίνωση της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο ότι το χρονοδιάγραμμα και «η εν γένει εξέλιξη» της συγχώνευσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια λόγω του PSI, η Eurobank είπε ότι είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατόν και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της.

Το απόγευμα της Δευτέρας ή (το πιθανότερο) το πρωί της Τρίτης θα γίνει το νέο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, την ίδια ώρα που οι δανειστές επιμένουν σε σκληρά μέτρα στο μέτωπο των μισθών, ζητώντας συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, όχι μόνο για εφέτος, το οποίο έχει ήδη καταρτισθεί από το υπουργείο, αλλά και για τα επόμενα χρόνια ως το 2015.

Αθλητισμός

Ιδιαίτερα κολακευτικά ήταν τα σχόλια της ιστοσελίδας της «Marca» σε δημοσίευμα για τον Τοτσέ, που έχει σκοράρει στα δύο τελευταία ματς του Παναθηναϊκού.

Στο γαλλικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στη Μονακό θα συνεχίσει την καριέρα του ο Αλέξανδρος Τζιόλης.

Πρώην και νυν μέτοχοι, παλαίμαχοι και απλοί φίλαθλοι της ΑΕΚ έβαλαν στην άκρη τις διαφορές και όσα τους χώριζαν μέχρι τώρα, βάζοντας μπροστά το συμφέρον της «Ένωσης». Ωστόσο οι επόμενες κινήσεις είναι αυτές που θα κρίνουν το παρόν και μέλλον της ομάδας. Η αρχή γίνεται την Τρίτη. Πέτρος Παππάς και Ντέμης Νικολαϊδης έχουν αναλάβει τις επαφές για να μαζευτεί και πάλι η ομάδα του 2004 για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια: