04 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης. Καταγόταν από την Αίγυπτο από γο­νείς ευγενείς και θεοφιλείς και ήταν συγγενής του Θεοφίλου και Κυρίλλου αρ­χιεπισκόπων. Έζησε δε, το 412. Ήταν πολύ μορφωμένος στην φιλολογία και έγραψε πολλά συγγράμματα. Κατόπιν άφησε τον κόσμον και πήγε στο Πηλού-σιον όρος και έγινε Μοναχός και αφοσιώθη εις τον Θεόν. Σε όλη του τη ζωή παρεκίνει με τα λόγια του όλους τους Χριστιανούς να είναι ενάρετοι και εξη­γούσε και ηρμήνευε τις Αγίες γραφές. Έστειλε πολλές επιστολές, οι οποίες αριθμούνται εις 10.000 και εξεδήμησεν εις Κύριον σε βαθύ γήρας.

2) Ο άγιος Ιάσιμος.

3) Ο άγιος Νικόλαος ο Στουδίτης. Καταγόταν από την Κρήτη, καταδιώχτη­κε από τους Εικονομάχους και ετελείωσεν ειρηνικά.

4) Ο άγιος Αβράμιος. Ήτο Επίσκοπος μιας πόλεως της Περσίας και επειδή ωμολόγησε την πίστιν του εις τον Χριστόν απεκεφαλίσθη.

5) Ο άγιος νεομάρτυρας Ιωσήφ. Καταγόταν από το Χαλέπιο της Συρίας και εφονεύθη με ξίφος το έτος 1686.

6) Ο άγιος Ιωάννης, ο οποίος ήταν ένας από τους 318 Πατέρες της Α' Οι­κουμενικής Συνόδου και απεδήμησεν ειρηνικά εις Κύριον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 οι Έλληνες υπό τον Δημοτσέλιον έξω της Ναυπάκτου, τρέπουν κατόπιν μάχης τους Τούρκους σε φυγή.

Το 1843 απεβίωσε ο ήρως της ελληνικής Επαναστάσεως, ο θρυλικός γέρος του Μοριά Θεοδ. Κολοκοτρώνης.

Το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις παρά το Μέτσοβον Ηπείρου ανασυνταχθεί-σαι επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και αποκαθιστούν την γραμμήν Καψί-Χρυσοβίτσα.

Το 1920 στην Μ. Ασίαν οι Τούρκοι προβαίνουν σε τοπικά εγχειρήματα κα­τά του ελληνικού στρατού.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός αναδιοργανώνεται για νέες μάχες.

Το 1922 σε ολόκληρον το μέτωπο των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων επικρατεί ηρεμία.

Το 1941 στο Αλβανικόν μέτωπο οι Ιταλοί επιτίθενται σφοδρά εναντίον των Ελλήνων στην περιοχή Μερετζάνης αλλ' ουδέν επιτυγχάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: