13 Απριλίου, 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.

image Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, έχει ζητήσει ο Μακαριώτατος μετά την Κυριακή του Θωμά. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έλαβε και τη σχετική έγκριση για την συνάντηση αυτή και από την Ιερά Σύνοδο.

Τα θέματα συνεργασίας της Εκκλησίας με την Πολιτεία είναι αρκετά και στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος στην ατζέντά του έχει πολλά θέματα να συζητήσει όπως: την καταπολέμηση της φτώχειας, τη χειροτονία νέων Κληρικών, την μη απάλειψη του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο, την πρόσληψη προσωπικού στις Υπηρεσίες της Εκκλησίας κ.α.  

Ο Αρχιεπίσκοπος αποφεύγει να εμπλέκεται στην πολιτική ζωή και δεν δημιούργησε προβλήματα ούτε στον Κώστα Καραμανλή στο παρελθόν ούτε στον Γιώργο Παπανδρέου σήμερα.

Αρκετοί πιστεύουν πάντως ότι λόγω του συναινετικού χαρακτήρα του Μακαριωτάτου θα βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις. Άλλωστε, όλα τα’ χε η κυβέρνηση,  ένα «μέτωπο» με τους μητροπολίτες της λείπει…

ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ.

ΕΚΚΛ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 2

 image

Αθήνα 13 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Απρίλιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :

α.Την Πανελλήνια Συνάντηση με την διοργάνωση Ημερίδoς σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Στην Συνάντηση θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και των Θεολογικών Ενώσεων και Συνδέσμων όλης της Ελλάδος. Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας, στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στις 30 Απριλίου 2011.

β.Την οργάνωση Ημερίδoς για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση με θέμα «Προοπτικές αναβαθμίσεως της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας, στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στις 3 Μαΐου 2011.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ.

ΕΚΚΛ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 2

ΣΗΜΑ

Αγαπητοί επισκέπται του blog

Σας ενημερώνωμε πως,

λίαν προσεχώς θα τεθεί

σε λειτουργία το Διαδυκτιακό Κανάλι

της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

image_thumb3ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Κυκλοφορεί email που οδηγεί τους χρήστες σε site παρόμοιο με το CNN και στη συνέχεια τους προτρέπει να κάνουν κλικ σε κάποιο link ώστε να δουν  video σχετικό με τις εξελίξεις στη Γάζα.  Όταν οι χρήστες κάνουν κλικ στο video εμφανίζεται νέο παράθυρο που προτρέπει για εγκατάσταση/ενημέρωση του Adobe Flash Player (το πρόγραμμα  που χρησιμοποιείται και για την αναπαραγωγή video στο Youtube). Αν οι χρήστες επιλέξουν εγκατάσταση τότε εγκαθίσταται trojan ικανό να αντλήσει ακόμα και κωδικούς από e-banking και φυσικά και από άλλες online υπηρεσίες και δραστηριότητες που χρησιμοποιείτε(!). Διαβάζετε με προσοχή τα email σας και σε καμία περίπτωση μην εξουσιοδοτείτε sites να εγκαθιστούν λογισμικό.Γενικότερα να είστε καχύποπτοι κατά την καθημερινή τόσο πλοήγηση στο Διαδίκτυο όσο και ανάγνωση των email σας.

Ενημερώστε επίσης όλες τις επαφές που έχετε στον υπολογιστή σας, να μην δέχονται μηνύματα από τις εξής διευθύνσεις:

nico_10_72@hotmail.fr
nico_72_10@hotmail.fr
yann.photos@
hotmail.fr
kevinblancher@hotmail.fr

Πρόκειται για ιό «πειρατή» στον υπολογιστή σας και εάν κάποια από τις επαφές σας τον «αρπάξει» θα πληγείτε και εσείς. Στείλτε λοιπόν αυτό το μήνυμα σε όλους. Είναι επείγον και ο ιός κυκλοφορεί ήδη.   Η επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας έχει ήδη ανακοινωθεί από το γαλλικό κανάλι EUROPE 1.  Τις προσεχείς ημέρες πρέπει να προσέξετε να μην ανοίξετε κανένα μήνυμα που ονομάζεται l'Invitation (πρόσκληση), ή τι θέλει η φωτογραφία σου σ´αυτό το site?
Όποιος κι' αν σας το έχει στείλει!!! Είναι ένας ιός που ...ανοίγει μια ολυμπιακή δάδα και καταστρέφει το σκληρό δίσκο του PC. Αυτός ο ιός θα σας σταλεί από κάποιον που έχετε στις επαφές σας, γι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε αυτό το e-mail σε όλους. Εάν, λοιπόν, δεχτείτε ένα μήνυμα με θέμα 'invitation' (πρόσκληση) ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟ PC ΣΑΣ.

Είναι ο χειρότερος ιός που έχει ποτέ ανακοινώσει το CNN και έχει καταταχθεί από τη Microsoft ως ο πιο καταστροφικός ιός που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα!  Αυτός ο ιός ανακαλύφθηκε χτες (?) το απόγευμα από την MCAfee και δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση.  Καταστρέφει απλούστατα την 'zero zone ' του σκληρού δίσκου όπου είναι κρυμμένες οι κύριες πληροφορίες! 

Ευχαριστώ.
       ----------------------------- ------
       Δ.. ΒΡΑΖΟΣ / D..VRAZOS
       ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
       Τμήμα Μηχανογραφικών Εφαρμογών
       Τηλ.:  210-7289666  210-7289666

18-2-2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο

image

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Έκπληκτος παρακολουθώ τις επιθέσεις που δέχεστε το τελευταίο διάστημα όχι μόνο σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό, αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Προς στιγμήν, σκέφτηκα ότι προέρχονται από κάποιους που μάλλον σας φθονούν. Ζηλεύουν, υπέθεσα, το γοητευτικό και «bon viveur» υπουργό, διότι δεν είστε ένας από αυτούς. Πώς θα καταδεχόταν, άλλωστε, ένας «πρίγκιπας», όπως σας αποκαλούν, να συνεργαστεί με εκείνους που επέλεξε ο φτωχός λαός, ενώ εσάς σας επέλεξαν με άλλα κριτήρια - φιλίας και οικογενειοκρατίας;

Τι ήθελε, άραγε, να πει ο... ποιητής - ηθοποιός Γιάννης Βούρος, όταν σας κατήγγειλε στο Κοινοβούλιο με τη φράση «τα ψέματα τελειώσανε και τα κεράκια λιώσανε»; Συνεπικουρούμενος και από άλλους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, κατήγγειλαν τη στάση σας ως απαράδεκτη, καθώς αρνείστε την οποιαδήποτε συνεργασία μαζί τους και κάποιες από τις προτάσεις τους τις αγνοείτε, υποτιμώντας, όπως επισήμαναν, τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια τους.

Πέραν της κριτικής σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ας μου επιτραπεί ταπεινά η επισκόπηση του έργου σας με τα μάτια του απλού πολίτη. Στους τομείς που εποπτεύετε τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά, καθώς τίποτα, έστω καινοφανές και πρωτότυπο, δεν έχουμε αντιληφθεί σε μια περίοδο κατά την οποία ο τόπος έχει ανάγκη από πολιτιστικές ιδέες, να διασκεδάσει τουλάχιστον τα αδιέξοδα που βιώνει. Φροντίζετε, απεναντίας, να μεταθέτετε ευθύνες σε υφιστάμενους, προκειμένου εσείς να μένετε στο απυρόβλητο.

Στον αθλητισμό, το θέατρο της βίας και των σκανδάλων συνεχίζεται και τα όποια μέτρα είναι πέρα για πέρα αναποτελεσματικά. Στα μέσα ενημέρωσης, που μαστίζονται από τη βαθιά κρίση, η Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε οικονομικές ρυθμίσεις. Αλήθεια, πώς γίνεται η κατανομή των κονδυλίων των κρατικών διαφημίσεων (π.χ. του ΟΠΑΠ) σε εφημερίδες και περιοδικά;

Δεν έχω δει σε κανένα τεύχος του ανά χείρας έγκριτου περιοδικού, του οποίου τυγχάνω πιστός αναγνώστης από της εκδόσεως του, τον ενάμιση χρόνο που κυκλοφορεί, καμία καταχώριση. Οι αναγνώστες του δεν ανήκουν στο target group που απευθύνεστε ή η εγκυρότητα του δεν επιδέχεται εμπορικής ενίσχυσης για την αναγκαία επιβίωση του στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε;

Επιπλέον, την ώρα που στον ανωτέρω Οργανισμό γίνεται χορός εκατομμυρίων και το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος των εργαζομένων ξεπερνά τα 50.000 ευρώ, εσείς δεν ακολουθείτε τις περικοπές και την αριθμητική μείωση που αφορά σε όλες τις ΔΕΚΟ, τις οποίες και έχει ζητήσει επιτακτικά ο υπουργός Οικονομικών.

Προφανώς, κύριε υπουργέ, είναι αυτές οι πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και εξοργίζουν δικαιολογημένα τους κυβερνητικούς βουλευτές, σε βαθμό που να σας κατατάσσουν στα πρώτα ονόματα της λίστας σε επικείμενο ανασχηματισμό.

ΔΟΞΑΣΤΕΤΟΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕΤΟΝ (ΞΥΠΝΑ ΛΑΕΕΕΕΕ!!!!!)

image

Ψήφος του Μιχ. Τρεμόπουλου υπέρ των Σκοπίων

Υπέρ της άμεσης διαπραγμάτευσης για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, που συνεπάγεται ότι η Ελλάδα αποδέχεται την ονομασία «Μακεδονία», ψήφισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Σύμφωνα με το σκοπιανό «daily.mk/Kanal-5», ο Μιχ. Τρεμόπουλος είναι ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής, που ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της άμεσης διαπραγμάτευσης για ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η Ελλάδα να αποδεχθεί την ονομασία «Μακεδονία» καθώς και ότι η γλώσσα και η εθνικότητα των Σκοπιανών είναι η «μακεδονική».

Ο Μιχ. Τρεμόπουλος, έδωσε συνέντευξη στον Goran Momirovski, στα γραφεία του αδελφού κόμματος DOM στα Σκόπια, τάχθηκε υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών, της ονομασίας αυτών όπως επιθυμούν και στις σχέσεις καλής γειτονίας, στοιχεία τα οποία αποτελούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες κινείται το ελληνικό Κόμμα των Πρασίνων. Υποστήριξε δε ότι σήμερα η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από πριν.

Το Kanal-5 σημειώνει ότι ο Μιχ. Τρεμόπουλος έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο πρώτος πολιτικός του «Πράσινου Κόμματος», που θα μπει στην ελληνική Βουλή.

Μυστικές διαβουλεύσεις Αθηνών-Σκοπίων

image

Τρία ονόματα κατέληξαν στο παρασκηνιακό τραπέζι. Οι πρωταγωνιστές, η Ουάσιγκτον και οι εκλογές στη γείτονα χώρα.

“Republika Severna Makedonija”(Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),“Republic of Vardar Macedonia”(Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και “Gorna Makedonija” (Άνω Μακεδονία) είναι τα τρία ονόματα, τα οποία - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βρίσκονται στο τραπέζι των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και είναι θέμα ωρίμανσης της πολιτικής συγκυρίας αν θα σηκωθεί ή όχι η κουρτίνα. Με δεδομένη την προεκλογική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την πολιτική ρευστότητα που φέρνει εδώ η οικονομική κρίση, δεν φαίνεται πιθανόν ότι θα βρεθεί σύντομα έδαφος για κορύφωση της διαδικασίας, η οποία ωστόσο έχει πλήρως εξελιχθεί σε συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας.

Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, ο προσδιορισμός της γλώσσας καταλήγει στο “makedonski jarik (μακεδονική γλώσσα), ενώ για τον προσδιορισμό της υπηκοότητας επιλέγεται η οδός της εποικοδομητικής ασάφειας (citizens of the Republic…/πολίτες της Δημοκρατίας…). Οι σοβαρές αυτές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με όρους άκρας μυστικότητας και από εξωυπηρεσιακούς παράγοντες που δεν ανήκουν, οργανικά, στο υπουργείο Εξωτερικών. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται, κυρίως, από έναν άτυπο σύμβουλο του πρωθυπουργού (Α.Ρ.), ο οποίος αξιοποιεί ως μεσολαβητή προς την πλευρά των Σκοπίων έναν υπερδραστήριο Έλληνα (Μ.Μ.) που ζει στα Σκόπια και βιοπορίζεται με αδιευκρίνιστο τρόπο, ενώ η κυβέρνηση Γκρούεφσκι εκφράζεται μέσω δύο αδελφών που εργάζονται ο ένας στις μυστικές υπηρεσίες και ο άλλος στην υπηρεσία τελωνείων (V. και S. M.).

Τη σκηνοθεσία αυτής της διπλωματικής ταινίας μυστηρίου ελέγχει ο κ. Τόμας Κάουντριμαν, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών) και παλιός μας γνώριμος από τη θητεία του στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας. Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται έντονα για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, γιατί θεωρεί ότι έτσι θα ενισχυθεί η σταθερότητα των Σκοπίων, θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα ενισχυθεί η δυναμική προσέγγισης προς τις ευρωπαϊκές δομές. Είναι βέβαιο ότι στο τελευταίο του ταξίδι στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Γκρούεφσκι δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από την αμερικανική πλευρά να κάνει το βήμα μπροστά και ίσως είναι αυτός ο κυριότερος λόγος για τον οποίο στη συνέχεια πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, δρομολογώντας πρόωρες κάλπες.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας έχουν εκφράσει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους την αισιοδοξία ότι μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο στο σκοπιανό μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα (οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού) και πριν να πέσει η αυλαία στη Χάγη με την τελική απόφαση επί της προσφυγής των Σκοπίων που εγκαλούν την Ελλάδα για δήθεν παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της απόφασης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για μη ένταξη της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, ο Ν. Γκρούεφσκι έχει αποδείξει ότι είναι απολύτως απρόβλεπτος και έχει αιφνιδιάσει κατ’ επανάληψη ακόμη και ένθερμους συμμάχους της χώρας του με παλινωδίες, αλλαγή στάσης την τελευταία στιγμή και άτακτες υποχωρήσεις από τις αρχικές του θέσεις. Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που καλείται να κρίνει εάν η Ελλάδα παραβίασε ή όχι την Ενδιάμεση Συμφωνία ασκώντας το δικαίωμα του βέτο (στο ΝΑΤΟ, για την ένταξη των Σκοπίων) έκλεισε ο βασικός κύκλος της δικαστικής διαδικασίας.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ παρουσιάστηκαν δηλώσεις ελλήνων πολιτικών (με πρώτη εκείνη του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή) που αναφέρονταν ρητά σε βέτο, όπως επίσης σχετικά σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο.

Η ελληνική εκδοχή: Δεν κρίνεται στη Χάγη η ονομασία

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη ήταν ότι οι αποφάσεις στο εσωτερικό της Συμμαχίας λαμβάνονται με ομοφωνία, όπως αποδεικνύεται από δημόσιες τοποθετήσεις νατοϊκών αξιωματούχων, ακόμη και του ίδιου του γενικού του γραμματέα. Επίσης, από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ότι τα Σκόπια έχουν κατακρεουργήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία, παραβιάζοντας με την αλυτρωτική τους πολιτική τις βασικές δεσμεύσεις για σειρά ετών. Ήταν απολύτως ενδεικτική, άλλωστε, η αποκάλυψη από αντιπολιτευόμενο κανάλι (Α1) της ΠΓΔΜ ότι κρατικό πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί τον Ήλιο της Βεργίνας στα πτυχία που χορηγεί.

Η Αθήνα δεν εκφράζει ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία για την έκβαση της διαδικασίας, ενώ αρμόδιοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα ούτε η πορεία των ευρωσκοπιανών σχέσεων. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τυχόν αρνητική απόφαση θα προκαλούσε εθνικό σοκ, γιατί δυο γενιές Ελλήνων έχουν εκπαιδευτεί να αναζητούν τη διπλωματική ευτυχία στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου και η κατάρρευση αυτής της προσδοκίας θα είχε σκληρές συνέπειες.

Η υφαλοκρηπίδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, αποκάλυψε ότι μετά τις τουρκικές εκλογές (12 Ιουνίου) αναμένονται εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, θέτοντας ευθέως το δίλημμα “ή λύση ή Χάγη” και αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον. Με άλλα λόγια, θα συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα και είτε θα υπάρξει διευθέτηση σε διμερές επίπεδο είτε θα συνταχθεί συνυποσχετικό για παραπομπή της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Αν μέχρι χθες το δεύτερο σενάριο ήταν το μόνο ρεαλιστικό, σήμερα δεν είναι αυτονόητο ότι το πρώτο διατυπώνεται απλώς για την οικονομία της συζήτησης.