02 Φεβρουαρίου, 2011

Δηλώσεις του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 για τα θλιβερά γεγονότα της Αιγύπτου.

image

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Για μένα είναι μια φωνή κουράγιου αυτές τις δύσκολες στιγμές. Τώρα που κάνω περιοδείες να δω τις Εκκλησίες μας, τα μέρη που ζουν οι Ορθόδοξοι Έλληνες Αραβόφωνοι, με σεβάστηκαν, γιατί πέρασα μέσα από φυλάκια πολύ δύσκολα.

Με άφησαν απ’ όλα τα μπλόκα. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στο κέντρο του Καΐρου, που είναι ο Άγιος Νικόλαός μας, το πατροπαράδοτο μέρος της ελληνικής εκκλησίας μας εδώ, η δεύτερη έδρα μου, αλλά είναι το παλαιό κέντρο του Καΐρου, και λίγα μέτρα απ’ εδώ αρχίζει το Αλ ζχάρα. Ακούγονται φωνές και πυροβολισμοί και τώρα θα δω με τι τρόπο θα πάω στα άλλα μέρη γιατί είναι πολύ δύσκολες στιγμές. Και σήμερα θα δείξει , η σημερινή ημέρα τι θα γίνει για την Αίγυπτο.

Ερωτ.: Ανησυχείτε για το Πατριαρχείο;

Πατρ.Αλεξανδρείας: Όχι γιατί μας σέβονται πάρα πολύ. Εξάλλου έχουμε μείνει 2000 χρόνια. Και μόνο που ακούγανε το πρωί οι στρατιώτες στα φυλάκια, Yunnan, Έλληνας Πατριάρχης, με πολύ σεβασμό και μπορώ να πω και με υπόκλιση άνοιγαν να περάσω και να με προφυλάξουνε.

Ερωτ.: Σας στεναχωρεί Μακαριώτατε που οι Έλληνες εγκαταλείπουν την χώρα;

Πατρ.Αλεξανδρείας: Στεναχωριέμαι, κλαίω και πληγώνεται η καρδιά μου γιατί όταν πάω στις λειτουργίες θα συναντήσω 20 άτομα – 50 άτομα. Έλεγα, δόξα τω θεό μείνανε και αυτοί… Αλλά αυτή είναι η μοίρα, τα γεγονότα… Όμως το Πατριαρχείο μας όσο θα υπάρχει ο πλανήτης της γης θα υπάρχει σε αυτό τον χώρο. Η Αίγυπτος είναι η πόρτα της Αφρικής και σαν ελληνικό Πατριαρχείο, έστω και μόνος θα υπάρχουμε σε αυτό τον χώρο.

Ερωτ.: Φοβάστε για τους Έλληνες που παραμένουν εκεί;

Πατρ.Αλεξανδρείας: Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα γιατί η σημερινή και η αυριανή μέρα τι θα φέρει. Περιμένουμε με αγωνία τα γεγονότα από τώρα μέχρι το βράδυ και τα ξημερώματα. Απλώς οι ίδιοι άνθρωποι, όπως μπορεί ο καθένας, προφυλάσσει το σπίτι του, τις πόρτες και ελπίζουμε στο έλεος του Θεού, πως δεν θα μας αφήσει. Το ότι η φωνή του λαού είναι οργή Θεού φαίνεται πάρα πολύ.

Οι άνθρωποι πια είναι τόσο ταλαιπωρημένοι, πεινάνε. Τα πράγματα έχουν πάει τρεις φορές παραπάνω… Είναι και 90 εκατομμύρια και όσο να’ναι θέλουνε κάτι το καλύτερο. Γι’ αυτό και αυτή η μάζα ξεχύνεται στους δρόμους. Όμως θα φανεί από απόψε μέχρι τα ξημερώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: