19 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb14_thumb1_thumb1_thumb1_t

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Μακάριοι. Οι συνώνυμοι Μακάριοι κατάγονταν ο ένας από την Θηβαΐδα της Αιγύπτου ο άλλος από την Αλεξάνδρειαν. Ο Θηβαΐδος Μακάριος όταν εμεγάλωσε έγινε ασκητής και κατόπιν παρακλήσεως από τον επισκόπον,εχειροτονήθη ιερέας. Σαν ασκητής θαυματουργούσε. Έγραψε 50 ομιλίες και πολύ εβοήθησε στην εδραίωσιν της χριστιανικής πίστεως. Ο Μακάριος Αλεξανδρείας εχειροτονήθη σαν ιερεύς των κελλίων. Είχε τό-σην πίστι και εγκράτεια ώστε θαυματουργούσε.

2) Η αγία Ευφρασία. Η αγία καταγόταν από τη Νικομήδεια από γονείς ο­νομαστούς. Αύτη εκλήθη να αρνηθή τον Κύριον. Επειδή δεν τον αρνήθηκε ότι ήταν χριστιανή, απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος Αρσένιος ο επίσκοπος Κερκύρας. Οι γονείς του επειδή καταρ­χήν δεν είχαν τέκνο παρεκάλεσαν τον Θεόν και έτσι γεννήθηκε ο Αρσένιος. 'Οταν εμεγάλωσε έγινε ιερέας και ακολούθως επίσκοπος Κερκύρας. Σαν επί­σκοπος έγιναν ο μέγας αγαθοεργός άγγελος. Εξεδήμησε εις Κύριον και το ά-γιον λείψανόν του ευρίσκεται στην Κέρκυραν.

4) Ο άγιος Μελέτιος ο Γαλλησιώτης. Καταγόταν από το χωρίον Θεόδοτον του Ευξείνου Πόντου και είχε γονείς ευσεβείς. Όταν εμεγάλωσε έλαβε το όνο­μα Μελέτιος σαν μοναχός και εμόνασε στο όρος Σινά. Ακολούθως αγωνίστηκε για την εδραίωση της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως και δια της θερμής πί­στεως του θαυματουργούσε. Απεδήμησε εις Κύριον ειρηνικά.

5) Ο άγιος Μάρκος ο επίσκοπος Εφέσου. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπο-λιν, έγινε μοναχός και έλαβε το όνομα Μάρκος. Έγινε επίσκοπος Εφέσου με συνοδική ψήφο και έλαβε μέρος στις συνόδους της Φλωρεντίας και υπεράσπι­σε την Ορθόδ. Εκκλησία.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1827 οι Έλληνες υπό τον Καραϊσκακην στο Δίστομον Στερεάς νικούν κατόπιν μάχης τους Τούρκους.

Το 1913 στο μέτωπο της Ηπείρου μεταξύ των εμπολέμων συνεχίζεται ο α­γώνας πυροβολικού.

Το 1920 στο μέτωπο Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 στη Μ. Ασία γίνεται δράσις πυροβολικού και περιπόλων μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική Στρατιά στη Μ. Ασία οχυρώνει τις θέσεις της.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ελληνικών χωρίς εδαφικό κέρδος. Το ελληνικό υποβρύχιο Πρωτεύς βυθίζει το έμφορτον με στρατιώτες και υλικό οπλιταγωγό Σαρδηνία, αλλά κτυπήθηκε καίρια από αντιτορπιλικό και βυθίζεται και αυτό αύτανδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: