02 Δεκεμβρίου, 2011

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ MOODY’S ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 
Κριτική στους οίκους αξιολόγησης και ειδικότερα στον Moody’s, για την αδυναμία τους να αναγνώσουν εγκαίρως και σωστά τα προβλήματα χρέους κρατών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, ασκεί δημοσίευμα της «NYT». H αμερικανική εφημερίδα αναλύει την ελληνική περίπτωση, η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας βρέθηκε στα υψηλά επίπεδα «Α» μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη και από το 2009 και έπειτα, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα υποβαθμίστηκε στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια).

Oπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με μια αυστηρή ανακοίνωσή του, ο Moody’s προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για αυξημένες προοπτικές χρεοκοπίας χωρών της ευρωζώνης και ενισχυμένες πιθανότητες υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησής τους, αν οι ηγέτες αποτύχουν στην επίλυση του προβλήματος εξάπλωσης της κρίσης χρέους. Ο οίκος υπογράμμιζε πως η κριτική και η αξιολόγησή της θα έπρεπε να είναι αυστηρότερη από πολύ νωρίτερα, ειδικά για την Ελλάδα. Ωστόσο, διευκρινίζει η «ΝΥΤ», 2 μόλις χρόνια πριν, ο οίκος διατηρούσε μια πολύ χαλαρή στάση απέναντι στις αυξανόμενες ενδείξεις των προβλημάτων της ελληνικής Οικονομίας, που αποτελεί το επίκεντρο της τρέχουσας κρίσης, παρά το γεγονός ότι η χώρα δανειζόταν αλόγιστα θέτοντας σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της.

Ο εν λόγω οίκος αξιολόγησης δεν είχε αποσύρει την αξιολόγηση «A» της Ελλάδα έως το 2009. Οι φόβοι των επενδυτών για τις βραχυπρόθεσμες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι «άστοχοι», υποστήριζε άλλωστε «report» του Moody’s στις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Είκοσι μέρες αργότερα όμως, μετά από αναθεώρηση, υποβάθμισε τη χώρα, όντας ωστόσο ο τελευταίος -από τους μεγάλους- οίκος αξιολόγησης που προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση.

Μετά από αυτό, ακολούθησε μια «ελεύθερη πτώση» της αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας, ενώ μόλις 6 μήνες μετά ο Moody‘s χαρακτήρισε ως επικίνδυνη επένδυση τα ελληνικά ομόλογα κατατάσσοντάς τα στην κατηγορία «σκουπίδια». Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Moody’s με ηλεκτρονικό μήνυμα, απαντούσε στη «ΝΥΤ» ότι οι ενέργειες του οίκου, αντανακλούσαν τον αντίκτυπο «της ταχείας αλλαγής των συνθηκών εκείνο το διάστημα».

Οπως διευκρινίζει όμως στην αμερικανική εφημερίδα ο κ. Πιερ Καϊλετό, επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης κρατικού χρέους του Moody’s μέχρι την άνοιξη του 2010 όπου και έφυγε από την εταιρεία: «Αν δει κανείς ότι μιλάμε για μια χώρα που χρεοκοπεί και μόλις 2 χρόνια πριν αξιολογούνταν στη βαθμίδα ‘A’, πρόκειται για μια πολύ απότομη πτώση». Ο ίδιος έκρινε ως μέτρια την απόδοση του οίκου αξιολόγησης, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη.

Η απότομη υποβάθμιση της Ελλάδας, δείχνει, σύμφωνα με τις κριτικές έγραψε η «ΝΥΤ»- πως οι οίκοι που τοποθετούσαν τα ελληνικά αξιόγραφα στη βαθμίδα «A», δεν κατάφερναν να διακρίνουν ή «διέγνωσαν λάθος» στα εντεινόμενα σημάδια των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα. Ο Moody’s μάλιστα, διατήρησε σταθερή την αξιολόγησή του για την Ελλάδα, ακόμα και μετά την παραδοχή των ελληνικών Αρχών το 2004, ότι η χώρα παρουσίασε ψεύτικα στοιχεία για το έλλειμμα, προκειμένου να μπει στην ευρωζώνη το 2001.

Πλέον, οι οίκοι αξιολόγησης δέχονται επίθεση από τις ευρωπαϊκές Αρχές, για το αν οι πρόσφατες υποβαθμίσεις τους σε Ιταλία και Ισπανία, χειροτέρεψαν μία ήδη τεταμένη κατάσταση. Η περίπτωση του Moody’s και της ελληνικής Οικονομίας, προσφέρουν μία σπάνια ευκαιρία για το πώς εντός του οίκου, μετά από μανιώδεις συζητήσεις, επικράτησε η άποψη ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και πως τελικά υπήρξε τόσο εσφαλμένη αυτή η εκτίμηση.

Ο οίκος, εξάλλου, πέρυσι ενθάρρυνε επενδυτές να αγοράσουν ελληνικό χρέος. Τώρα οι ίδιοι που τοποθέτησαν χρήματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με απώλειες ώς και 50% στα ομόλογα της Ελλάδας που αγόρασαν. Αν οι οίκοι ήταν πιο προσεκτικοί με τις αξιολογήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης που δανείζονταν πέρα από τις δυνατότητές τους, ίσως να μην υπήρχε το πρόβλημα με την κρίση χρέους, λένε οι επικριτές.

Η υψηλότερη αξιολόγηση έκανε πιο «εύκολη την αύξηση του χρέους» από τη συλλογή φόρων και άλλων επώδυνων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε στη «ΝΥΤ» η κ. Μπάρμπαρα Ρίντμπαθ, επικεφαλής του Standard & Poor’s στην Ευρώπη από το 2004 ως το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: