23 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος ιερομάρτυρας Πολύκαρπος. Γεννήθηκε στην Έφεσον το 68 μ.Χ. Οι γονείς του (Παγκράτιος και Θεοδώρα) συνελήφθησαν διότι ήσαν Χριστια­νοί από τον άρχοντα της Εφέσου Μαρκίωνα, ο οποίος τους εβασάνισε και τους εφυλάκισεν. Η Θεοδώρα, η οποία ήτο έγκυος, γέννησε τον άγιον Πολύκαρπον εις την φυλακήν. Κατά συμβουλήν αγγέλου έδωκαν το παιδίον εις μίαν γυναί­κα πιστήν να το αναθρέψη.

Ο Μαρκιανός οργισθείς επειδή δεν εύρεν το βρέ­φος, τους απεκεφάλισε. Η ευσεβέστατη εκείνη γυναίκα εβάπτισε το παιδί και το εμεγάλωσε έμαθε γράμματα και όλη την Αγία γραφή. Ωνομάσθηκε Πολύ­καρπος διότι έδιδε τους καρπούς, που είχε η γυναίκα εκείνη, στους πτωχούς. Όταν έγινε 20 χρονών πήγε εις τον Ιωάννην τον Θεολόγον. Όταν ο Ιωάννης εξωρίσθηκε στην Πάτμο, έδωκε τον Πολύκαρπο στον αρχιερέα Σμύρνης, ο ο­ποίος τον εχειροτόνησε ιερέα και μετά τον θάνατο του επισκόπου έγινε επί­σκοπος Σμύρνης. Κατά τους διωγμούς εμαρτύρησε δια ξίφους.

2) Η αγία Γοργονία. Ήταν αδελφή του Γρηγορίου του Θεολόγου και είχε μητέρα την Νόνναν και πατέρα τον επίσκοπον της Ναζιανζού. Ήταν προικι­σμένη με όλες τις χριστιανικές αρετές. Απέθανε ψάλλουσα στίχους από τους ψαλμούς του Δαυίδ.

3) Οι άγιοι Ιωάννης, Μωυσής, Αντίοχος και Αντωνίνος.

4) Οι άγιοι Ζεβινάς, Πολυχρόνιος, Δαμιανός, Κλήμης και Δαμιανός του Άθω.

Έζησαν την ζωή των σαν ασκηταί τρώγοντας μόνον ψωμί και αλάτι και εξεδή-μησαν εις Κύριον ειρηνικά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1913 1) οι ελληνικές δυνάμεις Ηπείρου κατα­λαμβάνουν το Λεσκοβίκι, το οποίον όμως δια της συναφθείσης ειρήνης παρα­χωρείται στην Αλβανία. 2) Συνεχίζεται η μάχη μεταξύ Βουλγάρων και Ελλή­νων παρά την Νιγρήταν.

Το 1919 το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα εις Ρωσία μάχεται στη Χερσώνα Ρωσίας.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας μεταξύ των αντιμαχομένων Ελλήνων και Τούρκων σημειώνεται δράση περιπόλων.

Το 1921 σε ολόκληρο το μέτωπον στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία οχυρώνει τις θέσις της.

Το 1941 στο μέτωπο της Αλβανίας μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιτα­λών συνεχίζεται η δράσις του πυροβολικού και περιπόλων. Η ιταλική αεροπο­ρία εβομβάρδισε περιοχές της Μακεδονίας.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image0014333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: