04 Φεβρουαρίου, 2011

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ πρ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟ.

image Σύμφωνα με τους κανόνες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ένας Πατριάρχης εκπίπτει του αξιώματός του α. Όταν υποπέσει σε αίρεση, από εκείνες που αναγνωρίζει η Εκκλησία μας, και β. Όταν η σωματική ή η πνευματική του κατάσταση διαταραχθεί σε βαθμό, που να μην επιτρέπει την άσκηση των καθηκόντων του.

Παραλλήλως, ως προς το καθεστώς των νόμων που περιβάλλουν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο μεν Οθωμανικός του 1873, που αποτελεί εσωτερικό δίκαιο του Ισραήλ, δεν προβλέπει καν έκπτωση Πατριάρχου παρά μόνο στην περίπτωση θανάτου, ο δε Ιορδανικός του 1958 απαιτεί αφενός να συντρέχει ένας από τους ως άνω αναφερόμενους λόγους, αφετέρου δια την ενεργητική νομιμοποίηση εκείνων που αποτολμούν την αποκήρυξη του Πατριάρχου, να προτείνεται από τα 2/3 + 1, όχι μόνο των μελών της Συνόδου, αλλά και των εγγάμων Ιερέων των Κοινοτήτων του Πατριαρχείου, που ψήφισαν στην εκλογή του Πατριάρχου (Ν. 27/1958 αρθρ. 27), πράγμα το οποίο δεν έγινε στην προκείμενη περίπτωση.

Ούτε ο Κανονισμός του Πατριαρχείου προβλέπει κάτι διαφορετικό, θεωρώντας, ως μόνη αιτία παύσης του Πατριάρχου, μόνον τις προβλεπόμενες από το Εκκλησιαστικό Δίκαιο, καθώς και την συστηματική αθέτηση εκ μέρους του Πατριάρχη των διατάξεων του Κανονισμού του Πατριαρχείου, πράγμα που και αυτό δεν υφίσταται (Χειρ. 21/1.7.1904, αρθρ. 24).

Ως προς τις επιχειρηθείσες, έν αγνοία του Πατριάρχου Ειρηναίου, επίμαχες συναλλακτικές συμφωνίες, ο Πατριάρχης κατέθεσε από 31/08/2005 στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο των Ιεροσολύμων την υπ’ αριθμ. 7338/05 αγωγή αναγνωρίσεως της ακυρότητός τους, συμφώνως και με το Πόρισμα της Νομικής Επιτροπής της Παλαιστινιακής Αρχής περί καταφάσεως της αθωότητός του, το οποίο και εγένετο αποδεκτό στο σύνολό του από την Παλαιστινιακή Αρχή δια του Γραμματέως της κ. Σαμίρ Χλέλι, ασχέτως της πολιτικής αποφάσεως επί του θέματος.

Εις την Πανορθόδοξο Συνδιάσκεψη, συμφώνως με το Ανακοινωθέν Αυτής της 24ης Μαΐου 2005, επτά Εκκλησίαι, έναντι τριών επεχουσών, και τεσσάρων με αντίθετον γνώμην, απεδέχθησαν κείμενον αποκηρύξεως του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου Α΄ υπό ομάδος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος και ουχί Αποκήρυξιν υπό της Ιεράς Συνόδου, ως κελεύουν οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες ΑΔ΄ Αποστολικός και ΙΕ΄ της Πρωτοδευτέρας Οικουμενικής Συνόδου – διότι ποτέ δεν συνήλθε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προς αποκήρυξή Του – συνεπαγομένης, ως αναγράφεται εις το ανακοινωθέν, την διαγραφήν του ονόματος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου εκ των Διπτύχων της Εκκλησίας, άνευ δίκης, στηριζόμεναι εις αναποδείκτους άχρι σήμερον κατηγορίας, χωρίς να έχουν συγκροτηθεί ως δικαστικό σώμα, ως επίσης αναφέρεται εις το ανακοινωθέν, άρα χωρίς την δυνατότητα να επιβάλλουν σε καμία περίπτωση ποινή και δη την υστάτη, της εκπτώσεως του Πατριάρχου.

Ως εκ τούτου εκ της Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως δεν επήλθε έκπτωσις του Πατριάρχου κ. Ειρηναίου εκ του Πατριαρχικού Του Αξιώματος. Ακολούθως, όλες οι πράξεις τις οποίες η ομάς των αντιφρονούντων μετήλθε, ήτοι εκλογή «Τοποτηρητού» του Θρόνου, σύσταση δωδεκαμελούς δικαστηρίου και «καθαίρεση» του Πατριάρχου, εκλογές, κ.ά., είναι ανυπόστατες, προερχόμενες από αναρμόδια όργανα εκλύοντα τους Εκκλησιαστικούς Κανόνες και παραβιάζοντα συντεταγμένους νόμους της Πολιτείας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Κυβέρνηση του Ισραήλ στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κράτους, χαρακτηρίζοντας τον κ. Θεόφιλο από «έλλειψη ακαιρεότητος» με την «λήψη του νόμου στα χέρια του» και του οποίου οι πράξεις «δεν παράγουν νομική δέσμευση» (Bagatz 9970/05 – 27.11.2005 Enad Hellman, Πληρεξουσίου Δικηγόρου της Κυβέρνησης επί θεμάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου).

Ουδέποτε προετάθη εις τον Έγκλειστον Πατριάρχην Ιεροσολύμων η χορήγησις τροφής υπό του Πατριαρχείου. Παραμένει Έγκλειστος, διότι οι αυλόπορτες είναι έξωθεν κλειδωμένες με εντολή του κ. Θεοφίλου, οι ενέργειες του οποίου οδηγούν εις την φυσικήν εξόντωσιν του Εγκλείστου Πατριάρχου.

Ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος με το Διάγγελμα της β΄/15.09.2010 καταγγέλλει τον κ. Θεόφιλο εις την ανά την Οικουμένη Ορθοδοξία και εις την Διεθνή Κοινότητα, καλώντας όλες τις Εκκλησίες να παύσουν να τον αναγνωρίζουν ως Πατριάρχη, λόγω του ότι είναι Μοιχεπιβάτης του Θρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: