04 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Στην Αθήνα φτάνει το απόγευμα της Κυριακής ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έπειτα από διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Τη Δευτέρα ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, καθώς και με τους Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά.
     
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε το Σάββατο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
     
Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα μετά την κατάσβεση μικρής έκτασης πυρκαγιάς στο διαμέρισμά της, στο Περιστέρι. Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
     
Η συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών γίνεται «σε κενό αέρος» αναφέρει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και προσθέτει με νόημα ότι «όποια πολιτική δύναμη θέλει να σταματήσει το έργο της κυβέρνησης, μπορεί να το κάνει άμεσα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τις επιλογής της».
     
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ το βράδυ του Σαββάτου σε οδούς και λεωφόρους του Κέντρου της Αθήνας, λόγω της διεξαγωγής του αγώνα δρόμου.

Κόσμος

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Χέρμαν Κέην ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα του υποψηφίου μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και αφορούσε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης και συζυγικής απιστίας του ίδιου.
    
Να αποδεχθούν την ήττα τους κάλεσαν τους αντιπάλους τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που φαίνεται ότι επικρατούν εύκολα στην εκλογική διαδικασία της Αιγύπτου. Δεύτεροι αναδεικνύονται οι σκληροπυρηνικοί Σαλαφιστές Ισλαμιστές, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει το κοσμικό κεντροαριστερό Aιγυπτιακό Μπλόκ. «Πολύ, πολύ ανησυχητικό» χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αίγυπτο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ.  

Τουλάχιστον 26 άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο στη διάρκεια νέων επεισοδίων στη Συρία, ενώ συνεχίζονται για όγδοο συνεχή μήνα οι αναταραχές στη χώρα με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Στο οκτάμηνο αυτό έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι.

Οι λάτρεις του σκι μάλλον θα πρέπει να είναι απογοητευμένοι, καθώς το χιόνι φέτος άργησε να πέσει στα ελβετικά βουνά και οι πίστες των Άλπεων δεν είναι ακόμη έτοιμες να τους υποδεχτούν. Η συνεχιζόμενη ξηρασία αποτελεί πολύ κακή είδηση για την τουριστική βιομηχανία της Ελβετίας, η οποία ήδη δοκιμάζεται εξαιτίας του πολύ «σκληρού» ελβετικού φράγκου.
    
Η γαλλική πρεσβεία στο Ιράν αποφάσισε να λάβει προληπτικά μέτρα και να μειώσει την παρουσία της στη χώρα, ανέφερε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας θα επιστρέψουν στη Γαλλία. Εν τω μεταξύ, στην Τεχεράνη έφτασαν οι Ιρανοί διπλωμάτες που αποχώρησαν από τη Βρετανία, μετά από σχετικό αίτημα του Φόρεϊν Όφις.

Οικονομία

 Συνεχίζεται το απόγευμα του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2012, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της επόμενης Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία. Χαρακτηριστικό της συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, οι διαξιφισμοί των βουλευτών της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική και τις ευθύνες που υπάρχουν για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η οποία ανάγκασε τα δύο κόμματα -μαζί με το ΛΑΟΣ- να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
     
Πάνω από 2 τρισ. δολάρια (ή περίπου 1,87 τρισ. ευρώ) θα χρειαστούν μέσα στο 2012 τα κράτη της Ευρωζώνης και οι τράπεζες για την αναχρηματοδότηση ομολόγων και εντόκων γραμματίων που λήγουν το νέο έτος, σε μία περίοδο όπου ο δανεισμός από τις διεθνείς αγορές γίνεται όλο και πιο δύσκολος, καθώς εντείνεται η κρίση χρέους και οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα δανεικά θα είναι και... αγύριστα.
     
Τo πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προωθεί η κυβέρνηση εντός της επόμενης εβδομάδας, ώστε να προλάβει να παρουσιάσει πλήρες σχέδιο στους επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) που αναμένονται στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου. Το ατελές άνοιγμα των επαγγελμάτων αποτελεί τη βασική διαρθρωτική εκκρεμότητα της κυβέρνησης για το 2011.

Αθλητισμός

Με ηθικό υψηλό θα πάνε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα στο el clasico της επόμενης αγωνιστικής, καθώς προχώρησαν νικηφόρα την πορεία τους. Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με 3-0 της Σπόρτινγκ Χιχόν στο «Μολινόν» με τέρματα των Άνχελ ντι Μαρία στο 34', ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο 65' και ο Μαρσέλο στο 92'. Η Μπαρτσελόνα νίκησε 5-0 την Λεβάντε στο «Καμπ Νου» με δύο γκολ του Φάμπρεγκας και από ένα των Κουένκα, Μέσι και Αλέξις Σάντσες.
    
 Η Ουντινέζε νίκησε την Ιντερ με 1-0 μέσα στο Τζουζέπε Μεάτσα και σκαρφάλωσε στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Ιταλίας και την έριξε στην 12η θέση της βαθμολογίας, με γκολ που πέτυχε ο Ισλα στο 73ο λεπτό. Στις νίκες επέστρεψε η Νάπολι...
     
Εκτός αγωνιστικής δράσης στην πιο κρίσιμη στιγμή για Ελλάδα και Ευρώπη μένει ο Αριέλ Ιμπαγάσα. Ο Αργεντινός τραυματίστηκε στη διάρκεια του ματς με τον Παναιτωλικό και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη έχει υποστεί μικρή θλάση έσω πρόσθιου μηριαίου και δεν υπολογίζεται για το κρίσιμο ματς με την Αρσεναλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: