07 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων. Γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας από γονείς ευσεβείς, πλούσιους και ευγενείς. Εσπούδασε πολλές επιστήμες και ήταν ρήτωρας σπουδαίος, ευσεβής και δίκαιος. Δια τις αρετές του αυτές διωρίσθη υπό του ευσεβούς βασιλέως Ουαλεντιανού ηγεμόνας, μετά δε τον θάνατον του επισκόπου Μεδιολάνων εβαπτίσθη και εχειροτονήθη επί­σκοπος. Ως επίσκοπος ο Αμβρόσιος διεκρίθη δια τις αρετές του. Ο ίδιος ζούσε με λιτότητα και τον πλούτον των γονέων του εμοίρασεν στους πτωχούς. Ασθε­νείς εβοήθησε και εθεράπευσε. Αιρετικούς έφερε πάλιν στον δρόμον της ορ­θής πίστεως με το κήρυγμα του. Απίστους έφερε στην χριστιανικήν πίστιν και τους εβάπτισε. Μεταξύ αυτών ήταν και ο σοφώτατος Αυγουστίνος. Τέλος α­σθένησε και παρέδωσε το πνεύμα του εις τον Κύριον σε ηλικία 57 χρονών.

2) Οι άγιοι 300 μάρτυρες που θανατώθηκαν στην Αφρική. Κατά τον 5ο αιώ­να ο Αρειανός βασιλεύς των Βανδάλων εκήρυξε διωγμόν κατά των ορθοδόξων χριστιανών. Πολλοί ιερείς εκάησαν ζωντανοί, άλλων απεκόπησαν οι γλώσσες και 300 χριστιανοί εφινεύθησαν στην Καρχηδόνα με ξίφος.

3) Οι άγιοι μάρτυρεςΑθηνόδωρος, Νεόφυτος, Δομέτιος. Ισίδωρος, Ακεξίμας και Λέων, Γάϊος και Γαϊανός, οι άγιοι εξήκοντα ιερείς, οι εν τω ναώ κατακαέ-ντες ορθόδοξοι.

4) Οι άγιοι Αμμούν, Ιγνάτιος, Παύλος ο μοναχός, Γρήγόριος ο ησυχαστής, Ιωάννης ο νηστευτής.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1826 στο Τουρκοχώριον οι Έλληνες υπό τον Καραίσκάκην επετέθησαν εναντίον των εφοδιοπομπών των Τούρκων και επέ-τυχον να κυριεύσουν 1000 μεταφορικά ζώα.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός κατόπιν νικηφόρων μαχών εναντίον των Τούρκων απελευθερώνει την Κορυτσάν. Εις το Μέτωπον των Ιωαννίνων η μά­χη συνεχίζεται σκληρά. Εις την Μυτιλήνην οι Έλληνες καταλαμβάνουν τους Κλαπάδες.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων μεταξύ Ελλή­νων και Τούρκων.

Το 1920 στη Μ. Ασία στο μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία ενεργεί επιθέσεις αναγνωρίσεως της θέσεως του εχθρού.

Το 1940 στο Αλβανικό μέτωπο συνεχίζονται οι επιθέσεις μεταξύ των εμπο­λέμων Ελλήνων και Ιταλών. Οι Έλληνες καταλαμβάνουν υψώματα επί του με­τώπου και το Δελβίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: