31 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι έξ απόστολοι εκ των εβδομήκοντα Στάχυς, Απελλής, Αμπλίας, Ουρβανός, Νάρκισσος και Αριστόβουλος. Από αυτούς ο Στάχυς έγινε πρώτος επίσκοπος Βυζαντίου από τον πρωτόκλητον Ανδρέαν. Αυτός έκτισε εκκλησίαν εις Αργυρούπολιν. Ήταν στην περιοχή, στην οποία οικοδομήθη μετά η Κων­σταντινούπολις και εκεί εδίδαξεν επί 16 χρόνια και ανεπαύθη. Το ιερόν λείψα-νόν του ενεταφιάσθη εκεί, όπου ευρίσκεται μέχρι σήμερον.

2) Ο απόστολος Απελλής έγινεν επίσκοπος Ηράκλειας και δια του κηρύγ­ματος πολλούς εβάπτισε εις τον χριστιανισμόν και έλαβεν μακάριον τέλος.

3) Ο άγιος Αμπλίας εχειροτονήθη επίσκοπος Οδυσσουπόλεως από τον πρωτόκλητον Ανδρέαν. Επειδή δε εκήρυττε τον Χριστόν και εκρήμνιζε τα εί­δωλα εθανατώθη.

4) Ο Ουρβανός εχειροτονήθη και αυτός επίσκοπος της Μακεδονίας από τον άγιον Ανδρέαν και επειδή επανέφερε τους ειδωλολάτρας εις την ευσέβειαν ε-βασανίσθη και τέλος εθανατώθη.

5) Ο άγιος Νάρκισσος εχειροτονήθη επίσκοπος Αθηνών και δια την διδα-σκαλίαν του Ευαγγελίου εβασανίσθη και εξεδήμησε προς Κύριον.

6) Ο άγιος Αριστόβουλος εχειροτονήθη επίσκοπος Βρεττανίας. Εποίμανε το ποίμνιόν του εκήρυττε τον Χριστόν σε όλους και τέλος απέθανε μαρτυρικώς.

7) Ιάκωβος, Στέφανος, Βαρνάβας, τρόφιμος Δορυμέδων Κοσμά. Δαμιανού, Σάββα, Βάσης, Αβράμιος Νεομάρτυς, Νικόλαος ο Χίος, Γορδιανός, επίμαχος, Σέλευκος, Στρατινίκη, Σπυρίδων, Νικόδημος, Παις.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1828 παρεδόθη εις τους Έλληνας τουρκικόν σώμα το οποίον ευρίσκετο στο μοναστήριον Δομπού Λεβαδείας. Οι Έλληνες εκυρίευσαν την Αράχωβαν Λεβαδείας. Οι έλληνες υπό τον Μαυροβουνιώτην εκυρίευσαν εξ εφόδου το χωρίον Στεβενίκον Λεβαδείας. Οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους εις την θέσιν Οζά Γαρδικίου Σπερχειάδος. Ολόκληρος η περιο­χή του Διστόμου, Λεβαδείας, Ζεμένου, παραλία Σαλώνων και Λοκρίδας ελευ-θερούται από τον Τουρκικόν ζυγόν.

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις αγωνίζονται σκληρώς εναντίον των Τούρκων παρά το Μέτσοβον.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων γίνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Το 1940 οι Ιταλοί συνεχίζοντας τας επιθέσεις των εναντίον των Ελλήνων στο αλβανικόν μέτωπον σημειούν επιτυχίας. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε τας Πάτρας και την Ναύπακτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: