28 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) οι άγιοι Δισμύριοι (20.000) μάρτυρες, οι καέντες εν Νικομήδεια. Οι ά­γιοι αυτοί μάρτυρες ήσαν 20.000 χριστιανοί οι οποίοι εμαρτύρησαν κατά το δεύτερον έτος της βασιλείας του Μαξιμιανού, δηλ. το έτος 287. Ο Μαξιμιανός είχε κάμει πόλεμον εναντίον των Αιθιόπων και ενίκησεν αυτούς. Δια να ευχα­ρίστηση τους θεούς του δια την νίκην του αυτήν έστειλε σε όλα τα μέρη γράμ­ματα νά έλθουν όλοι στην Νικομήδειαν να θυσιάσουν στους Θεούς. Την επο-χήν εκείνην ήταν επίσκοπος στην Νικομήδειαν ο Κύριλλος, ο οποίος πολλούς είχε φέρει στην χριστιανικήν πίστιν. Οι τοπικοί άρχοντες τότε συνέλαβον, εφυ-λάκισαν και εθανάτωσαν πολλούς Χριστιανούς. Την εποχήν αυτήν εκάησαν μέ­σα εις ένα χριστιανικόν ναόν εις Νικομήδειαν είκοσι χιλιάδες χριστιανοί, οι οποίοι αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα που διέταξε ο βασιλεύς.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Ίνδης, Γοργόνιος, Πέτρος, Ζήνων, Μαρδόνιος, Δωρό­θεος, Θεόφιλος, Μυγδόνιος, Γλυκέριος, Δόμνα και Σεκούνδος. Αυτοί εμαρτύ­ρησαν την ιδίαν εποχήν με τους είκοσι χιλιάδες μάρτυρες και με διαφόρους τρόπους βασανισθέντες.

3) Οι άγιοι όσιοι Βαββύλας και Σίμων ο Μυροβλύτης.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1826 έφθασε στην Ύδρα ο πρεσβευτής της Αγγλίας Κάνιγκ. Τούτο είχε μεγάλη σημασία για τους Έλληνες.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός Ηπείρου μάχεται με εμπροσθοφυλακές ενα­ντίον των Τούρκων.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράσις περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας εκκαθαρίζει την περιοχήν Κο-βαλίτσης και Ακ. Μπονάρ.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δρα με πυροβολικό και περι­πόλους εναντίον των Τούρκων.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεσιν εφ' ολοκλήρου του με­τώπου στην Αλβανίαν και βελτιώνουν τις θέσεις των επί της γραμμής Χειμά-ρας-Μπιλέντς. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυρα και Πρέβεζα.

Το 1947 οι κομμουνιστικές δυνάμεις επανεπιτίθενται εναντίον των εθνικών δυνάμεων της Κονίτσης άνευ ουδεμιάς επιτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: