31 Οκτωβρίου, 2010

Η Εκκλησία είναι σύμφωνη με οποιαδήποτε κίνηση προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ 5Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε στις 30/10/2010, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τους πέντε αστυνομικούς που δεν δέχθηκαν να παραλάβουν τη νέου τύπου υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου και, όπως τόνισε απευθυνόμενος στους πέντε αστυνομικούς, οποιαδήποτε κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου βρίσκει σύμφωνη την Εκκλησία.

Υπογράμμισε δε πως το θέμα τους θα εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή στις προσεχείς συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΟΣ ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΦΑΝΑΡΙ

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Δεν θα πρέπει να περάσει ασχολίαστη η είδηση που καταχωρίσθηκε στην «Καθημερινή» της 14ης Οκτωβρίου ε.έ. (σελ. 5) με τον διακριτικό τίτλο «Κινήσεις Ερντογάν προς Πατριαρχείο». Αναφέρεται η είδηση στην «τουρκοποίηση» μιας δωδεκάδας αρχιερέων του οικουμενικού κλίματος, εκ των οποίων τέσσερις της Κρήτης και δύο της Δωδεκανήσου, «στο πλαίσιο της υπόσχεσης που είχε δώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τη συνάντησή του στην Πρίγκηπο, τον Αύγουστο του 2009».

Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η «ρύθμιση», σύμφωνα με την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Συνοδικοί Αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι και, επιπλέον, εγκατεστημένοι στην Τουρκία, εμφανίσθηκε μεν μετά τις συνθήκες της Λωζάννης, αλλά δεν εμπεριέχεται σ’ αυτές, όπως κυκλοφορούν πηγές του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών.Προβλέπεται από εσωτερική διάταξη του τουρκικού κράτους.

Περιττό να ειπωθεί για το πόσο ανελεύθερη, αλλά και προσβλητική και ταπεινωτική για την Ορθοδοξία και τους ορθόδοξους χριστιανούς είναι αυτή η προκρούστεια διάταξη που επιβάλλει την τουρκική υπηκοότητα στις κορυφές της Ορθοδοξίας. Αυτό ακριβώς το ανελεύθερο, το προσβλητικό και το ταπεινωτικό τονίζει και μια πρόσφατη απόφαση των «σοφών της Βενετίας», μιας επιτροπής που λειτουργεί θεσμικά στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης· χαρακτηρίζει τη ρύθμιση για την υπηκοότητα ανελεύθερη, προσβλητική και μη σύμφωνη με την ευρωπαϊκή σύμβαση και νομοθεσία.

Αντίκεται, όμως, η ρύθμιση αυτή και προς το γράμμα και το πνεύμα των ιερών κανόνων που προβλέπουν, ορίζοντας τον οικουμενισμό, «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Ελλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού» (επιστολή Παύλου προς Γαλάτας, κεφ. Γ, 28), εισάγοντας στη θέση των το «ένι Τούρκος».

Πρέπει, ακόμα, να ειπωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και όλες οι χριστιανικές εκκλησίες, όπως και η ελληνική πολιτεία, πρέπει να ζητήσουν επιτακτικά την κατάργηση της ρύθμισης αυτής από μια Τουρκία που διεκδικεί μια θέση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή αφήσουμε τη ρύθμιση να παραμένει ασχολίαστη και να εφαρμόζεται, δεν αποκλείται σε κάποια φάση του νεο-οθωμανισμού και της έκφρασης των αυτοκρατορικών συνδρόμων της Τουρκίας, να μας ζητηθεί η προσάρτηση κάποιου από τα εκκλησιαστικά βιλαέτια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Κρήτης, λόγου χάριν, ή της Δωδεκανήσου, προκειμένου να διερυνθεί με ουσιαστικό τρόπο το Εκλεκτορικό Σώμα του Πατριαρχείου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι έξ απόστολοι εκ των εβδομήκοντα Στάχυς, Απελλής, Αμπλίας, Ουρβανός, Νάρκισσος και Αριστόβουλος. Από αυτούς ο Στάχυς έγινε πρώτος επίσκοπος Βυζαντίου από τον πρωτόκλητον Ανδρέαν. Αυτός έκτισε εκκλησίαν εις Αργυρούπολιν. Ήταν στην περιοχή, στην οποία οικοδομήθη μετά η Κων­σταντινούπολις και εκεί εδίδαξεν επί 16 χρόνια και ανεπαύθη. Το ιερόν λείψα-νόν του ενεταφιάσθη εκεί, όπου ευρίσκεται μέχρι σήμερον.

2) Ο απόστολος Απελλής έγινεν επίσκοπος Ηράκλειας και δια του κηρύγ­ματος πολλούς εβάπτισε εις τον χριστιανισμόν και έλαβεν μακάριον τέλος.

3) Ο άγιος Αμπλίας εχειροτονήθη επίσκοπος Οδυσσουπόλεως από τον πρωτόκλητον Ανδρέαν. Επειδή δε εκήρυττε τον Χριστόν και εκρήμνιζε τα εί­δωλα εθανατώθη.

4) Ο Ουρβανός εχειροτονήθη και αυτός επίσκοπος της Μακεδονίας από τον άγιον Ανδρέαν και επειδή επανέφερε τους ειδωλολάτρας εις την ευσέβειαν ε-βασανίσθη και τέλος εθανατώθη.

5) Ο άγιος Νάρκισσος εχειροτονήθη επίσκοπος Αθηνών και δια την διδα-σκαλίαν του Ευαγγελίου εβασανίσθη και εξεδήμησε προς Κύριον.

6) Ο άγιος Αριστόβουλος εχειροτονήθη επίσκοπος Βρεττανίας. Εποίμανε το ποίμνιόν του εκήρυττε τον Χριστόν σε όλους και τέλος απέθανε μαρτυρικώς.

7) Ιάκωβος, Στέφανος, Βαρνάβας, τρόφιμος Δορυμέδων Κοσμά. Δαμιανού, Σάββα, Βάσης, Αβράμιος Νεομάρτυς, Νικόλαος ο Χίος, Γορδιανός, επίμαχος, Σέλευκος, Στρατινίκη, Σπυρίδων, Νικόδημος, Παις.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1828 παρεδόθη εις τους Έλληνας τουρκικόν σώμα το οποίον ευρίσκετο στο μοναστήριον Δομπού Λεβαδείας. Οι Έλληνες εκυρίευσαν την Αράχωβαν Λεβαδείας. Οι έλληνες υπό τον Μαυροβουνιώτην εκυρίευσαν εξ εφόδου το χωρίον Στεβενίκον Λεβαδείας. Οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους εις την θέσιν Οζά Γαρδικίου Σπερχειάδος. Ολόκληρος η περιο­χή του Διστόμου, Λεβαδείας, Ζεμένου, παραλία Σαλώνων και Λοκρίδας ελευ-θερούται από τον Τουρκικόν ζυγόν.

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις αγωνίζονται σκληρώς εναντίον των Τούρκων παρά το Μέτσοβον.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων γίνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Το 1940 οι Ιταλοί συνεχίζοντας τας επιθέσεις των εναντίον των Ελλήνων στο αλβανικόν μέτωπον σημειούν επιτυχίας. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε τας Πάτρας και την Ναύπακτον.