22 Φεβρουαρίου, 2011

ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΤΑΞΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

clip_image002

Μια πολυεθνική νομική εταιρεία με «γνωστό» παρελθόν για τον ελληνισμό κάλεσε η κυβέρνηση να συντάξει για λογαριασμό μας το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση με την τρόικα. Η Slaughter and May του Λονδίνου, που ανέλαβε την εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου στις διαπραγματεύσεις μόλις μία ημέρα (!) πριν την υπογραφή της επαχθούς συμφωνίας, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια νομική εταιρεία που επεξεργάστηκε το νομικό σκέλος του περίφημου Σχεδίου Ανάν!

Το ότι η συγκεκριμένη νομική εταιρεία ανέλαβε τη σύνταξη του κειμένου της δανειακής σύμβασης στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο που αποκαλύπτουν σήμερα τα «Επίκαιρα»: Την εντολή που δόθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προς την υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών για έκδοση εντάλματος πληρωμής 53.328,35 αγγλικών λιρών, ήτοι 64.633, 37 ευρώ, στο όνομα της Slaughter and May.

Στο έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Φωκίωνα Γεωργακόπουλου, αναφέρεται ότι το παραπάνω ποσό είναι η αμοιβή του δικηγορικού γραφείου για τις «διαλαμβανόμενες στο υπ' αριθμ. 176585 τιμολόγιο-λογαριασμό νομικές υπηρεσίες, που παρέσχε, κατόπιν της υπ' αριθμ. 125/3.5.2010 εντολής του προέδρου του ΝΣΚ, το εν λόγω δικηγορικό γραφείο στο Ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών), κατά το χρονικό διάστημα από τις 2/5/2010 έως και τον Ιούνιο του 2010, κατά την κατάρτιση μνημονίου συνεργασίας, συμφωνίας stand by και των συμβάσεων παροχής δανείων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου, χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διά της Επιτροπής EE), Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Οι Slaughter and May είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Μεγάλης Βρετανίας. Ιδρύθηκε το 1889 και αναφέρει με υπηρηφάνεια στην ιστοσελίδα του, μεταξύ των άλλων μεγάλων υποθέσεων που έχει αναλάβει, και τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας μεταξύ των κρατών-μελών της EE, ύψους 80 δις ευρώ. Στους πελάτες τους συγκαταλέγονται μερικοί από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του αγγλοαμερικανικού κεφαλαίου, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι, πολυεθνικές τράπεζες (ανάμεσά τους και η Deutsche Bank), πολλοί από τους οποίους, ως γνωστόν, είχαν τεράστια συμφέροντα να εξυπηρετήσουν με την ελληνική υπόθεση του Μνημονίου. Το εύρος των υποθέσεων που αναλαμβάνει το γραφείο αυτό είναι τεράστιο, αν και μεγαλύτερη εμπειρία και εξειδίκευση διαθέτει στα θέματα των δανείων και των πτωχεύσεων. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για την περίπτωση μας!

Γιατί αποκλείστηκε το

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;

Το ζήτημα το οποίο, όμως, ανακύπτει είναι γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν απευθύνθηκε για τη νομική του υποστήριξη στο εποπτευόμενο από αυτό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Υπήρχε κάποιος λόγος για τον οποίο οι έγκριτοι νομικοί σύμβουλοι του Ελληνικού Δημοσίου δεν έπρεπε να λάβουν γνώση των διαπραγματεύσεων που κατέληξαν στη σύναψη του Μνημονίου; Ή μήπως κάποιος δεν εμπιστευόταν τη νομική τους δεινότητα και ικανότητα; Κι όταν αυτή η δυσπιστία εκδηλώνεται από τον προϊστάμενο τους που είναι ο υπουργός Οικονομικών, το ζήτημα προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πρέπει, όμως, να διευκρινιστεί και η άλλη όψη του θέματος: Μήπως, δηλαδή, ζητήθηκε η συνδρομή του ΝΣΚ και αυτό αρνήθηκε να συμπράξει σε μια τέτοια προσβολή του δημοσίου συμφέροντος;

Νομική προετοιμασία

Μνημονίου...διάρκειας 24 ωρών

Με μια προσεκτικότερη ανάγνωση της εντολής του ΝΣΚ και των ημερομηνιών που αναγράφονται, διαπιστώνει κανείς ότι η νομική υποστήριξη των Slaughter and May αρχίζει από τις 2/5/2010. Όμως, στο Μνημόνιο αναγράφεται ως επίσημη ημερομηνία σύναψης η 3η Μαΐου 2010.Επομένως η ανάληψη της υπόθεσης του Μνημονίου για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς από την αγγλική εταιρεία έγινε μόλις μία ημέρα πριν την υπογραφή του! Καταλαβαίνει κανείς το... εύρος των διαπραγματεύσεων που έγιναν μέσα σε 24 ώρες...Μήπως αυτό αποδεικνύει ότι οι όροι του Μνημονίου ήταν προδιαμορφωμένοι και δεν υπήρξε, τελικά, καμία διαπραγμάτευση;

Η μάλλον χαμηλή για τα δεδομένα αυτού του γραφείου αμοιβή, σε συνδυασμό με τις ημερομηνίες που αναλύσαμε, συνηγορεί υπέρ της άποψης αυτής: Ότι, τελικά, το Μνημόνιο μάλλον προετοιμαζόταν στην πραγματικότητα στα κρυφά πολύ νωρίτερα, από Βρετανούς νομικούς, όταν ακόμη τα αρμόδια θεσμικά όργανα της χώρας μας απέκλειαν την προσφυγή σε αυτό...

Ποια είναι η εταιρεία

Slaughter and May

Στην ερώτηση τι κοινό μπορεί να έχει το Σχέδιο Ανάν με το Μνημόνιο της τρόικας, η απάντηση είναι η νομική εταιρεία Slaughter and May που βρίσκεται πίσω από την τελική σύνταξη και των δύο αυτών κειμένων. Η βασική της δουλειά ήταν να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργοδοτών της εξετάζοντας μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια αν υπάρχουν νομικές παρατυπίες ή παραθυράκια που θα μπορούσαν να τους δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον. Με λίγα λόγια, είναι αυτοί οι οποίοι εξασφαλίζουν το «δέσιμο» μιας συμφωνίας.

Πρόκειται για μία από τις πέντε μεγαλύτερες νομικές εταιρείες της Βρετανίας αυτές που αποτελούν το «Μαγικό Κύκλο» (Magic Circle) δηλαδή το ισχυρότερο νομικό λόμπι της χώρας με τους πιο ακριβοπληρωμένους δικηγόρους. Ιδρύθηκε το 1889 και σήμερα απασχολεί 1.160 άτομα από τα οποία οι 730 είναι δικηγόροι. Στους πελάτες της συγκαταλέγονται κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμοί, επιχειρηματίες, τράπεζες, διεθνή χρηματοπιστωτικοί οίκοι, ακόμη και μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες. Στη Βρετανία έγινε ευρέως γνωστή μετά τη συμμετοχή της στις αποκρατικοποιήσεις τις δεκαετίες του '80 και του '90 μιας σειράς κρατικών εταιρειών όπως η British Airways, η British Gas κ.ά. To 2010 βραβεύτηκε ως η καλύτερη δικηγορική εταιρεία της χρονιάς.

Διαθέτει γραφεία στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στο Χονγκ Κονγκ και στο Πεκίνο. Συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία παγκοσμίως, καθώς επίσης και με τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου. Ο κύκλος εργασιών της πέρσι ξεπέρασε τα 522 εκατ. ευρώ αποδίδοντας σε κάθε μέτοχο μέρισμα που ξεπερνούσε τα 2,18 εκατ. ευρώ.

__________________________

Σύμφωνα με έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η αμοιβή του Δικηγορικού αυτού Γραφείου ανέρχεται σε 53.328,35 λίρες Αγγλίας, δηλαδή 64.633,37 Euro

Δεν υπάρχουν σχόλια: