09 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Ξεκίνησε και στον τομέα της Υγείας το μέτρο της εφεδρείας με το 90% των αποχωρούντων ουσιαστικά να συνταξιοδοτούνται. Όπως επανάλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος, το μέτρο δεν περιλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά διοικητικό προσωπικό.
    
 Νέο κρούσμα βίας καταγγέλλει ο σύλλογος των διδασκόντων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωσής τους, τελευταίο κρούσμα είναι η ένοπλη ληστεία με μαχαίρι σε βάρος διδακτορικού φοιτητή, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην πύλη του Πανεπιστημίου επί της οδού Μαυροματαίων.
     
Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου να ενημέρωσει για τις αποφάσεις της Συνόδου και πώς αυτές επηρεάζουν το ελληνικό πρόγραμμα. Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
     
Το τέλος της επί τρία χρόνια ταλαιπωρίας των επιβατών που χρησιμοποιούσαν τον ΗΣΑΠ ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, διευκρινίζοντας ότι από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η γραμμή παραδίδεται πλήρως ανακαινισμένη σε όλο το μήκος της. Τελευταία διακοπή, το τριήμερο 9-11 Δεκεμβρίου, οπότε κλείνει το τμήμα Ομόνοια-Ταύρος.
     
Τα πυρά ενόπλων δέχθηκαν αστυνομικοί στη διασταύρωση της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου με την οδό Ιάσωνος στο Κορωπί. Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δράστες που επέβαιναν σε φορτηγάκι όταν αντιλήφθηκαν αστυνομικούς που τους έκαναν σήμα να σταματήσουν για έλεγχο, αποβιβάστηκαν από το όχημα και πυροβόλησαν εναντίον των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Κόσμος

Τουλάχιστον 61 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε νοσοκομείο στην Καλκούτα της Ινδίας, σύμφωνα με την αστυνομία. Η φωτιά ξεκίνησε από το υπόγειο του νοσοκομείου, όπου φυλάσσονταν εύφλεκτα υλικά, παγιδεύοντας δεκάδες ασθενείς στις φλόγες.
    
 Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας του Αρκάνσας ανέτρεψε την καταδίκη ενός θανατοποινίτη, επειδή ένας από τους ενόρκους χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό του στο Twitter στη διάρκεια της δίκης. Οι δικηγόροι ανέφεραν, επίσης, ότι ένας άλλος από τους ενόρκους κοιμήθηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Τώρα ο κατηγορούμενος για φόνο, Ντίμας-Μαρτίνες, θα δικαστεί ξανά.
     
Στην αποτυχία συμφωνίας στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και στην άρνηση της Βρετανίας να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία επικεντρώνεται ο ξένος Τύπος. «Ο Σαρκοζί επιχείρησε να μετατρέψει τη Βρετανία σε αποδιοπομπαίο τράγο» γράφει η εφημερίδα The Guardian, ενώ η Le Monde αναφέρει ότι στο περιθώριο της Συνόδου εκδηλώθηκαν όλες οι διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ.
    
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' θα πραγματοποιήσει μέσα στην επόμενη χρονιά επίσκεψη στην Κούβα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Βατικανού. Πρόκειται για την δεύτερη τέτοια επίσκεψη ποντίφικα στη χώρα.
   
Ένοπλος εισέβαλλε την Πέμπτη στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας και σκότωσε έναν αστυνομικό ενώ ένα δεύτερο πτώμα που εντοπίστηκε μάλλον ανήκει στο δράστη. Οι φοιτητές και το προσωπικό παρέμεναν για ώρα με αίτημα του Πανεπιστημίου σε ασφαλείς χώρους μέχρι που εντοπίστηκε το πτώμα του. Στο ίδιο πανεπιστήμιο το 2007 φοιτητής άνοιξε πυρ και σκότωσε 32 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 25 πριν αυτοκτονήσει, στο χειρότερο περιστατικό αυτού του τύπου στις ΗΠΑ.

Οικονομία

Στα 30 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε νέα κεφάλαια, όπως εκτιμάται μετά την παρουσίαση των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), ενώ για τις κυπριακές τράπεζες οι ανάγκες είναι 3,531 δισ. ευρώ. Η ΕΒΑ δίνει διορία στις τράπεζες της ΕΕ έως τις 20 Ιανουαρίου για να παρουσιάσουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης και έως τα τέλη Ιουνίου για να καλύψουν τα κενά στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
     
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των γαλλικών τραπεζών BNP Paribas Societe Generale και Credit Agricole προχώρησε η Moody's Investors Service, επικαλούμενη προβλήματα χρηματοδότησης.
     
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το αίτημα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) σε μελλοντικά πακέτα στήριξης, αποδεχόμενοι ότι αυτό θα πρέπει να αποφασίζεται «κατά περίπτωση» σύμφωνα με τους κανόνες που έχει το ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι νωρίς την Παρασκευή μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Αθλητισμός

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είχε αντιπροσωπεία της Μαρσέιγ, με αφορμή την πρόκριση της ομάδας στους «16» του Champions League.
     
Την απόφαση να καταργήσει την διεξαγωγή των πλέι άουτ πήρε κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης το Δ.Σ της Football League, γεγονός που σημαίνει ότι η ομάδα που θα τερματίσει 16η θα υποβιβαστεί αυτομάτως μαζί με τη 17η και τη 18η. Όσον αφορά στη Football League 2, οι δύο ομάδες που θα καταλάβουν την 3η θέση σε Νότιο και Βόρειο όμιλο θα δώσουν αγώνα μπαράζ για την άνοδο στη Football League.
     
Η UEFA φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει το... γαϊτανάκι των ψιθύρων για τον αγώνα Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Λυών (1-7) να συνεχιστεί και έτσι ο Μισέλ Πλατινί με δηλώσεις του στη συνεδρίαση της πειθαρχικής επιτροπής της ομοσπονδίας το βράδυ της Πέμπτης ξεκαθάρισε ότι «πρέπει πάντα να σέβεσαι αυτό που γίνεται στο ποδόσφαιρο πάνω στο χορτάρι. Υπάρχουν οι εκπλήξεις και θα σέβομαι πάντα τους συλλόγους που παίρνουν την πρόκριση». Επίσης προσέθεσε ότι «το ποδόσφαιρο δεν είναι ποτέ απόλυτα λογικό».


Δεν υπάρχουν σχόλια: