03 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Αγιος Συμεών ο Θεοδόχος. Ο Συμεών ο δίκαιος και Αγιος Θεοδόχος έζησε πολλά χρόνια στον κόσμον τούτον, επειδή το Αγιον Πνεύμα απεκάλυ-ψεν σε αυτόν, ότι δεν θ' αποθάνη αν δεν ιδή με τα μάτια του τον Δεσπότην Χριστόν. Και πράγματι εδέχθη στις αγκάλες του τον Χριστόν, νήπιον 40 ημε­ρών, και τέλος απέθανε ευχαριστημένος, διότι αξιώθηκε να ιδή τον Σωτήρα του κόσμου, σε βαθύ γήρας.

2) Η αγ. Άννα η προφήτις, ήταν θυγατέρα Φανουήλ, καταγόταν δε από την φυλήν Ασήρ, που ήταν ένας από τους δώδεκα Πατριάρχες (παιδιά του Ιακώβ). Ήτο νυμφευμένη και έζησε με τον άνδρα της 7 χρόνια και μετά τον θάνατον του ανδρός της όλην της την ζωήν την αφιέρωσεν εις προσευχάς και νηστείας εντός του Ναού και τέλος ηξιώθη να ιδή τον Χριστόν, όταν προσεφέρθη υπό της Παναγίας και τον δίκαιον Ιωσήφ. Είπε σε όσους ευρέθησαν στον Ναό τα εξής: «τούτο το βρέφος είναι εκείνος ο Κύριος, όστις εστερέωσε τον Ουρανόν και την γην τούτο το βρέφος είναι ο Χριστός, περί του οποίου όλοι οι Προφή-ται προκήρυξαν».

3) Οι άγιοι μάρτυρες Αδριανός και Εύβουλος. Αφού ενίκησαν τους λέοντας στους οποίους ρίχθηκαν, απεκεφαλίσθησαν.

4) Ο άγιος Βλάσιος. Καταγόταν από την Καισάρειαν και μετά από διωγ­μούς, βασάνους και θαύματα απεδήμησεν ειρηνικά εις Κύριον.

5) Ο προφήτης Αζαρίας και ο άγιος Κλαύδιος, οι οποίοι εξεδήμησαν εις Κύριον ειρηνικά.

6) Οι άγιοι Παύλος και Σίμων μάρτυρες. Απεκεφαλίσθησαν δια ξίφους.

7) Οι άγιοι νεομάρτυρες Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και Νικό­λαος. Καταγόταν από το Σπέτσες και απεκεφαλίσθησαν από τους Τούρκους στην Χίον το 1822.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1827 πλησίον του Διστόμου συνάπτεται σφο­δρή μάχη Ελλήνων υπό τον Γεωρ. Καραϊσκάκην και Τούρκων. Οι Τούρκοι σε σφοδρές εφόδους των δεν κατορθώνουν να εκτοπίσουν τον Καραϊσκάκη από το ύψωμα που κατείχε.

Το 1913 οι τουρκικές δυνάμεις παρά την Βροντούσαν και Χρυσοβίτσαν επι­τίθενται εναντίον των ελληνικών και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν προς το Μέτσοβον. Ο αγώνας δια την κατάληψη του Μπιζανίου συνεχίζεται.

Το 1920 στο μέτωπο Μ. Ασίας γίνονται τοπικαί επιδρομαί των Τούρκων.

Το 1921 Σε ολόκληρον το μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 εις Μ. Ασίαν η ελληνική στρατιά οχυρώνει τας θέσεις της.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών συνάπτεται σφοδρή δράσι πυροβολικού και περιπόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: