16 Σεπτεμβρίου, 2010

Τουρκικό «όχι» σε λειτουργία στην Αγία Σοφία Αντίδραση του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού 16/9/2010.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ NTV

«Εάν υπάρξει σκόπιμη προσπάθεια, που αποσκοπεί στη διατάραξη της γαλήνης, το κράτος θα λάβει μέτρα εναντίον της», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι αναφερόμενος στην απόφαση ομάδας ελληνοαμερικανών που πρόκειται να επισκεφθεί αύριο Παρασκευή την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη για πραγματοποιήσει λειτουργία.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Γκιουνάϊ είπε ότι «υπάρχει μία προσπάθεια που πηγάζει από το εξωτερικό και στρέφεται εναντίον του διαθρησκευτικού διαλόγου. Με μία συγκέντρωση σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως είναι η Αγία Σοφία προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα αυτή. Ελπίζω ότι κανείς δεν θα το επιτρέψει. Εμείς προστατεύουμε την Αγία Σοφία σαν κόρη οφθαλμού,. Ένας ναός 1.500 ετών δεν είναι κατάλληλος για διαδήλωση φανατικών ομάδων».

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες «ομάδα μουσουλμάνων πολιτών διατύπωσε το αίτημα για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού. Τους είπαμε ότι ο ναός επί 900 χρόνια λειτούργησε ως εκκλησία και 500 χρόνια ως τζαμί και ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ειδικά για μαζικές λειτουργίες. Οι πολίτες μας έδειξαν κατανόηση».

Ο Γκιουνάϊ σε σχετικές δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk είπε ότι «η Αγία Σοφία είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος και πρέπει να υπηρετεί την ανθρωπότητα». «Δεν έχουμε δεχθεί κάποιο αίτημα» είπε ο Γκιουνάϊ σχετικά με την αυριανή λειτουργία τονίζοντας ότι «εξάλλου έχουν δηλώσει ότι δεν θα ζητήσουν άδεια, πράγμα που δείχνει ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι καλοπροαίρετη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΛΑ ΕΥΣΕΒΗΣ ΠΟΘΟΣ ΤΟΥ κ. ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ;

AGIA SOFIA Αγαπητέ Επισκέπτη του blog,

Επειδή πολλοί μας ρωτούν εάν θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη στις 17/9/2010 και τι λέει η Εκκλησία της Ελλάδος περί αυτού, σου παραθέτουμε την δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Δ.Ι.Σ Σεβασμιωτάτου Σύρου κ. Δωροθέου όπου μεταξύ άλλων είπε για το συγκεκριμένο θέμα: Τις τρεις ημέρες των πρώτων Συνεδριάσεων της νέας Συνοδικής Περιόδου 2010 – 2011 ουδείς λόγος επί του θέματος εγένετο.

Ερωτηθείς δε και άλλος Μητροπολίτης της προηγουμένης Δ.Ι.Σ. ανέφερε ότι: Ουδέποτε συνεζητήθη, ούτε καν υπήρξε επιστολή σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και δεν γνωρίζει τίποτα για το εγχείρημα. Η Αρχιγραματεία δε της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέδωσε ανακοίνωση και έχει ως εξής: Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ουδεμίαν γνώση έχει περί δήθεν τελέσεως Θείας Λειτουργίας εις την Αγίαν Σοφίαν και μάλιστα εις συγκεκριμένην ημερομηνίαν εντός του τρέχοντος Έτους, και επομένως αι σχετικαί διαδόσεις είναι απλώς φήμαι, αβάσιμοι και ανυπόστατοι.

Αναμένομεν!

Voiotosp.blogspot.com

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία μεγαλομάρτυς Ευφημία. Καταγόταν από την Χαλκηδόνα από γο­νείς περιφανείς και πλούσιους. Ο πατέρας της ωνομάζετο Φιλόφρων και ήταν συγκλητικός στο αξίωμα η δε μητέρα της Θεοδοσιανή και ήταν ευσεβής και φιλόπτωχος. Η Ευφημία εγένετο ονομαστή στην Ανατολήν δια την πίστιν και τις αρετές της. Όταν εκηρύχθη ο διωγμός εναντίον των χριστιανών, η αγία βρι­σκόταν στο άνθος της ηλικίας της. Οι ηγεμόνες στην Ανατολήν διέταξαν όλους τους χριστιανούς της Χαλκηδόνος να προσέλθουν στον ναόν του Άρεως. Οι χριστιανοί όμως δεν προσήλθον, αλλά συνηθροίζοντο εις ομάδας και εκρύπτο-ντο. Ο ηγεμών οργισθείς διέταξε και συνέλαβον την αγίαν Ευφημίαν και την ομάδα των χριστιανών που την ηκολούθησε. Η αγία αρνήθηκε να θυσιάση στον Άριν. Δια τούτο υπεβλήθη εις πολλά βασανιστήρια αλλ' η αγία έμεινε σώα και αβλαβής δοξάζουσα τον Θεόν. Τέλος ερρίφθη σε λάκκο όπου ήσαν λέοντες και άρκτοι και εκεί παρέδωσε την ψυχήν της εις τον Κύριον.

2) Η αγία μάρτυς Μελιτινή καταγόταν από την Μαρκιανούπολιν της Θρά­κης. Επειδή δεν ήθελε να αρνηθή τον Χριστόν εβασανίσθηκε υπό του ηγεμόνος και παρεδόθη υπ' αυτού στην σύζυγο του δια να της μεταβάλη την γνώμην. Η αγία όμως αντί να αλλάξη γνώμην έκαμε χριστιανήν και την γυναίκα του ηγε­μόνος. Δια της προσευχής της πάλιν κατεκρήμνισε τα είδωλα του Απόλλωνος και Ηρακλέους. Δια τούτο απεκεφαλίσθη και έλαβε τον στέφανον της αθλή­σεως.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1687 ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνης πο­λιορκούσε τους Τούρκους στην Ακρόπολη Αθηνών και μια μπόμπα του ετίναξε τον Παρθενώνα.

Το 1919 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται με μάχες περιπόλων.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μικρά Ασία οι Έλληνες μάχονται εναντίον των Τούρκων στην περιοχή Ουσάκ.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας μάχονται σκλη­ρά εναντίον των Τούρκων στον τομέα του Αφιόν Καραχισάρ. Παρ' όλην την ορμήν των Τούρκων οι Έλληνες αποκρούουν αυτούς.