12 Ιανουαρίου, 2012

ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΑ ΕΙΧΕ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εκρηκτικοί διάλογοι και άγριο παρασκήνιο στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που κατέληξε στην απόρριψη της μεταβατικής διαρχίας, που επεδίωκε ο Παπανδρέου

ΕΝΤΟΝΕΣ αντιπαραθέσεις και άγριο παρασκήνιο συνόδευσαν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία απορρίφθηκε η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για «μεταβατική διαρχία» και εκλογή προέδρου μετά τις εκλογές. Είναι ενδεικτικό μάλιστα το γεγονός πώς διαμορφώθηκαν οι «στρατοί» στο πλαίσιο του ανώτερου αυτού κομματικού οργάνου, το οποίο αποτελείται από τον πρόεδρο, τον γραμματέα, 14 εκλεγμένα από το Εθνικό Συμβούλιο μέλη, καθώς και τον γραμματέα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Μετείχαν συγκεκριμένα οι Γ. Παπανδρέου, Μ. Καρχιμάκης, Π Κουκουλόπουλος, Π Οικονόμου, Συλβάνα Ράπτη, Τόνια Αντωνίου, Ν. Σαλαγιάννης, Γ. Παναγιωτακόπουλος,  Χρυσάνθη Κισκήρα, Έφη Χαλάτση, Γ. Μίχας, Κ. Aσκούνης, Μαρία Παυλίδου, Δ. Σακελλάρης, Άσπα Παπαηλιού, Ν. Ανδρουλάκη και Κ. Πανταζής.

Τους τόνους κατ' αρχάς σήκωσαν ουκ ολίγες φορές οι λεγόμενοι «βενιζελικοί», με τους Ν. Σαλαγιάννη, Τόνια Αντωνίου και Ν. Ανδρουλάκη να πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, για το άρθρο του Νίκου Παπανδρέου ή την επιχείρηση «δαχτυλίδι». «Φερθήκατε ως απόλυτος κυρίαρχος κι όχι ως εκλεγμένος πρόεδρος» κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο του κόμματος ο Ν. Σαλαγιάννης. «Άρα συμφωνείτε με τον αδελφό μου» είπε εκείνος αστειευόμενος, για να λάβει την απάντηση ότι στην πραγματικότητα «η επιστολή του Νίκου Παπανδρέου  έκανε κακό. Έδειξε ότι λειτουργείτε ως δυναστεία και ως πρίγκιπες». Το σχόλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Παπανδρέου, που υποστήριξε πως «είμαστε μία κατ' εξοχήν δημοκρατική οικογένεια, στην οποία ο καθένας έχει την άποψη του».

Σε ένα μήνα

Στην ουσία του εσωκομματικού θέματος που απασχολούσε το όργανο ο κ. Σαλαγιάννης τοποθετήθηκε υπέρ "της άμεσης σύγκλησης Εθνικού Συμβουλίου  πράγμα που αποφασίστηκε για το επόμενο Σαββατοκύριακο 14 & 15 Ιανουαρίου - προκειμένου μάλιστα να αποφασιστεί εκλογή προέδρου μέσα στον μήνα. Κι όλα αυτά, παρότι ο κ. Παπανδρέου είχε απορρίψει ως μη ρεαλιστική την άμεση εκλογή νέου αρχηγού, όπως την είχε προτείνει προ δεκαημέρου ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, με χρονικό ορίζοντα τη 15η Ιανουαρίου. Ετσι, νέα ενδεικτική ημερομηνία έθεσε τώρα ο Πάρις Κουκουλόπουλος την 29η Ιανουαρίου. Ο ίδιος ζήτησε «αλήθεια, τόλμη, σοβαρότητα, ευθύνη και δημοκρατική πειθαρχία», καθώς και γρήγορες αλλά όχι συνοπτικές διαδικασίες.

Από τον «ραγιαδισμό» ξεκίνησε την τοποθέτηση της και η Τόνια Αντωνίου. «Επειδή δεν διακατέχομαι από ραγιαδισμό, θα πω καθαρά την άποψη μου. Πιστεύω ότι χρειάζεται καθαρό στίγμα και αλλαγή ηγεσίας τώρα, αλλιώς να πάτε εσείς στις εθνικές εκλογές. Να ξέρετε όπως και πολλοί συνάδελφοί μου βουλευτές, και εγώ μέσα, θα δυσκολευτούμε πολύ να κατέβουμε» φέρεται να είπε. Ένα άλλο «ευαίσθητο σημείο» του Γ. Παπανδρέου άγγιξε ο Μ. Ανδρουλάκης – τον τρόπο με τον οποίο αναδείχτηκε στην ηγεσία του κόμματος. «Προσέξτε, γιατί η μη θεσμική ιστορία του "δαχτυλιδιού" σας έκανε μεγάλη ζημιά και σε εσάς που ακούγατε να σας μιλούν για "θαμπό δαχτυλίδι" τρία χρόνια αργότερα, το 2007, και στον κ. Σημίτη, που είχε προσπαθήσει  «τότε να φτιάξει ένα θεσμικό κόμμα» είπε, προκαλώντας την μήνιν του κ. Παπανδρέου. Ο τελευταίος πετάχτηκε πάνω και αντέδρασε έντονα. «Δεν το δέχομαι αυτό. Η διαδικασία ήταν θεσμικότατη.  άλλος ήθελε ας κατέβαινε» είπε.

Την πρόταση για «εκλογή προέδρου εδώ και τώρα», πάντως – πέραν των «βενιζελικών» Tόνιας Αντωνίου, Ν. Σαλαγιάννη, Ν. Ανδρουλάκη, Συλβάνας Ράπτη, Π Κουκουλόπουλου  υποστήριξαν και ο «λοβερδικός» Γ. Mίχας και ο υποστηρικτής του Μ. Χρυσοχοΐδη Κ. Πανταζής Αντίθετα, υπέρ της πρότασης Παπανδρέου για εκλογή σε «βάθος χρόνου», με ενστάσεις πάντως οι περισσότεροι στο θέμα της διαρχίας, τάχτηκαν οι κυρίες Έφη Χαλάτση, Μαρία Παυλίδου, Χρυσάνθη Κισκήρα και ο Κ. Ασκούνης, ενώ περισσότερο απ' όλους υπερασπίστηκε ως «θετική» την πρόταση Παπανδρέου ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλoς, που ήταν «παρών» στη συνεδρίαση χωρίς όμως να ανήκει στα μέλη του οργάνου. «Πρέπει να συμπορευτούν τα δύο ρεύματα» υποστήριξε, σημειώνοντας με αφορμή την αναφορά του Γ. Παπανδρέου στην υπόθεση Ψυχάρη προς «πραγματική διαρχία είναι αυτή "της πολιτικής με τη διαπλοκή που ανθεί επί χρόνια στον τόπο». Όταν ο τόπoς πρωθυπουργός, μόνο, μιλούσε γι' αυτό, κανείς άλλος δεν βρήκε κάτι να πει. «Επικράτησε νεκρική σιγή..» έλεγε αργότερα μέλος του ΠΣ

Μία τρίτη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν η τήρηση ουσιαστικά του καταστατικού, με συνέδριο στους τρεις μήνες σε περίπτωση που οι εθνικές εκλογές αργήσουν, από τον Γ. Παναγιωτακόπουλο. «Ξεχάστε τα αυτά (σ.σ.: περί άμεσης εκλογής). Κανείς δεν θα πάρει ξανά λευκή επιταγή Ο σημερινός πρόεδρος πήρε τόσες λευκές επιταγές όσες ούτε και ο πατέρας του και να πού καταλήξαμε» είπε, επιμένοντας στην ανάγκη εξαντλητικού διαλόγου.

Μπλόκο στην ψηφοφορία

Πολύ κοντά στην πρόταση Παναγιωτακόπουλου υπήρξε η τοποθέτηση του Δ. Σακελλάρη, ενώ ακόμα και η «παπανδρεϊκή» Ασπα Παπαηλιού βρέθηκε ανάμεσα στις προτάσεις Παπανδρέου και Παναγιωτακόπουλου, ζητώντας διάλογο σε συνδιάσκεψη. Προγραμματικό συνέδριο ή συνδιάσκεψη ζήτησε και ο Π Οικονόμου. Σε κάθε περίπτωση, στον Γ. Παναγιωτακόπουλο χρωστά τη «διάσωση της αξιοπρέπειάς του» ο κ. Παπανδρέου. Ήταν εκείνος που απέτρεψε από το να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση του, παραπέμπονται ουσιαστικά στην αποφασισθείσα ήδη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 14-15 Ιανουαρίου για αποφάσεις. Εκεί θα θέσει και θέμα αλλαγής του καταστατικού, καθώς επιμένει ότι η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται από το συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: