30 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Ανυσία. Καταγόταν από την Θεσ/νίκην από γονείς ευσεβείς και πλουσίους. Μετά τον θάνατον των γονέων της ζούσε μόνη της προσευχομένη και διάγουσα ζωήν θεάρεστον. Μίαν ημέραν, ενώ η αγία πήγαινε στην εκκλη-σίαν την συνήντησε ένας ειιδωλολάτρης στρατιώτης, ο οποίος αφού την συνέ­λαβε την ωδήγησε στους βωμούς των ειδώλων και την ηνάγκασε να θυσιάση εις αυτά. Η αγία όμως ηρνήθη, ωμολόγησε τον Χριστόν και έπτυσε κατά πρό­σωπον τον στρατιώτην. Αυτός οργισθείς διεπέρασε την πλευράν της αγίας δια του ξίφους του και ούτω η αγία έλαβε τον αμάραντον στέφανον του Μαρτυ­ρίου.

2) Ο άγιος μάρτυρας Φιλεταίρος. Έζησεν επί Διοκλητιανού. Τούτον επρό-δωσαν στον βασιλέα, τον υπέβαλαν σε διάφορα βασανιστήρια και ωμολόγησε τον Χριστόν. Επειδή έκαμε πολλά θαύματα κατά την διάρκειαν του μαρτυρίου του αφέθη ελεύθερος από τον Βασιλέα. Αργότερον επί βασιλέως Μαξιμιανού συνελήφθη πάλι και εβασανίσθη, αλλά επειδή έμεινε αβλαβής αφέθη ελεύθε­ρος και περιώδευσε πολλά μέρη διδάσκων τον αληθινόν Θεόν, και εκτελών διάφορα θαύματα. Τέλος παρέδωσε την ψυχήν του εις χείρας του Θεού.

3) Οι άγιοι Κόμης και οι έξι στρατιώτες οι πιστεύσαντες εις τον Χριστόν δια του αγίου Φιλεραίτου.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες πολιορ­κούσαν το Μπιζάνι δρουν δια πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1919 στο μέτωπο στην Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εδραιώνει τις θέσεις τους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται μάχες προφυλακών.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο μέτωπον της Αλβανίας επιτίθενται ενα­ντίον των Ιταλών και εκτοπίζουν αυτούς εκ των θέσεων των της γραμμής Γαρι-νί-Ποδγκαράνι. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Θεσ/νίκην, την Πρέβε-ζαν και το ελληνικόν στρατηγείον. Το ελληνικόν υποβρύχιον Λάμπρος Κα­τσώνης εβύθισε ιταλικόν πλοίον.

Το 1947 οι εθνικές δυνάμεις συνεχίζουν τον σκληρόν αγώνα των εναντίον των κομμουνιστικών δυνάμεων εις κόνιταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: