11 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο Άγιος ιερομ. Βλάσιος. Έζησε κατά τους χρόνους του Λικινίου και ή­ταν επίσκοπος της Σεβάστειας της Αρμενίας. Ήταν ο μέγας Ιώβ στην υπομο-νήν, άκαμπτος, άμεμπτος και θεοσεβής. Έγινε μοναχός στο Αργαιον εις εν σπήλαιον, όπου τον αγαπούσαν όχι μόνον οι άνθρωποι αλλά και τα θηρία. Έ­κανε θαύματα, εθεράπευε ασθενείς και το όνομα του έγινε γνωστόν παντού. Δια τούτο έγινε επίσκοπος. Όταν έγιναν οι διωγμοί, διετάχθη από τον άρχο­ντα να θυσιάση στα είδωλα και αρνήθηκε υπεβλήθη σε πολλά μαρτύρια και ετελείωσε στην Σεβάστειαν.

2) Η αγία Θεοδώρα βασίλισσα, απεδήμησε εις Κύριον.

3) Οι άγιοι δύο Παίδες, οι συναθλήσαντες με'τον άγιον Βλάσιον και αι ά­γιες επτά γυναίκες που ακολούθησαν αυτόν εφονεύθησαν δια ξίφους.

4) Ο νεομάρτυρας Γεώργιος ο Σέρβος. Καταγόταν από την Σερβίαν από γονείς ευσεβείς. Ήτο ενάρετος με θερμή πίστι και αρνήθηκε να γίνη Μωαμε­θανός παρά τας απειλάς και κολακείας των Αγαρινών. Δι' αυτά εκάη ζωντανός το έτος 1515 στη Σόφια.

5) Η εύρεσις του λειψάνου του Προφήτου Ζαχαρίου, πατέρας του Προδρό­μου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1827 εις τους τρεις Πύργους της Αττικής οι Τούρκοι επετέθησαν εναντίον των Ελλήνων.

Το 1913 στο μέτωπο της Ηπείρου το ελληνικό πυροβολικό σφυροκοπεί τας θέσεις των Τούρκων στο Μπιζάνι.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράσι περιπόλων και πυροβολι­κού.

Το 1922 στη Μ. Ασία η ελληνική στρατιά οχυρώνει τις θέσεις της για ά­μυνα.

Το 1941 στο μέτωπο της Αλβανίας σημειούται δράσις πυροβολικού και πε­ριπόλων μεταξύ των εμπολέμων. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Λάρι­σα, Πρέβεζα και Ηράκλειο Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: