23 Ιουνίου, 2011

ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...

 

Παρακμιακές καταστάσεις διαδραματίζονται στη χρηματιστηριακή αγορά, που δείχνει να έχει παραδοθεί άνευ όρων στην απαισιοδοξία και στη βαθιά απογοήτευση και ουσιαστικά μόνο η «θεωρία του χάους» μπορεί να δώσει απαντήσει για τη μελλοντική πορεία της. Μπροστά στα δραματικά δεδομένα της πολιτικής κρίσης και του οικονομικού μαρασμού, οι όποιες επενδυτικές προσδοκίες έχουν κονιορτοποιηθεί.

Μάλιστα, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, «κάτω από αυτές τις πνιγηρές συνθήκες το να ασχολείται κάποιος με μετοχές είναι σαν να παίζει... σκάκι με τον Διάβολο». Χρηματιστές, επενδυτικοί σύμβουλοι, αναλυτές, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, αλλά και επιχειρηματίες έχουν ουσιαστικά σηκώσει τα χέρια ψηλά και «προφητεύουν» τα χειρότερα, αν δεν υπάρξει μια εθνική συνέγερση για τη σωτηρία της χώρας. Το όλο κλίμα της εκτεταμένης απαξίωσης συντηρείται και από τα ξένα funds, τα οποία παραμένουν καθαροί πωλητές στις ελληνικές μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, μια σειρά από διεθνή κεφάλαια που φέρεται να έχουν δυνητικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά τηρούν στάση αναμονής, καθώς διαβλέπουν ότι το ρίσκο της χώρας είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, όλες οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών έχουν αγοραία αξία 45,8 δισ. ευρώ. Όταν η Ελλάδα αποφάσισε να μπει στον Μηχανισμό Στήριξης (πέρυσι στις 23 Απριλίου), η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. ήταν 71,3 δισ., ενώ λίγες μέρες μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές (στις 14 Οκτωβρίου του 2009) η αποτίμηση του Χρηματιστηρίου ήταν στα 107,4 δια ευρώ και ο Γενικός Δείκτης σης 2.896 μονάδες...

Με τα σημερινά δεδομένα, το Χρηματιστήριο «αξίζει» λιγότερο από το φιλόδοξο πενταετές πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Επίσης, με τις τρέχουσες τιμές, καθίσταται εξόχως προβληματική η προσπάθεια αποκρατικοποίησης εισηγμένων εταιρειών, των οποίων οι αποτιμήσεις έχουν κατρακυλήσει σε ευτελή επίπεδα. Ήδη η μετοχή του ΟΠΑΠ προχθές έκανε πράξεις κάτω από τα 11 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν στα 3,5 δισ. ευρώ, έχοντας χάσει το 27% της αξίας της σε έναν περίπου μήνα και το... 30% σε τρεις μήνες. 

Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ διαμορφώνεται πλέον στα 2,1 δια ευρώ, ενώ η τιμή της μετοχής έχει πέσει στα 9,18 ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 26% το τελευταίο τρίμηνο. Ο ΟΤΕ έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 2,8 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή της μετοχής κατέπεσε στα 5,85 ευρώ. Η συμφωνία για πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom υπολογίζεται στα 8 ευρώ (με ένα πριμ 15%). Στην αρχή του φετινού Ιουνίου το χαρτί του οργανισμού τηλεπικοινωνιών ήταν στα 7,18 ευρώ, απ' όπου και υποχωρεί κατά 18,5%.

Σε τροχιά συνεχιζόμενης απαξίωσης είναι και η Εθνική, η οποία προχθές έκανε πράξεις στα 4,37 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της να διαμορφώνεται στα 4,2 δια ευρώ. Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου οι απώλειες στην Εθνική ήταν της τάξεως του 39%. Ορισμένοι στην αγορά κάνουν λόγο για αρνητική υπερβολή στις τιμές αρκετών μετοχών (και ειδικά των τραπεζικών), πλην όμως το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό, καθώς είναι άγνωστο το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα στο πολιτικό και στο οικονομικό σκηνικό της χώρας.

Μια θετική παρέμβαση από την πλευρά της Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει μια ουσιαστική ανακούφιση στο πληγωμένο Χρηματιστήριο, ενώ -αντιθέτως- μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και μπροστά στο φάσμα του μη σχηματισμού μιας βιώσιμης κυβέρνησης θα αυξήσει τις πιέσεις στις μετοχές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στα τρέχοντα ευτελή επίπεδα των 1.200 μονάδων ο Γενικός Δείκτης «ξύνει τον πάτο», καθώς ενσωματώνει ακόμα και μια σοβαρή πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας. 

Ωστόσο, καθώς η αγορά είναι ρηχή και η αβεβαιότητα παραμένει, ορισμένοι θεωρούν ότι λογικά το τελευταίο σκαλοπάτι για την αγορά δεν μπορεί να είναι κάτω από τις 1.000 μονάδες με βάση τα σημερινά δεδομένα. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κάποιες κινήσεις στήριξης των τιμών από τραπεζικά χαρτοφυλάκια και ορισμένους επιχειρηματίες, ενώ και κάποιοι ιδιώτες πήραν βραχυπρόθεσμες θέσεις, κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά, ποντάροντας όλοι τους σε μια τεχνική αντίδραση της υπερπουλημένης αγοράς, που καιρό τώρα αποζημιώνει μόνο τους πωλητές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: