08 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος πατέρας Πατάπιος. γεννήθηκε στη Θήβα της Αιγύπτου από γο­νείς ευσεβείς. Εβαπτίσθη χριστιανός και έμαθε τα ιερά γράμματα. Διεκρίνετο δε δια την ευσέβεια και τις αρετές του. Ο άγιος αρνήθηκε τον πλούτον, τους συγγενείς και τους φίλους και έφυγεν στην έρημον, όπου έγινε μοναχός. Σαν μοναχός έζησε με εγκράτειαν και δια την ασκητικήν ζωήν και τις αρετές του έγινε πανταχού ονομαστός και πολλοί επήγαιναν στην έρημον και τον επεσκέ-πτοντο. Έλαβε παρά του Θεού την χάριν και εθαυματούγγει. Πολλούς ασθε­νείς εθεράπευσε. Προσευχόμενος και συμβουλεύων τους άλλους μοναχούς πα­ρέδωσε εις χείρας του Θεού το πνεύμα του. Το σκήνωμα του στο μοναστήρι Αγίου Παταπίου κοντά στο Λουτράκι.

2) Οι άγιοι εξ απόστολοι εκ των εβδομήκοντα Σωσθένης, Απολλώς, Κηφάς, Τυχικός, Καίσαρ και Επαφρόδιτος, Εδίδαξαν σε διάφορα μέρη την χριστιανι-κήν θρησκείαν και πολλούς οδήγησαν εις τον Χριστόν. Πολλοί έγιναν επίσκο­ποι και εποίμαναν καλά την εκκλησίαν των.

3) Ο άγιος πατήε Σωφρόνιος επίσκοπος Κύπρου. Καταγόταν από την Κύ-προν και ήταν ευσεβής, ελεήμων, πολυμαθής και ενάρετος. Δια τις αρετές τους αυτές έλαβε παρά ττου Θεού την χάριν να θαυματουργή. Μετά τον θάνατον του επισκόπου Κύπρου εχειροτονήθη επίσκοπος και διέλαμψε με τα φιλάνθρω­πο έργα και τις αρετές του.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1912 ο ελληνικός στρατός στην Αλβανία δια μάχης εκδιώκει τους Τούρκους πέραν της Κορυτσάς μέχρι του στενωπού Κιά-ρι-Ελμές. Εις τον τομέα Ιωαννίνων οι έλληνες αμύνονται σθεναρώς.

Το 1913 γίνεται ναυμαχία ελληνικού και τούρκικου στόλου.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός κατόπιν διαταγής του Στρατηγείου καταλαμ­βάνει νέες θέσεις.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους και πυροβο­λικό.

Το 1940 τα ελληνικά στρατεύματα επετέθηκαν σε όλους τους τομείς του αλ­βανικού μετώπου και κατόπιν αγώνος καταλήφθη το Αργυρόκαστρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: