24 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Ευγενία. Καταγόταν από γονείς πλουσίους και επιφανείς. Ο πα­τέρας της ωνομάζετο Φίλιππος και ήταν έπαρχος Αλεξανδρείας, η δε μητέρα της ωνομάζετο Κλαυδία. Είχε η αγία και δύο αδελφούς. Έμαθε τα ελληνικά και τα ρωμαϊκά γράμματα και επειδή ήταν ευφυής έγινε σοφωτάτη από μικρή ηλικία. Εμελέτησε και τα ιερά βιβλία και έγινε ευσεβέστατη. Μία ημέρα πήρε τους δύο ευνούχους της και πήγε κρυφά στη Μονή του Θεοδώρου, εβαπτίσθη από τον επίσκοπο Έλενον και έγινε μοναχή μαζί με τους υπηρέτες της. Στο μοναστήρι διεκρίθη δια τις αρετές της και υπερέβη όλους στην άσκησι. Έλαβε παρά του Θεού την χάρι να κάνει θαύματα, πολλοί δε επίστευσαν και εβαπτί-ζοντο. Τέλος εφανερώθη στον πατέρα της ο οποίος αφού είδε τα θαύματα της κόρης του επίστευσε, εβαπτίσθη και όταν έγινε διωγμός των Χριστιανών συνε­λήφθη και η αγία. Επειδή με παρρησία αρνήθηκε να θυσιάση στα είδωλα, κα-τεσφάγη υπό των δημίων η αγία Ευγενία. Το σώμα της παρέλαβον η μητέρα και οι αδελφοί της και το έθαψαν.

2) Η αγία μάρτυς Βασίλλα η συμμαρτυρήσασα με την αγίαν Ευγενίαν, ο άγιος Φίλιππος πατέρας της αγίας Ευγενίας, οι μάρτυρες Πρωτάς και Υάκιν­θος, οι συνασκητές της αγίας Ευγενίας και οι άγιοι μάρτυρες Αχαϊκός και Αχ-μέδ.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1821 έξω των Χανίων οι Κρήτες επαναστάτες υπό τον Σήφακα μάχονται εναντίον των Τούρκων και τους νικούν.

Το 1822 οι Τούρκοι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων κάνουν έφοδον εναντίον του Μεσολογγίου αλλ' αποτυγχάνουν οικτρώς. Οι Έλληνες κατεδίωξαν αυτούς μέχρι του στρατοπέδου των. Στην Κατοχή Βονίτσης οι Έλ­ληνες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1912 οι τουρκικές δυνάμεις υπέρτερες σε αριθμό εις Γρεβενίτι Ηπείρου επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων και αναγκάζουν αυτές σε σύμπτυξι.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 το Γ' ελληνικό σώμα στρατού βαδίζει προς Εσκί-Σεχίρ και συνα­ντάει μικρή αντίστασι εκ μέρους των Τούρκων.

1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

Το 1940 οι Ιταλοί συνεχίζουν την επίθεσιν εναντίον του Β' σώματος στρα­τού αλλ' ουδέν επιτυγχάνουν. Το ελληνικόν υποβρύχιον Παπανικολής εβύθισε τρία ιταλικά πλοία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: