05 Μαΐου, 2011

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΘΡΑΣΟΣ 850 “ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ” ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ (ΒΟΛΕΥΤΩΝ)!!!

 image

Πρόκληση από 850 πρώην “εθνοπατέρες”.

Υπολογίζεται ότι διεκδικούν συνολικά

80 εκατομμύρια ευρώ.

Εν μέσω κρίσης συνταξιούχοι πρώην βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά αυξήσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φτάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, που αφορά περίπου 850 συνταξιούχους βουλευτές, βρίσκεται σε εκκρεμότητα στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόεδρος του δεύτερου τμήματος Φλωρεντία Καλδή, η οποία μάλιστα ζήτησε να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το θέμα.

Σε ό,τι αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές, ο πρώην πρόεδρος του σώματος Απ. Κακλαμάνης θύμισε ότι με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Βουλής αποφασίστηκε να μη διεκδικήσουν αυξήσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις τους.

Η αρχή έγινε με την προσφυγή ενός συνταξιούχου, ο οποίος δικαιώθηκε κατόπιν προσφυγής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του β’ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι βουλευτές ζητούν τα αναδρομικά επικαλούμενοι τη ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές (2003-2007). Όπως επίσης είπε, υπάρχουν τρεις κατηγορίες: αυτοί που τα ζητούν με τη ρύθμιση των δικαστών, οι άλλοι που δεν μπήκαν στη ρύθμιση και τα ζητούν με όλες τις προσαυξήσεις και η τρίτη κατηγορία από το 2008 και εντεύθεν.

Σε ερώτηση αν έχει βγει απόφαση, η κ. Καλδή απάντησε θετικά και εξήγησε πως έχει βγει απόφαση, αλλά επέστρεψε το θέμα στην ολομέλεια προς νέα διευκρίνιση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα δικαιούνται μετά την απόφαση της Βουλής ότι οι βουλευτές αποποιούνται των αναδρομικών τους.

Δεδομένου όμως ότι η απόφαση (σύμφωνα με τον νόμο θα είναι θετική) βρίσκεται σε εκκρεμοδικία, μένει να δούμε αν οι δικαιούχοι βουλευτές κάνουν χρήση της απόφασης ή όχι. Η κ. Καλδή επέμεινε να γίνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να λυθεί το θέμα, διότι οι δικαιούχοι βασίζονται στον νόμο που λέει ότι οι βουλευτές δικαιούνται αυτοδικαίως τις αυξήσεις που πήραν οι δικαστικοί.

Η δικαιοσύνη ερμηνεύοντας και εφαρμόζοντας αποφάσεις και ψηφίσματα της Βουλής από το 1964 ώς το 1975 για εξομοίωση των αποδοχών βουλευτών - δικαστών δέχτηκε ότι “Η σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης με τις συνολικές αποδοχές του ανώτατου δικαστικού λειτουργού έχει ως συνέπεια ότι κάθε μεταβολή των συνολικών μηνιαίων αποδοχών αυτού επιφέρει αυτοδίκαια την άμεση αντίστοιχη μεταβολή του ύψους της βουλευτικής αποζημίωσης, που αποτελεί και τη βάση προσδιορισμού της βουλευτικής σύνταξης”.

Το πράσινο φως για τις αναδρομικές αυξήσεις άναψε με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έκανε δεκτή αίτηση πρώην βουλευτή και ακύρωσε την απόφαση με την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκε να αυξήσει τη σύνταξή του αναδρομικά για το διάστημα από το 2002 έως το 2007, με βάση τις αναδρομικές αυξήσεις των δικαστικών λειτουργών. Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έσφαλε και πρέπει να επανεξετάσει την υπόθεση προσδιορίζοντας το ύψος των χρημάτων που οφείλονται στον πρώην βουλευτή.

Και τούτο διότι “οποιαδήποτε μεταβολή των μηνιαίων αποδοχών του προέδρου ανώτατου δικαστηρίου επηρεάζει άμεσα το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης και συνεπάγεται και αντίστοιχη μεταβολή της καθοριζόμενης σε ποσοστό επί της βουλευτικής αποζημίωσης σύνταξης εκείνων που διετέλεσαν βουλευτές”.

Το ύψος των αναδρομικών αναμένεται ιδιαίτερα υψηλό, αν ληφθεί υπόψη ότι ο συνταξιούχος βουλευτής ζητούσε με διάφορα επιχειρήματα ποσό 233.681 ευρώ για μία τετραετία (2000-2004) ή 136.040 ευρώ για δυόμισι χρόνια (από τις αρχές του 2002 μέχρι τα μέσα του 2004).

Τα αιτήματα αυτά δεν εξετάστηκαν γιατί δεν υποβλήθηκαν με τη βασική αίτηση αλλά με μεταγενέστερο δικόγραφο πρόσθετων λόγων. Σε κάθε περίπτωση, οι διεκδικούμενες διαφορές για τη σύνταξη ίσως τελικά ξεπεράσουν τα 250.000 ευρώ. Άρα σήμερα μπορεί να μιλάμε για αναδρομικά πάνω από ογδόντα εκατομμύρια ευρώ.

Φρένο στα αναδρομικά των πρώην

Φρένο βάζει η κυβέρνηση στην όρεξη 850 συνταξιούχων βουλευτών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και ζητούν να πάρουν αναδρομικές αυξήσεις. Η κατακραυγή από την κοινωνία αλλά και από τους εν ενεργεία βουλευτές για τις αξιώσεις των συνταξιούχων εθνοπατέρων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ!

Να αποσύρουν τις προσφυγές που έχουν κάνει τους κάλεσε και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ ένας και μοναδικός βουλευτής της ΝΔ, ο Δημήτρης Σταμάτης, υπερασπίστηκε το κλαμπ των πρώην συναδέλφων και αυτός αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί άρον άρον μετά από υπόδειξη του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μάλιστα απείλησε με διαγραφή όσους γαλάζιους πρώην βουλευτές επιμείνουν σ’ αυτή την προκλητική στάση.

Από... σπόντα

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ήταν έτοιμα να βγουν από το δημόσιο ταμείο αν δεν τύχαινε να κληθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στη Βουλή και να θυμίσει στους βουλευτές ότι εκκρεμούν 850 προσφυγές συνταξιούχων βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν τα αναδρομικά που έχουν λάβει οι δικαστές στο πλαίσιο της εξομοίωσης δικαστών - βουλευτών που προβλέπει το Σύνταγμα. Οι εν ενεργεία βουλευτές έγιναν έξαλλοι επειδή για άλλη μία φορά η Βουλή μπαίνει στο στόχαστρο της κοινωνίας χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι. Γιατί; Διότι από το 2008 έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος που είχαν να πάρουν πίσω τις αναδρομικές αυξήσεις που δικαιούνται.

Δυστυχώς στα μάτια της κοινής γνώμης οι εν ενεργεία βουλευτές μπερδεύτηκαν με τους πρώην και στα ΜΜΕ επικράτησε πανδαιμόνιο. Έστω και αν το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα από... σπόντα, η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αφενός καταδίκασε το γεγονός, αφετέρου δεσμεύτηκε να σταματήσει τις προσφυγές ώστε να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ και αυτοί που έχουν προσφύγει και αυτοί που σκέφτονται να προσφύγουν...

“Το αίτημα αναδρομικής αναπροσαρμογής βουλευτικής σύνταξης ή αποζημίωσης στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα. Το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε παρόμοια αίτηση και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση” καταλήγει η ανακοίνωση. Τι προτίθεται να κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου;

Να χρησιμοποιήσει την απόφαση της Βουλής το 2008 με την οποία παραιτούνται οι εν ενεργεία βουλευτές του δικαιώματός τους για αναδρομικές αυξήσεις και να την εφαρμόσει στους συνταξιούχους βουλευτές. Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου προτίθεται να καταργήσει το ψήφισμα Ζ του Συντάγματος που βρίσκεται σε ισχύ από το 1974, καθώς οι συνταγματολόγοι τον διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα με την οποία δύναται να το καταργήσει με νόμο.

Για πόσα χρήματα μιλάμε; Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, όσοι συνταξιούχοι βουλευτές έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό έχουν να παίρνουν -αλλά μάλλον δεν θα τα πάρουν- από 200.000 μέχρι 450.000 ευρώ έκαστος! Τι απάντησαν με απάθεια κάποιοι πρώην βουλευτές που έχουν κάνει προσφυγή; “Εσάς αν σας τα έδινε το κράτος δεν θα τα παίρνατε;”.

Όχι, απάντησαν οι 300 της Βουλής φοβούμενοι ότι ο κόσμος θα τους πάρει με τις... πέτρες αν επιμείνουν να έχουν προνόμια διαφορετικά από τους κοινούς θνητούς εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Τους έκραξαν όλοι...

Όλοι οι βουλευτές πήραν αποστάσεις από την προκλητική στάση των πρώην συναδέλφων τους εκτός από τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος δήλωσε από το βήμα της Βουλής: “Λες και αυτοί οι βουλευτές το έκαναν γιατί δεν τα δικαιούνταν, λες και είναι πλέον η τελευταία τάξη της κοινωνίας. Ε, όχι”. Μόλις η ΝΔ ενημερώθηκε για τη δήλωση του κ. Σταμάτη τον ανάγκασε να αναδιπλωθεί, και αργά το βράδυ με ανακοίνωση συντάχθηκε με το συνολικό πνεύμα της ολομέλειας.

Πρώτος αναφέρθηκε στο θέμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης: “Η ελληνική κοινωνία οργίζεται και μας μουντζώνει όταν σε ώρες άγριων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος διεκδικούν για τον εαυτό τους 200.000 έως 250.000 ευρώ το κεφάλι. Είναι νόμιμο αλλά και ανήθικο και προκλητικό και θα πρέπει το νόμιμο και ηθικό να πάψει να αντιμετωπίζεται με ‘μεθόδους Βουλγαράκη’”, είπε.

Την ίδια επιχειρηματολογία ανέπτυξαν οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Βρούτσης και Μ. Κεφαλογιάννης, ενώ το ΚΚΕ πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής αποζημίωσης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χαλβατζής μάλιστα διαφώνησε και με την έξτρα αμοιβή των 250 ευρώ που παίρνει ο κάθε βουλευτής για την παρουσία του ανά συνεδρίαση των εκάστοτε επιτροπών. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποδοκίμασε τη στάση των πρώην βουλευτών και διευκρίνισε ότι ανάμεσά τους δεν υπάρχει κανείς βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Έκκληση προς τους απόμαχους βουλευτές να αποσύρουν τις προσφυγές τους απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, υπενθυμίζοντας ότι ο σημερινός πρωθυπουργός το 2006 σε δημόσια τοποθέτησή του είχε καλέσει τους δικαστικούς να παραιτηθούν των αξιώσεών τους και το ίδιο να πράξουν και οι βουλευτές.

Μήνυμα Πετσάλνικου.

Από τη Ρουμανία, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος έστειλε μήνυμα προς τους συνταξιούχους βουλευτές. “Όλοι”, είπε, “θα πρέπει να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών που περνά ο τόπος και των επώδυνων θυσιών που επωμίζονται οι έλληνες πολίτες”. Υπενθύμισε ακόμη ότι το 2008 ψηφίστηκε ο νόμος 3691, με τον οποίο καθορίζεται ότι οι διαφορές μισθών δεν θα καταβάλλονται σε όσους εξομοιώνονται μισθολογικά με δικαστικούς λειτουργούς ή με μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εν προκειμένω οι βουλευτές, και ότι οι αποδοχές των 300 μετά τις περικοπές που αποφάσισε ο ίδιος φτάνουν το 25% και τα 22.000 ευρώ ετησίως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: