09 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 
Τον αποδιοπομπαίο τράγο για την υποβάθμιση του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας αποτελούν οι μετανάστες, ενώ παραβλέπονται οι όποιες αδράνειες και πλημμέλειες του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό τονίζει σε έκθεσή της για το Κέντρο της Αθήνας η Εκκλησία σημειώνοντας πως θα συνεχίσει να στηρίζει τους μετανάστες μέσω των συσσιτίων και άλλων δομών και να στηλιτεύει την άσκηση ρατσιστικής βίας. Ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση στις αρχές να λάβουν μέτρα για την αναβάθμιση του Κέντρου.

Πρόκειται για την πρόσφατη έκθεση την οποία συνέταξε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Μεταναστών, Προσφύγων και Παλιννοστούντων με θέμα την Κατάσταση στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και την ευρύτερη περιοχή . Η Εκκλησία καταγράφει τα προβλήματα του Κέντρου, το φαινόμενο του συνωστισμού μεταναστών, αστέγων, τοξικομανών και επισημαίνει ανεπάρκειες και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. 

Η Συνοδική Επιτροπή καταθέτει και προτάσεις. Μία από αυτές είναι η δημιουργία ευέλικτων σχημάτων, όπως τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης. Τέτοια, λέει, ενδέχεται να μπορούν να επιτύχουν μία πιο άμεση παρέμβαση. Κρίσιμη καθίσταται, σημειώνεται στην έκθεση, η ενδυνάμωση του ρόλου της ενορίας στις αποδυναμωμένες γειτονιές του Κέντρου. Σημειώνεται ότι στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής σιτίζονται καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες τόσο σε αυτό που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων όσο και στα υπόλοιπα των ενοριών. Υπενθυμίζεται πως όταν δημιουργήθηκε το 2009 το πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής Εκκλησία στους Δρόμους , οι υπεύθυνοι της Αρχιεπισκοπής είχαν έρθει σε επικοινωνία με κοινότητες μεταναστών.

Στόχος ήταν να τους ενημερώσουν αλλά και να ενθαρρύνουν όσους δεν είχαν ανάγκη να συνδράμουν εθελοντικά. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής πατήρ Τιμόθεος Ανθής είχε συνάντηση με εκπροσώπους μεταναστών. Σε αυτήν, οι μετανάστες εξέφρασαν ευχαριστίες προς την Εκκλησία για τη στήριξη που τους παρέχεται.

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΑ τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας επισημαίνει στην έκθεσή της η Εκκλησία. Για παράδειγμα, η Επιτροπή εντοπίζει ανεπάρκειες στη διαδικασία αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας. Αυτό συνέβαλε, αναφέρει, στη συγκέντρωση πολύ μεγάλου πλήθους αλλοδαπών στην Αθήνα. Προσθέτει επίσης πως η απουσία επαρκών προνοιακών δομών, χώρων φιλοξενίας, ξενώνων και κατάλληλων κέντρων πρώτης υποδοχής και κράτησης αλλοδαπών, μοιραία ανακυκλώνει το πρόβλημα. 

Τονίζει ακόμη ότι η ενοχοποίηση κοινωνικών ομάδων και η αναζήτηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στη ραγδαία επιδείνωση της ζωής στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: