19 Ιουλίου, 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ.

 
Στα ύψη για χρόνια θα παραμείνουν

οι τιμές των τροφίμων

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και η αστάθεια των εμπορευμάτων είναι φαινόμενα που θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμη, αν και θα παρατηρηθεί μικρή διόρθωση εφέτος εξαιτίας της καλής σοδειάς που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Αυτό αναφέρει η έκθεση Agricultural Outlook 2011-2020, που συνέστησαν  από κοινού ο ΟΟΣΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμοί Τροφίμων (FAΟ). Σύμφωνα με την έκθεση, οι πραγματικές τιμές των δημητριακών θα είναι κατά μέ-σο όρο 20% υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 2001-2010, αλλά θα διορθώσουν ελαφρά από τα υψηλά επίπεδα στα οποία έφτασαν στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του FAO, Jacques Diouf, η λύση-κλειδί στο πρόβλημα των τροφίμων είναι η ενίσχυση των επενδύσεων στη γεωργία και η ενδυνάμωση της αγροτικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου σήμερα ζει το 98% των πεινασμένων και όπου ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 47% τις επόμενες δεκαετίες. Η έκθεση, η οποία καλύπτει για πρώτη φορά και τον τομέα της αλιείας, «βλέπει» την παγκόσμια γεωργική παραγωγή να αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς κατά την επόμενη δεκαετία απ' ό,τι τα τελευταία 10 χρόνια. Η παγκόσμια παραγωγή στον τομέα της αλιείας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3% ετησίως έως το 2020.

Εν τω μεταξύ, έγγραφες θέσεις για καλύτερη παρακολούθηση της γεωργικής παραγωγής, ισχυρή ΚΑΠ, αύξηση της διαφάνειας των συναλλαγών και των κανόνων για την καταπολέμηση της ακραίας κερδοσκοπίας ζήτησαν οι ηγεσίες των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με τον αρμόδιο επίτροπο για την εσωτερική αγορά, κ. Michel Barnier, προειδοποιώντας πως η υπερβολική αστάθεια των τιμών στις γεωργικές αγορές ενισχύεται από την κερδοσκοπία.

Ο πρόεδρος της Copa, κ. Gerd Sonnleitner, ζήτησε από τον επίτροπο αυξημένη διαφάνεια των συναλλαγών, έτσι ώστε να μπορεί να δει κανείς ποιος κάνει τι, και τη βελτίωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της υπερβολικής κερδοσκοπίας επί των τιμών. Αυτό είναι κρίσιμο σε αυτή την περίοδο της αυξημένης αστάθειας της αγοράς και της μεταβλητότητας της, η οποία επηρεάζει την ασφάλεια των τροφίμων και το σύνολο της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία από τις κύριες αιτίες της αστάθειας είναι η έλλειψη παραγωγής. Αυτό ενισχύεται από την υπερβολική κερδοσκοπία. Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη λειτουργία των αγορών στο μέλλον, ο κ. Sonnleitner υπογράμμισε την ανάγκη για μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία διατηρεί τις άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες. «Τα εργαλεία διαχείρισης της αγοράς, όπως το σύστημα της δημόσιας παρέμβασης για τα γεωργικά προϊόντα, πρέπει επίσης να διατηρηθεί και να βελτιωθεί στη μελλοντική ΚΑΠ, καθώς αποτελούν αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση της αστάθειας των αγορών. 

Επιπλέον, οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης παρέχουν ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να διαχειρίζονται τη μεταβλητότητα και να τους προστατεύει από τους κινδύνους. Τυχόν αποδυνάμωση των μέσων αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών των βασικών προϊόντων, σε βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών», επισήμανε ο κ. Sonnleitner.

Δεν υπάρχουν σχόλια: