11 Απριλίου, 2011

Πρώτα παραίτηση, μετά κατάπαυση.

 ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

image

Τι ζητούν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη

Θα εξετάσουν την πρόταση της Αφρικανικής Ένωσης για εκτόνωση της κατάστασης στη Λιβύη οι αντικαθεστωτικοί, τονίζουν ωστόσο πως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός αποτελεί να εγκαταλείψει την εξουσία ο Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός τους. «Ο λιβυκός λαός το έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει, αλλά θα εξετάσουμε την πρόταση όταν θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και θα απαντήσουμε», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα Γκεριάνι.

Τις δηλώσεις τις έκανε πριν από την άφιξη της αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη. Ο Γκεριάνι είπε ότι εξεπλάγη από τα σχόλια του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, που άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα ταξιδέψει με τους άλλους αφρικανούς ηγέτες στη Βεγγάζη. «Διερωτόμαστε γιατί δεν έρχεται ο πρόεδρος Ζούμα», είπε ο Γκεριάνι. Ο Ζούμα είχε συναντηθεί με τον Καντάφι στην Τρίπολη.

Από την πλευρά του, ο Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, δήλωσε σήμερα ότι η όποια κατάπαυση του πυρός προϋποθέτει την απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τους δρόμους και την ελευθερία της έκφρασης.

Μάχες στη Λιβύη και επανεμφάνιση Καντάφι

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συρράξεις στη Λιβύη, με τις νατοϊκές δυνάμεις να προκαλούν σημαντικά πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι. Οι Δυτικοί επισημαίνουν πως τα στρατεύματα του Λίβυου ηγέτη χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες τις γυναίκες και τα παιδιά Ενώ ο λιβυκός στρατός επιχειρεί να καταλάβει την πόλη Μιζουράτα από τους αντάρτες, απωθώντας τους προς την πόλη Ατζαμπίγια, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως κατέστρεψε δεκαεπτά τανκ του λιβυκού στρατού τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΝΑΤΟ, τα αεροσκάφη των Δυτικών έπληξαν και δύο τεθωρακισμένα στην πόλη Μπρέγκα, ενώ ο αξιωματικός Τσαρλς Μπουσάρντ ανέφερε ότι έχει καταστραφεί μεγάλο ποσοστό των δυνάμεων του Καντάφι, καθώς και μεγάλες αποθήκες όπλων στην Τρίπολη. "Εκτός από το χτύπημα στις προμήθειές τους, τα αεροσκάφη μας κατέστρεψαν επιτυχώς ένα σημαντικό ποσοστό των δυνάμεων της λιβυκής κυβέρνησης.

Ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις συμμετείχαν στο βομβαρδισμό της Μιζουράτα", ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε μάλιστα πως η αποστολή προστασίας των αμάχων είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τις γυναίκες και τα παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες. "Παρατηρήσαμε φρικτά παραδείγματα των καθεστωτικών δυνάμεων που σκόπιμα τοποθετούν τα οπλικά συστήματα κοντά σε σπίτια ή ακόμα και σε τζαμιά.

Οι στρατιώτες κρύβονται μάλιστα πίσω από γυναίκες και παιδιά. Αυτό το είδος της συμπεριφοράς παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και δεν θα γίνει ανεκτό", συμπλήρωσε ο Τσαρλς Μπουσάρντ. Ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για ανακωχή, μία ισχυρή έκρηξη έκρηξη έπληξε την Ατζαμπίγια, με ορισμένους κατοίκους να ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ, κάτι που το ΝΑΤΟ αρνήθηκε.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Λίβυου ηγέτη μετά από πέντε ημέρες, με τα πλάνα να δείχνουν τον Μουαμάρ Καντάφι κατά την επίσκεψή του σε σχολείο. Στη μετάδοση, ο σχολιαστής ανέφερε πως το σχολείο ήταν στόχος των διεθνών επιδρομών και επρόκειτο να δεχτεί επίθεση, ενώ ο Λίβυος ηγέτης έτυχε θερμής υποδοχής.

Η επικράτηση στην πόλη – λιμάνι Μιζουράτα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 30 άνδρες από τις δυνάμεις του Καντάφι, θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς αν την καταλάβει ο συνταγματάρχης, όπως εκτιμάται, θα κερδίσει πολύ χρόνο. Δραματική στο μεταξύ είναι η κατάσταση των κατοίκων που έχουν παγιδευτεί μέσα στον πόλεμο που μαίνεται στους δρόμους, καθώς τα αποθέματα τροφίμων τελειώνουν, ενώ ακόμη και το νερό είναι λιγοστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: