27 Ιουνίου, 2011

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

 

Οι συγκεκριμένες «ομάδες ανθρώπων» είχαν χαρακτήρα εγκληματικών οργανώσεων, καθώς διέπρατταν απάτες, εκβιασμούς και δωροδοκίες, νια οικονομικά οφέλη

Το «Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες» ήταν, το 1989, η πρώτη σοβαρή απόπειρα του άγνωστου τότε νεαρού σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ. Το «Στημένα ματς, παράνομο στοίχημα και άγνωστες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις» είναι το... έργο που συνταράσσει από την Τετάρτη τα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μόνο που αυτό δεν είναι έργο τωρινό, αλλά παίζεται τουλάχιστον δυο χρόνια. Από τη σεζόν 2008-2009, όταν η UEFA διαπίστωσε ότι κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας! Αφού χρειάστηκε κάποιο χρόνο για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, τα κοινοποίησε στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, την ώρα που με συνεχή έρευνα ανακάλυπτε και καινούργια.

Στον φάκελο συγκεντρώθηκαν τελικά μέσα σε διάστημα εννέα μηνών (Σεπτέμβριος 2009-Ιούνιος 2010), περίπου σαράντα αγώνες της Super League και των μικρότερων κατηγοριών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχε χαρακτηριστεί με τις εξής διαβαθμίσεις: «ελαφρώς ύποπτος», «ύποπτος», «σοβαρά ύποπτος», «διεφθαρμένος» και «άκρως διεφθαρμένος». Με τη σειρά της, η ΕΠΟ τον παρέδωσε στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού και αυτός στην Εισαγγελία, μαζί με όλα τα στοιχεία που είχε ανακαλύψει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Τον Νοέμβριο του 2010, η έρευνα ανατίθεται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε στο οικονομικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου την αναλαμβάνει και υπό τον συντονισμό της προϊσταμένης της Ελένης Ράϊκου ξεκινά η έρευνα. Κάπου εκεί αρχίζει να ξετυλίγεται ο μίτος της Αριάδνης. Στην πορεία, προέκυψαν και άλλοι δέκα φετινοί αγώνες από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο, για τους οποίους υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις αλλοίωσης αποτελέσματος.

Αποκαλύψεις

Την ώρα που όλοι νόμιζαν ότι το θέμα είχε μπει στο ψυγείο, καθώς δεν υπήρχε κανένα νέο και οι δημοσιογράφοι αναρωτιούνταν δημοσίως για το τι απέγινε τελικά, οι Αρχές δούλευαν υπομονετικά, μέχρι να δέσουν με στοιχεία την πλειοψηφία των εμπλεκομένων. Για να φτάσουμε στις συνταρακτικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, χρειάστηκε να καταθέσουν μέχρι και στελέχη της UEFA που έριξαν φως στην υπόθεση, ενώ τους τελευταίους μήνες καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η ανάμειξη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία με υπερσύγχρονα μέσα και κινούμενη στο πλαίσιο του νόμου, καθώς υπήρχε εισαγγελική παραγγελία, κατέγραψε δεκάδες συνομιλίες των υπόπτων, σχηματίζοντας έτσι μια δικογραφία με χιλιάδες σελίδες και δεκάδες CD! 

Η άρση του απορρήτου συνομιλιών ξεκίνησε από συγκεκριμένους μπούκερ, οι οποίοι είναι και μέσα στα πρώτα ονόματα εις βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες (Βασίλης Καρακούλιας, Ανδρέας Δημόπουλος και Δημήτρης Ζαβαντίας), για να φθάσει τελικά στους εγκεφάλους των συμμοριών.

Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, υπήρχαν τρεις ξεχωριστές «οργανώσεις» που λυμαίνονταν τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μία του Αχιλλέα Μπέου, ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βόλου, μία του Μάκη Ψωμιάδη, μεγαλομετόχου της Καβάλας, και αυτή του Γιώργου Τσακογιάννη, ισχυρού άνδρα της Ηλιούπολης, ομάδας της δεύτερης εθνικής κατηγορίας. Οι δύο πρώτοι μάλιστα είχαν και μεγάλη αντιπαλότητα, όπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες θέλοντας ο καθένας να κινεί για λογαριασμό του τα νήματα.

Συμμορίες

Γι' αυτό τον λόγο και οι συγκεκριμένες «ομάδες» είχαν χαρακτήρα εγκληματικών οργανώσεων, καθώς διέπρατταν απάτες, εκβιασμούς και δωροδοκίες, για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. 

Πώς; Μέσω των διασυνδέσεων τους σε όλες τις βαθμίδες του ποδοσφαίρου, με παράγοντες ομάδων, προπονητές, διαιτητές, επόπτες, παίκτες, ακόμα και μάνατζερ αθλητών, έστηναν τον αγώνα που τους ενδιέφερε, υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας, και στη συνέχεια πόνταραν στο αποτέλεσμα που είχαν συμφωνήσει, είτε στο ελληνικό στοίχημα του ΟΠΑΠ είτε σε διαδικτυακά γραφεία στοιχημάτων σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως της Ασίας.

Οι μπούκερ που αναφέραμε προηγουμένως δέχονταν τηλεφωνικά στοιχήματα από τους πελάτες τους, που ήταν παράγοντες του ποδοσφαίρου, πρώην και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, ατζέντηδες, αλλά και διαιτητές. Έπαιζαν μεγάλα ποσά, πάντα όμως «σπασμένα» σε μικρότερα, για να μην κινούν υποψίες. Έτσι, ήταν δυνατόν μέσα σε μια Κυριακή να βγάλουν περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ! 

Η δράση του κυκλώματος, ωστόσο, δεν περιοριζόταν εκεί, καθώς, ακολουθώντας τη... συνηθισμένη διαδικασία, όταν τα πρωταθλήματα έφθαναν στο τέλος τους, μπορούσαν να ρίξουν ή να ανεβάσουν ομάδες σε άλλες κατηγορίες, ορίζοντας στα επίμαχα παιχνίδια διαιτητές της αρεσκείας τους, τους οποίους φυσικά και μπορούσαν με διάφορους τρόπους να επηρεάσουν.

Η παρακολούθηση από την ΕΥΠ (που σημειωτέον, πέρα από το κύκλωμα των στημένων και του παράνομου στοιχήματος, έχει βγάλει και άλλα «λαβράκια», όπως η επίμαχη συνομιλία του Γιάννη Μπουρούση με τον Μάκη Ψωμιάδη, όπου ο διεθνής μπασκετμπολίστας ζητά από τον παράγοντα της Καβάλας να τον προμηθεύσει με κάποιο «φάρμακο»), ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου και χρειάστηκαν περίπου τρεις εβδομάδες, ώστε να οργανωθεί η επιχείρηση στα σπίτια των υπόπτων. 


Ακολουθεί η ανάρτηση των πινάκων.





 



Δεν υπάρχουν σχόλια: