11 Απριλίου, 2011

Ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής κάνει την Αθήνα χωματερή

image

Μόλις 2,5 χρόνια ζωής απομένουν στον μοναδικό χώρο διάθεσης των αστικών απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, στον οποίο οδηγείται προς ταφή το 80% των σκουπιδιών της Αττικής

Της... Νάπολης προβλέπεται να γίνει στο επόμενο διάστημα, καθώς σε δύο χρόνια ο ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει κορεστεί, αφού παραμένει το μοναδικό κύτταρο διάθεσης των αστικών απορριμμάτων στη Μείζονα Περιφέρεια Αττικής, ενώ δέχεται και απόβλητα από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας, οι οποίοι για δεκαετίες βιώνουν την υποβάθμιση, σε δύο χρόνια δεν θα έχουν πού να πάνε τα σκουπίδια τους.

Για πάνω από 60 χρόνια η Δυτική Αττική είναι ο σκουπιδότοπος της μισής Ελλάδας. Η υπομονή των κατοίκων δυτικά άρχισε να εξαντλείται, όπως διαφαίνεται από την επιστολή διαμαρτυρίας την οποία κοινοποίησε ο δήμαρχος Φυλής, κ. Δημήτρης Μπουραΐμης, στον πρωθυπουργό της κυβέρνησης κ. Γ. Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ν. Ραγκούση και την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη. Στην επιστολή ο δήμαρχος Φυλής, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με τον Νόμο 3164/2003 χωροθετήθηκαν συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Αττική για τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων.

Μετά 7 ολόκληρα χρόνια η μόνη εγκατάσταση που λειτουργεί βρίσκεται στη Φυλή. Το αποτέλεσμα είναι η δραματική και ιδιαιτέρως επικίνδυνη μείωση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής. Σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο χρόνος ζωής στον ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται στα 2,5 χρόνια και η τάση είναι πτωτική. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρόνου και καμία απολύτως τεχνική δυνατότητα ο ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων να εξυπηρετήσει ολόκληρη την Αττική.

Αδιέξοδα

Ακόμα, όμως, κι αν υπήρχε η τεχνική αυτή δυνατότητα, μετά τα όσα έγιναν τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά και όσα γίνονται σήμερα, κανείς δεν θα μπορούσε να πει στους κατοίκους των Ανω Λιοσίων, της Φυλής και του Ζεφυρίου, που υφίστανται -μόνοι αυτοί- τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ότι εκείνος που σέβεται τη νομιμότητα είναι τελικά εκείνος που πράττει το ορθό για το συμφέρον της χώρας και του τόπου του...Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, εσείς έχετε μιλήσει για το φαινόμενο του ''περιθωριακού ρατσισμού''. Αυτό το φαινόμενο ακριβώς ζούμε σήμερα στον νέο Δήμο Φυλής. Και το ζούμε γιατί αποφασίσαμε να αποδεχτούμε τη νομιμότητα και να εμπιστευτούμε την πολιτεία».

Το μείζον πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα και ο κ. Γ. Ραγκούσης. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων Αττικής, ο υπουργός μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Οι παραγόμενες ποσότητες απορριμμάτων στην Αττική ξεπερνούν τους 2 εκατ. τόνους ετησίως και η συντριπτική πλειονότητα αυτών οδηγείται προς υγειονομική ταφή, ενώ ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% υπόκειται στην αναγκαία επεξεργασία πριν από την ταφή και περίπου άλλο τόσο ανακυκλώνεται. Ετσι, λοιπόν, πάνω από το 80% των απορριμμάτων οδηγείται προς ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής...

Για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η άμεση δημοπράτηση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, που θα καλύπτουν σχεδόν το 65% των παραγόμενων απορριμμάτων, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι το 2014 η ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή να μην ξεπερνάει το 1/4 αυτών». Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 13/4/2011 έχει τεθεί το σχέδιο νόμου-πλαίσιο «για τα απόβλητα» του υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο ενσωματώνει την Οδηγία 2008/98/ΕΚ. Η Οδηγία-Πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων στην ΕΕ αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων, καθώς και στην απλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

Η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Γερμανία οδηγούν προς ταφή ποσοστό μόλις 5% των παρα­γόμενων αποβλήτων. Μάλιστα η Γερμανία έχει υπόλειμμα της τάξης κάτω του 3%.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβενία και η Μάλτα οδηγούν προς ταφή περίπου το 90% των παραγόμενων αποβλήτων.

Οσον αφορά στην καύση, η Δανία και το Λουξεμ­βούργο αποτεφρώνουν πάνω από το 55% των παραγόμενων αποβλήτων, η Σουηδία 45%, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο 35%, η Ολλανδία και η Αυστρία 30%.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΙΑΝ

Στροφή στην ανακύκλωση - αξιοποίηση απορριμμάτων

Αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας, την περασμένη εβδομάδα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα την εφαρμογή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής λύσης για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

«Ο ΣΕΒΙΑΝ συμμετέχει και παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο για τη διαχείριση των απορριμμάτων με μια σειρά πρωτοβουλιών που θα συνεχιστεί με ημερίδες και συναντήσεις με θεσμικούς φορείς» εξήγησε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΑΝ κ. Χρήστος Καραγιάννης και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση σχετικής ημερίδας εντός του Απριλίου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ κ. Θανάσης Κατρής αναφέρθηκε στη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της εκτροπής 350.000 τόνων ετησίως από τον ΧΥΤΑ Φυλής, αν υπάρξει δραστικότερη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης, και όπως είπε: «Στηρίζουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τη μελέτη που προβλέπει για Κομποστοποίηση - Ανακύκλωση - Ενεργειακή Αξιοποίηση RDF, αλλά επειδή υπάρχει ημερομηνία λήξης για τον ΧΥΤΑ Φυλής, το 2014, θα πρέπει το έργο, έστω και τμηματικά, να προχωρήσει μέσα από διεθνή διαγωνισμό με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ άφησε αιχμές για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών, κάνοντας λόγο για τεράστια κενά στην επικοινωνιακή πολιτική του συστήματος, όσον αφορά στην ενημέρωση του κοινού, με αποτέλεσμα την προβληματική ανταπόκριση των πολιτών και τα σημερινά χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης.

«Ο ΣΕΒΙΑΝ είναι υπέρ της ανακύκλωσης - αξιοποίησης των απορριμμάτων, διότι είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο όγκος των αποβλήτων και παράλληλα να αναπτυχθεί η πράσινη οικονομία, με νέες θέσεις εργασίας και έσοδα από την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Γι' αυτό είμαστε αντίθετοι με την καύση των οικιακών απορριμμάτων. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ακόμη εργοστασίου ανακύκλωσης στη Φυλή, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα σε λύσεις».

Παράνομοι σκουπιδότοποι

Κινδυνεύουμε με νέα... καμπάνα από την ΕΕ

Από το 1977 αναζητούνται λύσεις για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, όπου παράγονται περίπου 2,5 εκατ. τόνοι σκουπιδιών ετησίως. Αλλά οι δήμοι και οι κοινότητες αρνούνται να δεχτούν τα απορρίμματα της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων τους.

Οι αντιδράσεις των πολιτών που κάθε φορά προσφεύγουν στο ΣτΕ προσβάλλοντας τις μελέτες χωροθέτησης και επιπροσθέτως το γεγονός ότι ορισμένοι τόποι που προτάθηκαν βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων και δασικών εκτάσεων απολύτου προστασίας, παρεμπόδισαν έως τώρα τη δημιουργία νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) στον νομό.

Ενώ η πρόοδος στον τομέα της ανακύκλωσης - αξιοποίησης oυσιαστικά σήμερα βρίσκεται σε μηδενική βάση στην Ελλάδα, εφόσον η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ορθολογική διαχείριση των αστικών και των βιομηχανικών αποβλήτων καθυστέρησε για δεκαετίες, με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Σε λειτουργία

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας 155 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Μέχρι το 2014 η Ελλάδα θα πρέπει να οδηγεί προς ταφή μόλις το 1/4 των παραγόμενων αποβλήτων, ενώ σήμερα οδηγείται πάνω από το 90%.

Το 2005 η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τη λειτουργία 1.125 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα υπάρχουν 155 ενεργοί ΧΑΔΑ, 161 ανενεργοί, 2.343 αποκατεστημένοι και 538 σε διαδικασία αποκατάστασης.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε δεύτερη προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές αρχές, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΕΚ σχετικά με τις παράνομες χωματερές.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί η χώρα μας για δεύτερη φορά για τους ενεργούς ΧΑΔΑ, αναμένεται επιβολή εφάπαξ προστίμου εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ημερήσιο πρόστιμο-μαμούθ της τάξεως των 34.000 ευρώ ημερησίως, για κάθε μη αποκατεστημένο ΧΑΔΑ.

Αναθεώρηση

Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης και επικαιροποίησης, προκειμένου να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες στον τομέα της επεξεργασίας - διαχείρισης στερεών αποβλήτων (βιολογική ξήρανση, θερμική επεξεργασία κ.ά.) και για να εναρμονιστεί η χώρα μας με τις τροπολογίες της κοινοτικής νομοθεσίας για τα στερεά απόβλητα.

Η επικαιροποίηση προβλέπεται να υλοποιηθεί με δύο υποέργα συνολικής αξίας 36.900 ευρώ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ.

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κόλλησε η κομποστοποίηση

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ Θανάσης Κατρής, στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, τοποθετήθηκε για την αδυναμία των τραπεζικών εγγυήσεων για χρηματοδότηση και πρότεινε την εκτροπή δημοσίων πόρων για την υλοποίηση του έργου, ακολουθώντας τις πρακτικές της Κύπρου και των ΗΠΑ.

Παράλληλα γνωστοποίησε την πρόθεση του ΣΕΒΙΑΝ να συνεργαστεί με τον Δήμο Ελευσίνας για τη δημιουργία Πιλοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης, ενώ θα γίνεται ταυτόχρονα ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, καλώντας «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμουν και να συνδιαμορφώσουν την πρωτοβουλία αυτή».

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής έχει «κολλήσει» η αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας κομποστοποίησης στην Ελευσίνα, ο οποίος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στη διαχείριση αποβλήτων.

Σε 10 στρέμματα

«Η μονάδα κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων θα κατασκευαστεί σε έκταση εμβαδού 10 στρεμμάτων, στη βιομηχανική ζώνη, απέναντι από τη Χαλυβουργική, ενώ θα είναι ένα κλειστό κύκλωμα και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον με οσμές», εξηγεί ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Αμπατζόγλου και προσθέτει: «Ο Δήμος Ελευσίνας προγραμματίζει την άμεση απεμπλοκή του από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), στον οποίο καταβάλλει 66 ευρώ ανά τόνο οργανικών αποβλήτων.

Με τη λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης όχι μόνο δεν θα πληρώνουμε για τα οργανικά, αλλά θα έχουμε και έσοδα από το κομπόστ, το οποίο είναι πρώτης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.

Οσον αφορά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας με τα σκουπίδια, ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι ούτε ο Σύνδεσμος διαχειρίστηκε με σοβαρότητα την κατάσταση ούτε η Πολιτεία.

Η Δυτική Αττική εξυπηρετεί για δεκαετίες τις ανάγκες σε πετρέλαιο, τσιμέντο, χημικά, σκουπίδια και δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσει ισόβια να είναι ο σκουπιδότοπος της Μείζονος Περιφέρειας Αττικής. Αρκετά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: