17 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος προφήτης Δανιήλ και οι τρεις παίδες Ανανίας, Αζαρίας και Μι-σαήλ. Καταγόταν από την βασιλικήν φυλήν του Ιούδα και γεννήθηκε στην Βη-θαράν. Νήπιον ηχμαλωτίσθη και μετεφέρθη στην Βαβυλώνα. Εκεί προφήτευσε την γέννησιν του Χριστού και επένθησε την αιχμαλωσίαν των συμπατριωτών του. Ήταν σώφρων, εγκρατής, ενάρετος και ωραίος.

Οι άγιοι τρεις παίδες κα-τήγοντο από τα Ιεροσόλυμα και απήχθησαν και αυτοί εις την Βαβυλώνα μαζί με τον Δανιήλ. Ήσαν δε στην υπηρεσίαν του παλατιού του βασιλέως. Επειδή αρνήθηκαν να προσκυνήσουν την εικόνα του βασιλέως ερρίφθησαν σε καιομέ-νη κάμινο. Άγγελος όμως Κυρίου τους εδρόσισε και δεν έπαθον τίποτε. Ο ί­διος ο βασιθλεύς ωμολόγησε ότι είναι μέγας ο Θεός των και τους αποκατέστη­σε στην προηγουμένην θέσιν και δόξαν.

2) Ο άγιος Διονύσιος ο Νέος εκ Ζακύνθου. Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης. Γεννή­θηκε στην Ζάκυνθον το έτος 1457 από γονείς ευσεβείς, ένδοξους και ευγενείς. Ήταν ευσεβής, ενάρετος και ευφυής και εδιδάχθη από σοφούς διδασκάλους. Νέος πήγε στην μονήν των Στροφάδων και έγινε μοναχός. Η φήμη δια τις αρε­τές του διεδόθη παντού και κατόπιν παρακλήσεως του Αρχιερέως Αθηνών έγι­νε επίσκοπος Αιγίνης. Και σαν επίσκοπος δειεκρίθη δια τις αρετές και την ευ-σέβειάν του.

Αργότερον αφού άφησε άξιον διάδοχον στον Επισκοπικόν του θρόνον επέστρεψε στην Ζάκυνθον και ίδρυσε την Μονήν της Παναγίας της Α-ναφωνητρίας. Εις αυτό το Μοναστήριον παρέδωσε το πνεύμα του εις τον Χρι­στόν. Ο άγιος Διονύσιος εθαυματούργει και όταν ζούσε και μετά την αποδη-μίαν του εις Κύριον. Το λείψανο του σώζεται στην Ζάκυνθον και είναι θαυμα-τουργόν, οι άγιοι Νικήτας, Πατερμούδιος, Κόπριος, Αλέξανδρος, Στέφανος, Ίακχος.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1803 ο ηρωικός Σουλιώτης καλόγηρος Σαμου­ήλ ανατινάσσει το οχυρό Κούγκι και γίνεται ολοκαύτωμα υπέρ της πατρίδος του.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός περιορίζεται εις δράσιν πυροβολικού και πε­ριπόλων.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράσις περιπόλων. Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται μάχες προφυλακών. Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 στο αλβανικό μέτωπο ο ελληνικός στρατός με σκληρές μάχες κατα­διώκει τους Ιταλούς προς την Κλεισούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: