12 Απριλίου, 2011

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

image

Φόβοι για νέο Τσέρνομπιλ

Μεγαλύτερη διαρροή από αυτήν του Τσέρνομπιλ φοβάται η TEPCO, την ώρα που οι ιαπωνικές Αρχές αναβάθμισαν το επίπεδο της κρίσης από την κατηγορία 5 στην κατηγορία 7. Νέος μετασεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Φουκουσίμα. Εκκενώθηκε ο πυρηνικός σταθμός. Ισότιμη με αυτήν του Τσέρνομπιλ το 1986 είναι πλέον η σοβαροτητα της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, καθώς οι Αρχές της χώρας αναβάθμισαν το επίπεδο της πυρηνικής κρίσης από την κατηγορία 5 στην κατηγορία 7.

Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά. Οι διαθέσιμες μετρήσεις για την διαφυγούσα ραδιενέργεια από τον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί δείχνουν επίπεδα που αντιστοιχούν στη διαβάθμιση 7 της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, δήλωσε εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφαλείας διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τα επίπεδα ιωδίου και καισίου που έχουν μετρηθεί στο περιβάλλον.

«Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κατάσταση. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο», διευκρίνισε προσθέτοντας ότι η οριστική απόφαση για την κατάταξη του πυρηνικού δυστυχήματος θα ληφθεί αργότερα από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Μόνο η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ έχει καταταχθεί στο επίπεδο 7 της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, που σημαίνει απελευθέρωση σε σοβαρό βαθμό ραδιενεργών ουσιών με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

«Πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», ανέφερε αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που εξέδωσε την ανακοίνωση μαζί με την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας, που είναι μη κυβερνητικός οργανισμός. Η διαρροή ραδιενεργών ουσιών από το εργοστάσιο του Νταϊτσί αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ποσότητας ραδιενέργειας που είχε διαρρεύσει από το Τσέρνομπιλ, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια.

Η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Νταϊτσί, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986. «Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της TEPCO. Η Διεθνής Κλίμακα Πυρηνικών και Ραδιενεργών Συμβάντων, εκδίδεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ασχολείται με την ταξινόμηση πυρηνικών και ραδιενεργών ατυχημάτων και συμβάντων, με κλίμακα βαθμολόγησης της σοβαρότητάς τους από το 1 έως το 7 κατά αύξοντα αριθμό.

Αμεση ενημέρωση ζητά η Κίνα

Εκκληση για άμεση πληροφόρηση σχετικά με την πυρηνική κρίση απηύθυνε στην Ιαπωνία η κινεζική κυβέρνηση μετά την αναβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο σταθμό της Φουκουσίμα. «Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ιαπωνία θα απαλύνουν τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.

Εκκενώθηκε το Φουκουσίμα

Δεύτερος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών σημειώθηκε στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, μετέδωσε η ιαπωνική κρατική τηλεόραση NHK, ενώ η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εκκένωσε τα κτίρια. Εκατοντάδες εργάτες και μηχανικοί βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του εργοστασίου.

Η εταιρία Tepcο ανακοίνωσε πως οι αντλίες που διοχετεύουν νερό στους αντιδραστήρες 1,2 και 3 λειτουργούν κανονικά, μετά τον μετασεισμό των 6,3 Ρίχτερ. Ωστόσο, διατήρησε την οδηγία να απομακρυνθούν από το εργοστάσιο όλοι οι εργαζόμενοι, ώστε να διεξαχθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές και δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, το επίκεντρο του μετασεισμού εντοπίστηκε ανοικτά των ανατολικών ακτών της Φουκουσίμα σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Μετασεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στην ανατολική Ιαπωνία.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ισχυρή σεισμική δόνηση, που αρχικά το μέγεθός της εκτιμάται ότι ήταν της κατηγορίας των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατά την Ιαπωνική Μετερεωλογική Υπηρεσία και 6,6 βαθμών σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, σημειώθηκε στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Ο νέος σεισμός, είχε εστιακό βάθος στα 33 χιλιόμετρα υποθαλασσίως ενώ το επίκεντρο υπολογίζεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά, της παραθαλάσσιας πόλης Χόσνου, στην επαρχία Τσίμπα, που γειτονεύει με το Τόκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η δόνηση έγινε αισθητή στην ιαπωνική πρωτεύουσα και κτήρια του Τόκιο σείστηκαν κατά τη διάρκειά της. Καμιά προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής από τις αρμόδιες Αρχές.

Εσβησε η φωτιά στον αντιδραστήρα 4

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία, TEPCO. Ενας εργάτης είχε δει φλόγες σε κτήριο κοντά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα 4, καθώς και λευκό καπνό να σηκώνεται στον ουρανό. Οπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, αμέσως έσπευσε μονάδα της Υπηρεσίας Αυτοπροστασίας των συνεργείων που εργάζονται στο μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, για να κατασβήσει την πυρκαγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: