06 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων, ο θαυματουργός. Γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας από γονείς χριστιανούς και ευσεβείς. Οι γονείς του τού έδωσαν καλή ανατροφή, τον έμαθαν τα πρώτα γράμματα και τον εσυνήθισαν στην εγκράτεια και σωφροσύνη, την ανάγνωσι των γραφών και την αποφυγή των κακών συναναστροφών. Δια τούτο εχειροτονήθη ιερέας και έγινε γνωστός δια τις αρετές του (την εγκράτεια, την νηστεία, την αγρυπνία και την προσευ­χή). Μετά τον θάνατον των γονέων του διέθεσε ολόκληρον την περιουσίαν του στους φτωχούς. 'Οταν εκενώθη ο θρόνος του Επισκόπου Μύρων, εξελέγη επί­σκοπος ο άγιος Νικόλαος. Σαν επίσκοπος εδίδασκε με μεγαλύτερον ζήλον τον χριστιανισμόν και δια τούτο κατεδιώχθη από τους ειδωλολάτρες και ερρίφθη στην φυλακήν. Εν τω μεταξύ έγινε αυτοκράτωρ ο Μέγας Κωνσταντίνος και οι διωγμοί των Χριστιανών εσταμάτησαν. Τότε και ο άγιος Νικόλαος και όλοι οι φυλακισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο άγιος εσυνέχισεν με τον ίδιον ζήλον να εργάζεται υπέρ της χριστιανικής πίστεως να κηρύττη, να ευεργέτη, να θαυμα­τουργή. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενικήν Σύνοδον της Νικαίας το 325 και κατεπολέμησε με θάρρος την αίρεσιν του Αρείου. Τα περισσότερα θαύματα έκαμε ο άγιος για τους θαλασσινούς. Δια τούτο είναι ο άγιος των ναυτικών.

2) Ο άγιος νεομάρτυρας Νικόλαος ο Καραμάνος, Βασανίσθηκε, κρεμάσθηκε το έτος 1657 στην Σμύρνη.

3) Οι άγιοι πατέρες Αντώνιος και Νείλος οι νέοι και θαυματουργοί.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στο χωρίον Σταυρόν Κρήτης οι Έλληνες μάχονται εναντίον των Τούρκων. Κατά την μάχη φονεύεται ο οπλαρχηγός Γ. Δασκαλάκης ή Τσελεπής και οι Τούρκοι κερδίζουν την μάχην.

Το 1826 οι φρουροί της Ακροπόλεως και Αθηνών εξήλθον των τειχών ξι-φείρεις και επετέθησαν εναντίον του τουρκικού στρατοπέδου και του έκαμαν σοβαρές καταστροφές.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός μάχεται σκληρώς εναντίον των Τούρκων, στην Αλβανία, όπου και νικά, στη Μυτιλίνη, όπου και νικά και στην περιοχή Ιωαννί­νων όπου κρατεί άμυνα.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους εναντίον των Τούρκων.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από τουρκικά στρατεύματα.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Ιταλικών δυνάμεων στο μέτωπο της Αλβανίας και επιτυγχάνουν την απελευθέρωσιν της ελληνικής πόλεως Άγιοι Σαράντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: