07 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Παρθένιος επίσκ. Λαμψάκου. Ο άγιος Παρθένιος καταγόταν α­πό την Μελιτούπολιν Ελλησπόντου, που ήταν διάκονος ο πατέρας του Χριστό-δουλος. Μικρός δεν έμαθε πολλά γράμματα, αλλά ήταν ακροατής των Αγ. Γρα­φών. Ήταν συμπαθής προς τους αναξιοπαθούντος και φιλάνθρωπος. Εχειρο-τονήθηκε πρεσβύτερος και δια της θείας Χάριτος έκαμνε πολλά θαύματα και έγινε περιβόητος. Ένεκα τούτου εχειροτονήθη Επίσκοπος Λαμψάκου και κα-τώρθωσε να κάμη χριστιανούς δια του παραδείγματος του, όλους τους κατοί­κους Λαμψάκου οι οποίοι ήσαν ειδωλολάτρες. Εις το έργον είχε την βοήθειαν του Βασιλέως Κωνσταντίνου.

2) Ο Άγιος Λουκάς. Γεννήθηκε το 896 στο χωρίον Καστόριον Φωκίδος από γονείς καταγόμενους από την νήσον Αίγιναν (τον Στέφανον και την Ευφροσύ-νην). Από μικρό παιδίο ενήστευε και την επί πλέον τροφή του έδινε στους πτω­χούς, τα ενδύματα του εχάριζε στους γυμνούς και είχε σαν επάγγελμα το του ποιμένος. Έκαμε αμέτρητα θαύματα. Στο μέρος, όπου ετελείωσε ανεγέρθηκε η περιώνυμος Μονή του οσίου Λουκά, εις τους πρόποδας του Ελικώνος. Απεδή-μησεν εις Κύριον εις ηλικίαν 57 ετών.

3) Οι Άγιοι Χίλιοι Τρεις Μάρτυρες. Εφονεύθησαν επί Διοκλιτιανού δια ξί­φους, διότι επίστευαν εις τον Χριστόν.

4) Ο Νεομάρτυς Γεώργιος καταγόταν από την Κρήτη, έλαβε μέρος στην Ε-πανάστασιν του 1866, συνελήφθη δε από τους Τούρκους και ομολόγησε με παρρησίαν τον Χριστόν. Δια τούτο απεκεφαλίσθη.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι επετέθησαν εναντίον της Δη­μητσάνας και κατέστρεψαν τους μπαρουτομύλους.

Το 1897 εισέρχονται από την Ελλάδα ανταρτικοί δυνάμεις εις Ήπειρο και Θεσσαλία.

Το 1913 ο ελληνικός στρατός μάχεται εναντίον των Τούρκων παρά το Μέ-τσοβον Ηπείρου και σφυροκοπεί το Μπιζάνι με το πυροβολικόν.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός εις Μ. Ασίας δέχεται επιδρομάς άτακτων Τούρκων.

Το 1921 σ' ολόκληρο το μέτωπο γίνεται δράσις περιπόλων. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εκδιώκει αιφνιδιασμόν τούρκικων προφυλακών.

Το 1941 στο μέτωπο της Αλβανίας οι Ιταλοί επιτίθενται σφοδρά εναντίον των ελληνικών δυνάμεων της Β' Μεραρχίας άνευ αποτελέσματος. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Πρέβεζαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: