11 Απριλίου, 2011

Ολα ανοιχτά για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη

image Ολα ανοιχτά για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη που μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου είδε την πολιτική του καριέρα να βρίσκεται στον αέρα. Και ενώ  οι δηλώσεις του σε πρωϊνές τηλεοπτικές  δεν έδιναν το ακριβές στίγμα για την επόμενη μέρα όσοι ξέρουν καλά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι σίγουροι ότι δεν θα ησυχάσει και σύντομα προχωρήσει στις όποιες κινήσεις έχει κατά νου.

Ολα όμως θα εξαρτηθούν από τη συνέχεια της δικαστικής του περιπέτειας. Ο κ. Ψωμιάδης θα προσφύγει στον Αρειο Πάγο και από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα εξαρτηθούν τα επόμενα σχέδια του. Το ανώτατο δικαστήριο  ή θα αποδεχτεί την απόφαση του Εφετείου οπότε η υπόθεση κλείνει δικαστικά, η θα την ξαναγυρίσει στο Εφετείο για να την εξετάσει ξανά.

Οπως δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης σέβεται και την απόφαση του Εφετείου και περιμένει και θα σεβαστεί την απόφαση του Αρειου Πάγου. Μέχρι τότε μάλλον θα περιμένει. Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης για την υπόθεση της μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.

Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε στον Π. Ψωμιάδη ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για την πράξη της παράβασης καθήκοντος. Η ίδια ποινή τού είχε επιβληθεί και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2009. Η υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκε σε δίκη ο Π. Ψωμιάδης, αφορούσε τη μείωση εκ μέρους του χρηματικών προστίμων σε βάρος πρατηριούχου, ο οποίος νόθευε συστηματικά τα καύσιμα που διέθετε προς πώληση με τη μέθοδο του αποχρωματισμού.

Ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο Π. Ψωμιάδης αποφάσισε, στις αρχές του 2005, τη μείωση των προστίμων, που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση στη Νομαρχία, από 89 σε 5 χιλιάδες ευρώ. Απολογούμενος στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, που εκδίκασε την υπόθεση την περασμένη Πέμπτη, ο Π. Ψωμιάδης υποστήριξε πως «έδρασα καθ’ όλα νόμιμα», απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί δόλου, αφού, όπως είπε, δεν είχε καμία προσωπική σχέση με τον επιχειρηματία.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η μείωση των προστίμων κινήθηκε μέσα στα νόμιμα πλαίσια κι ότι έπραξε όπως θεώρησε ότι είναι ανθρωπίνως σωστό, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του πρατηριούχου και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τη δεδομένη χρονική στιγμή.  Όπως είπε ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιος Σώκος, το επόμενο διάστημα - και μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου και τη λάβει στα χέρια του - ο ίδιος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα θέσει τον Π. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια, θα διαβιβάσει την απόφαση στο υπουργείο Εσωτερικών για την επικύρωση της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Π. Ψωμιάδης αναμένεται, μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο Άρειος Πάγος δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά θα εξετάσει ζητήματα ερμηνείας ή εφαρμογής του νόμου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν γίνει δεκτή η αίτησης αναίρεσης, ο Περιφερειάρχης θα ξαναδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: