05 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγ. Αγαθή. Η Αγία Αγαθή καταγόταν από την Κατάνην της Σικελίας. Ήτο ωραιότατη στο σώμα με ευγενικήν ψυχήν και προικισμένη με πολλά χαρί­σματα. Εκείνην την εποχήν εβασίλευεν ο ασεβής Δέκιος. Ο Δέκιος εκίνησε τον διωγμόν εναντίον των Χριστιανών και διέταξε και τον απάνθρωπον Κυντιανόν τον ηγεμόνα της Σικελίας να αφανίση τους Χριστιανούς. Η Αγαθή, η ωραιότατη παρθένος και ευσεβής Χριστιανή, ήταν τότε 15 ετών. Ο Κυντιανός εκάλεσε την Αγαθήν, την οποίαν μόλις είδε εθαμβώθη από την ομορφιάν της και την εζήτη-σεν εις γάμον. Αλλά επειδή εκείνη δεν εδέχθη, της είπε να θυσιάση εις τους Θεούς. Η Αγαθή αρνήθηκε και υπεβλήθη σε πολλά βασανιστήρια, της εξέσχισαν το στήθος με μαχαίρια και την εψυλάκισαν. Εις την φυλακήν τη νύκτα προσήλ-θεν ο Αγιος Απόστολος μ' έναν Αγγελον και την εθεράπευσε. Αλλά την επομέ-νην την ωδήγησαν στο παλάτιον και υπέστη άλλα μαρτύρια. Την ώραν όμως αυ­τήν κατά την οποίαν εβασανίζετο έγινε φοβερός σεισμός και εκρημνήσθη και το παλάτιον του Κυντιανού, ο οποίος απελπίσθη και την έβαλε φυλακή. Εκεί απε­δήμησε εις Κύριον.

2) Ο άγ. Πολύευκτος. Γεννήθηκε στην Κων/πολιν, έμαθε γράμματα και έγινε μοναχός και το 912-959 έγινε Πατριάρχης της Κωνσταντινουπόλεως. Όταν ήταν Πατριάρχης (957) ήρθε στην Κων/λιν και εβαπτίσθη η βασίλισσα της Ρωσίας Όλγα. Απέθανε το 970.

3) Ο άγ. νεομ. Αντώνιος. Καταγόταν από την Αθήνα και αρνήθηκε να αλλα-ξοπιστήση δια να σωθή· απεκεφαλίσθη στην Κωνσταντινούπολιν το έτος 1774 από τους Τούρκους.

4) Ο άγιος Θεοδόσιος Πατριάρχης.

Εθνικά γεγονότα: Το 1822 έξω του φρουρίου του Ρεθύμνου οι Έλληνες επανα­στάτες επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και τους έτρεψαν σε φυγή.

Το 1823 οι Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων εις τας επαρχίας Σελίνου και Κισσάμου και τους νικούν.

Το 1827 οι Τούρκοι κατόπιν των συνεχών αποτυχιών των εκ των επιθέσεων των εναντίον του Γ. Καραϊσκάκη, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Κατά την αποχώρησίν τους υφίστανται επίθεση από τους Έλληνες και τρέπονται σε φυγή. Εγκατέλειψαν πολεμικό υλικό και πολλούς νεκρούς.

Το 1830 υπεγράφη το πρωτόκολλον του Λονδίνου που επροστάτευε την Θρη­σκευτική ελευθερία των Ελλήνων.

Το 1913 συνεχίζεται ο αγώνας στο Μπιζάνι.

Το 1920 σ' ολόκληρον το μέτωπον επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 στη Μ. Ασία μεταξύ των εμπολέμων Τούρκων και Ελλήνων γίνεται δράσις περιπόλων.

Το 1922 σ' ολόκληρον το μέτωπον επικρατεί ηρεμία.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθεται κατά των ελ­ληνικών, ιδίως στην περιοχήν του Α' Σώματος στρατού. Η επίθεσις ουδέν εδαφι-κόν κέρδος τους επέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: