11 Ιουνίου, 2011

∆ΙΑΙΤΗΤΗΣ Η FIFA ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΕΠΟ. ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Σκληρό πόκερ µε θέµα αιχµής το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου εκτυλίσσεται µεταξύ Πολιτείας και ΕΠΟ, µε την τελευταία να ζητά και να έχει τη συµπαράσταση της FIFA. Αυτός ήταν και ο ουσιαστικός λόγος της άφιξης στην Αθήνα της Εύας Πασκέ, η οποία συνοδευόµενη από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο επισκέφθηκε χθες τον γενικό γραµµατέα Αθλητισµού Πάνο Μπιτσαξή, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για σεβασµό του αυτοδιοίκητου.

Από την ΕΠΟ διαρρέει η πληροφορία πως η FIFA µπορεί να τιµωρήσει τον ΟΦΗ που είναι η «καυτή πατάτα», η οποία παραµένει στα χέρια της Οµοσπονδίας, µε την τελευταία να καλείται να δώσει άµεση λύση. Κάτι πάντως που απεύχεται ο κ. Πιλάβιος, ευελπιστώντας αυτή να έρθει από τη FIFA. Βασικός άξονας της συζήτησης του Πάνου Μπιτσαξή µε την Εύα Πασκέ ήταν το θέµα των αδειοδοτήσεων, για το οποίο ο γενικός γραµµατέας Αθλητισµού επεσήµανε πως η Πολιτεία «στηρίζει ένα σύστηµα που στόχο έχει τον οικονοµικό εξορθολογισµό των οµάδων». 

Συγχρόνως ο κ. Μπιτσαξής αναφέρθηκε στο θέµα της διαφάνειας που πρέπει να έχει ένα τέτοιο σύστηµα, «ιδίως σε µια εποχή ιδιαίτερα ταραγµένη σε κοινωνικό επίπεδο, στην οποία η χώρα αντιµετωπίζει σωρεία προβληµάτων», όπως είπε. Μάλιστα, στο πλαίσιο της διαφάνειας, ο γενικός γραµµατέας Αθλητισµού ζήτησε να δοθούν στη δηµοσιότητα όλοι οι φάκελοι αδειοδότησης. 

Η αντίδραση της Πασκέ ήταν πως γι’ αυτούς που αφορούν τις οµάδες που µετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ισχύει η εµπιστευτικότητα, ενώ για τους φακέλους των άλλων οµάδων είναι θέµα της ΕΠΟ να αποφασίσει. Ενώ συγχρόνως η εκπρόσωπος της FIFA ενηµέρωσε πως σύντοµα θα έρθει στην Αθήνα για το ίδιο θέµα και εκπρόσωπος της UEFA.

Παρά τα όσα λέγονταν χθες, συζητήσεις γι’ αυτό καθαυτό το θέµα του ΟΦΗ δεν υπήρξαν.

Αυτό που έγινε ήταν µια συζήτηση γενικώς και αορίστως περί της εγκυρότητας της προσφυγής οµάδων στα πολιτικά δικαστήρια και των συνεπειών που προβλέπονται. Με σαφή την πρόθεση της κ. Πασκέ να ξεκαθαρίσει στον γενικό γραµµατέα Αθλητισµού το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου αλλά και τις συνέπειες που υπάρχουν για όποιον δεν το σέβεται.

«Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όριο του οποίου είναι το δηµόσιο συµφέρον και στηρίζει κάθε προσπάθεια εξυγίανσής του» διεµήνυσε µέσω ανακοίνωσής του ο κ. Μπιτσαξής, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η Πολιτεία δεν µπορεί να ζητήσει από κανέναν να µην ασκήσει δικαιώµατα που απορρέουν από το Σύνταγµα. Εκτός των αδειοδοτήσεων, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από δύο άξονες.

Ο πρώτος αφορά τα ύποπτα παιχνίδια. Θέµα για το οποίο ο κ. Μπιτσαξής ζήτησε την τεχνογνωσία της FIFA αλλά και τη βοήθειά της σε ζητήµατα που αφορούν την έρευνα αγώνων των ελληνικών πρωταθληµάτων που παίζονται σε εταιρείες του εξωτερικού ή στο ∆ιαδίκτυο. ∆εδοµένου πως οι ελληνικές Αρχές έχουν µέχρι τώρα µόνο τη συνδροµή του ΟΠΑΠ στη διερεύνηση του ζητήµατος.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την καταπολέµηση των φαινοµένων βίας, τα οποία τα τελευταία χρόνια ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από την πλευρά της ΕΠΟ δεν υπήρξε καµία αντίδραση σε επίσηµο επίπεδο. Ο Σοφοκλής Πιλάβιος αρκέσθηκε σε διαρροές µέσω στενών συνεργατών του. Σύµφωνα µε τις οποίες η εκπρόσωπος της FIFA Εύα Πασκέ είπε στους ανθρώπους της Οµοσπονδίας ότι η Παγκόσµια Συνοµοσπονδία δεν έχει πρόβληµα να τιµωρήσει τον ΟΦΗ, σε µια τέτοια εξέλιξη όµως θα υπάρξει τιµωρία και για την ΕΠΟ.

Η οποία µπορεί να είναι από χρηµατικό πρόστιµο (σε αυτό προσβλέπει η ΕΠΟ) µέχρι κυρώσεις εις βάρος των ελληνικών οµάδων που µετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις αλλά και της εθνικής οµάδας. «Ο κρητικός λαός δεν δέχεται απειλές». Με τα λόγια αυτά ο δήµαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Ελλάδα της αξιωµατούχου της FIFA. Οπως είπε ο δήµαρχος Ηρακλείου «καλωσορίζουµε στην Ελλάδα την κ. Εύα Πασκέ. Τη σεβόµαστε αλλά δεν τη φοβόµαστε. 

Και το λέω αυτό γιατί απ’ ό,τι διαβάζω ξεκίνησε την επίσκεψή της στην Ελλάδα µε εκφοβισµούς και απειλές, χωρίς να µπει στον κόπο όπως έχει υποχρέωση να ενδιαφερθεί και να ακούσει την άλλη πλευρά, αυτή της διοίκησης του ΟΦΗ. Με την ευκαιρία θέλω να πιστεύω ότι το κλείσιµο της ΕΠΟ δεν έχει καµία σχέση µε τους ψιθύρους και τα όσα διαδίδονται για τακτοποίηση κάποιων φακέλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: