23 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Δέκα μάρτυρες, οι εν Κρήτη μαρτυρήσαντες. Εγεννήθησαν στην μεγαλόνησον Κρήτην και εμαρτύρησεν υπέρ του Χριστού επί βασιλέως Δεκίου. Αυτοί ήσαν ο Θεόδουλος, ο Σατορνίνος, Εύπορος, Γελάσιος και Ευνικιανός α­πό την Μικροπολιν της Γορτύνης, ο Ζωτικός από την Κνωσόν, ο Αγαθόπους από τον Λιμένα του Πανόρμου, ο Βασιλάδης από την Κυδωνίαν και ο Ευάρε-στος και ο Πόμπιος από το Ηράκλειον. Οι δέκα άγιοι ωμολόγησαν με παρρη­σίαν τον Χριστόν ενώπιον του σκληρού ειδωλολάτρου άρχοντος της Κρήτης και εβασανίσθησαν επί 30 ημέρας με απάνθρωπα βασανιστήρια χωρίς να δειλιά­σουν ούτε επί στιγνήν. Τέλος απεκεφαλίσθησαν εις ενάν τόπον ο οποίος ωνο-μάζετο Αλώνιον. Χριστιανοί ευσεβείς παρέλαβον τα άγια λείψανα των και τα έθαψαν. Μετά πολλά έτη επήγε εις Κρήτην ο πατριάρχης Παύλος, παρέλαβε τα άγια λείψανα και τα έθαψε στον τάφον που ήσαν και τα λείψανα των αγίων νηπίων.

2) Ο άγιος και θεοφόρος Ναούμ ο θαυματουργός. Εθργάσθη με ζήλον μαζί με τους αγίους Κύριλλον και Μεθόδων δια τον εκχριστιανισμόν των Βουλγά­ρων. Έλαβε μέρος στην μεταγλώττισιν της Αγίας γραφής από την ελληνικήν γλώσσαν στην Βουλγαρικήν και αφού εκήρυξε μέχρι τέλους της ζωής του στους Βουλγάρους, εξεδήμησε ειρηνικώς εις Κύριον.

3) Ο άγιος Παύλος, αρχιεπίσκοπος Νεοκαισαρείας. Κατά τους διωγμούς των χριστιανών συνελήφθη, εβασανίσθη και εφυλακίσθη. Όταν έγινε αυτοκρά­τωρ ο Μ. Κωνσταντίνος απελευθερώθηκε και έλαβε μέρος στην ΑΌικουμ. Σύ-νοδον της Νικαίας (325).

4) Ο άγιος Σχίνων και τα εγκαίνια του ναού της Αγ. Σοφίας.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1803 οι ηρωικοί Σουλιώτες πολιορκούμενοι επάνω στο Ζάλογγον επιχειρούν ηρωϊκήν έξοδον. Οι Σουλιώτισσες χορεύουν τον χορόν του Ζαλόγγου και πίπτουν στους εκεί κρημνούς δια να μη γίνουν σκλάβες των Τούρκων.

Το 1828 ο ελληνικός στόλος στην Στυλίδα της Φθιώτιδος κυριεύει τουρκι-κήν γολέταν. Εις τον Ευβοϊκόν Κόλπον ο πλοίαρχος Σαχίνης εκυρίευσε τρία τουρκικά πλοία.

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις δρουν δια πυροβολικού και περιπόλων εις περιοχήν Ηπείρου.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 οι δυνάμεις του Γ'σώματος ελληνικού στρατού βαδίζουν προς την μάχην Εσκί-Σεχίρ.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επίθεση τούρκικων απο­σπασμάτων.

Το 1940 οι ιταλικές δυνάμεις στο μέτωπο της Αλβανίας αντεπιτίθενται ενα­ντίον του ελληνικού στρατού δια να ανακαταλάβουν τα απωλεσθέντα υψώματα αλλ' αποτυγχάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: