22 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία μεγαλομάρτυς Αναστασία. Καταγόταν από την Ρώμην από γένος περιφανές. Ήταν ωραία στην όψιν και ευγενής στην ψυχήν. Ο πατέρας της ωνομάζετο Πραιξτετάτος ο δε διδάσκαλος της Χρυσόγονος. Ο Χρυσόγονος ή­ταν θερμός και ευσεβής χριστιανός και εδίδαξε στην αγίαν την πίστιν και ευ-σέβειαν εις τον Χριστόν. Ο πατέρας της υπάνδρευσε την αγίαν χωρίς την θέλη-σίν της με έναν ειδωλολάτρην ονομαζόμενον Ποπλίωνα. Η αγία όμως ενεδύετο πτωχικά ενδύματα δια να μην την γνωρίζουν και πήγαινε στις φυλακές, όπου ευρίσκοντο οι χριστιανοί, τους περιποιείτο τις πληγές και τους συμβούλευε να μη δειλιάζουν στα μαρτύρια. 'Οταν έμαθε αυτό ο Ποπλίων την εφυλάκισε. Εν τω μεταξύ εφονεύθη ο Ποπλίων και η αγία έμεινε ελευθέρα. Ο Χρυσόγονος αφού ωμολόγησε με παρρησίαν τον Χριστόν και ηρνήθη να προσκύνηση τα εί­δωλα, εβασανίσθη και απεκεφαλίσθη. Μετά εφυλακίσθη και η αγία Αναστα­σία υπό του έπαρχου του Ιλλυριακού, εβασανίσθη και τέλος την έδεσαν σε στύ­λο και την έκαψαν με φωτιά. Οι σύντροφοι της, οι οποίοι από τα θαύματα της επίστευσαν εις τον Χριστόν απεκεφαλίσθησαν.

2) Ο άγιος μάρτυρας Χρυσόγονος, η αγία μάτρυς Θεοδότη με τα τρία τέκνα της και ο άγιος Ζωΐλος.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις στην περιοχήν Η­πείρου περιορίζονται σε δράσιν πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1919 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 το Γον σώμα του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία δια την συγκε­ντρώσεως των μεραρχιών της 2/39 Συντάγματος ευζώνων ετοίμου προς μάχην.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται μάχες προφυλακών.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις δια θυελώδους εξορμήσεως εκδιώκουν τους Ιταλούς από τα υψώματα 1220-1150 τα οποία ήσαν οχυρωμένα και περιχαρα­κωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: